[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Wariujący obrotomierz
subaa - 10-01-2015, 21:19 Temat postu: [EA6A/W 2.0TD] Wariujący obrotomierz Witam.
Mam problem z moim świeżo kupionym galantem.
Otóż po odpaleniu silnika wskazówka od obrotów działa prawidłowo jednak po chwili jazdy zaczyna skakać i dziwnie się zachowywać, nieraz całkowicie opada i od czasu do czasu podskoczy.
Podczas kupna nic takiego nie zauważyłem tylko podczas powrotu do domu.
Może do dlatego że trochę go "przycisnąłem"
Zauważyłem też że zegary mają zmienione podświetlanie na niebiesko.
Silnik 2.0 TD GLS 2000r.
robertdg - 10-01-2015, 22:50
Albo się coś dzieje z licznikiem albo czujnikiem zliczania obrotow, wypadałoby sprawdzić jak ECU widzi obroty w trybie rzeczywistym względem licznika
subaa - 10-01-2015, 23:00
Czyli muszę podpiąć pod komputer i sprawdzić czy czujnik jest sprawny?
milo - 11-01-2015, 10:18
subaa napisał/a: | Czyli muszę podpiąć pod komputer i sprawdzić czy czujnik jest sprawny? |
Jeśli czujnik położenia wału uszkodzony itp sprawdz czy nie masz błędów w pamięci komputera zwierając 1i 4 pin w złączu diagnostycznym
Czujnik położenia wału ma 3 piny w kostce może nie łączyć warto przeczyścić jest zasilanie, masa ,sygnał sprawdz miernikiem na włączonym silniku zasilanie i sygnał wyjściowy względem masy 2,5- 4,5 V subaa napisał/a: | Zauważyłem też że zegary mają zmienione podświetlanie na niebiesko. |
Jak ktoś już wyciągał zegary możliwe że na wtykach może nie łączyć
subaa napisał/a: | po chwili jazdy zaczyna skakać i dziwnie się zachowywać, nieraz całkowicie opada i od czasu do czasu podskoczy. |
W takim wypadku powinna zapalić się check engine to przy uszkodzonym czujniku
subaa - 11-01-2015, 10:28
Ok dzięki, jak znajdę chwilę czasu będę coś kombinował.
|
|
|