To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Problem z głośnikami

Silverrr - 13-01-2015, 21:48
Temat postu: Problem z głośnikami
Witam. Czy któryś/aś z Was miał/a problem z głośnikami? Mam fabryczne "papierowce" z wersji Invite, rocznik 2008. Jakiś czas temu cała lewa strona zaczęła grać o WIELE ciszej + charczeć i pierdzieć. Auto postało dzień, może dwa, wsiadłem, jadąc odsłuchałem dwa, może trzy utwory i problem powrócił i nie ustał przez wiele kolejnych dni, do dziś. Miał ktoś taki cyrk?
Arczi89 - 13-01-2015, 22:47

U mnie był problem z wysuwającą się taśmą w radiu. Taśma łącząca elektroniki gdzieś na dołach się wysuwała. Nie wiem czemu ale tak miałem . 2 razy ją poprawiałem aż w końcu się na dłużej ustabilizowało.
waldinio - 13-01-2015, 23:01

Potwierdzam, to taśma. U mnie przestała grać prawa strona, tzn było ledwo słyszalne i charczało. Po przeczyszczeniu taśmy wróciło do normy.
Silverrr - 14-01-2015, 09:21

A gdzie ją znaleźć? Radyjko wymontować? :) Tak myślałem, że MitsuMANIAKI będą wiedziały ;)
Arczi89 - 14-01-2015, 10:06

Radio wyciągasz i musisz je rozebrać. Taśma jest w środku (biała największa). Operacja nie jest skomplikowana więc bez obaw ;)
Bizi78 - 14-01-2015, 13:04

Może też być problem z kostkami podłączonymi do radia :wink: .
Silverrr - 14-01-2015, 23:56

Ok, dzięki Wam stał się cud. Działa! :D Dziękuję za pomoc :) Wasze rady i filmik z demontażem na YouTube sprawiły, że lewa strona odżyła :) Aż dziwnie się jedzie z takim przestrzennym dźwiękiem :P
Jeszcze raz wielkie dzięki!

yogurt - 07-02-2018, 21:54

też przyłączam się do podziękowań - już chciałem nie radio kupować, bo odtwarzanych płyt nie było słychać albo dźwięk był bardzo cichy i trzeszczący. oczyszczenie przewodów "kontaktem" i ponowny montaż pomógł - wszystko działa jak trzeba.
ERprzezO - 12-02-2018, 11:20

U mnie natomiast radio FM działa w porządku, ale zaobserwowałem problem podczas rozmowy przez telefon modułem bluetooth w samochodzie, że dźwięk idzie tylko z prawego głośnika z przodu, może jest to celowe aby nie robić sprzężenia z mikrofonem, nie przeszkadza mocno, można sprawnie rozmawiać. Konkretny problem się robi jak włożę płytę CD wtedy dźwięk leci tylko z 1 strony, druga strona wogle nie działa albo tylko lekko trzeszczy, ustawienia w radiu nie pomagają wszystko skonfigurowane poprawnie.

Macie jakiś patent na rozwiązanie tego problemu, ponieważ CD staje się w aucie bezużyteczne w takim przypadku.

tyku - 12-02-2018, 11:50

ERprzezO napisał/a:
zaobserwowałem problem podczas rozmowy przez telefon modułem bluetooth w samochodzie, że dźwięk idzie tylko z prawego głośnika z przodu

Tak jest prawidłowo.
ERprzezO napisał/a:
problem się robi jak włożę płytę CD wtedy dźwięk leci tylko z 1 strony, druga strona wogle nie działa albo tylko lekko trzeszczy
Trzeba rozkręcić radyjko i poprawić taśmę. :roll:
ERprzezO - 12-02-2018, 11:54

Dziękuję za informację, bez problemu znajdę tę taśmę po wyjęciu radia? Czy jest jakoś schowana?
tyku - 12-02-2018, 11:57

ERprzezO, Wszystko opisane powyżej. :wink:
Arczi89 napisał/a:
Radio wyciągasz i musisz je rozebrać. Taśma jest w środku (biała największa). Operacja nie jest skomplikowana więc bez obaw ;)

ERprzezO - 12-02-2018, 11:58

Przepraszam jestem zakręcony :)