To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Fotografia i Grafika - [GRAFIKA] Program do obróbki zdjęć

gulgulq - 18-01-2015, 16:36
Temat postu: [GRAFIKA] Program do obróbki zdjęć
Szukam jakieś prostego (dla laika) programu do obróbki zdjęć. Jestem amatorem i dotychczas praktycznie wcale nie bawiłem się w obróbkę - dla mnie zdjęcie to zdjęcie ;) . Na początek coś do prostych rzeczy: kadrowanie (również do popularnych formatów wydruku zdjęć), jakaś obróbka podstawowa itp..

Na co dzień posługuje się irfanview - głównie przeglądarka i szybka zmiana rozdzielczości.

krzychu - 19-01-2015, 07:04

Ja proponuję FastStone. Ma kilka ciekawych rzeczy, które się przydają przy podstawowej obróbce zdjęć:
- dopasowanie poziomu (to coś mi brakowało z PS, a w końcu to dodali)
- klonowanie i łatanie zdjęcia (do usuwania drobnych niedoskonałości zdjęcia - działa prawie jak PS)

Oczywiście kadrowanie (z zachowaniem wybranych formatów), buforowanie następnego zdjęcia, sporo formatów itd itp. Na początek trzeba chyba dodać ręcznie kojarzenie plików: Ustawienia->Sojarzenia->wybierz formaty jakie chcesz.

Oraz trzeba zdecydować czy pracujemy w oknie czy full screen, ale to wszystko dość prosto do ustawienia w opcjach.

Ma też możliwość hurtowej zmiany zdjęć (zmian rozdzielczości, proporcji, formatu, jakości)

gulgulq - 19-01-2015, 07:45

Wczoraj ściągnąłem Gimpa i go testuje - jest za darmo a to ważne.

kadrowania się już trochę nauczyłem :)

krzychu - 19-01-2015, 07:54

gulgulq - Gimp jest tak nieprzyjazny użytkownikowi że mnie odrzuca. Do tego to program do grafiki, a nie zdjęć.

FastStone też oczywiście jest darmowy, a co ważniejsze przyjemny. Powiedz jeszcze co chcesz z tymi zdjęcia robić?

gulgulq - 19-01-2015, 08:10

Głownie to kadrowanie, obracanie, wycinanie itp.. takie wyzwanie mam na dziś bo kilka zdjęć wczoraj przygotowałem pod druk cyfrowy (w większości przypadków chodziło o przeróbkę zdjęcia poziomego na pionowy z wycięciem środka).
krzychu - 19-01-2015, 08:22

Spróbuj faststone.
KsiadzRobak - 19-01-2015, 08:31

Gimp faktycznie nie jest zbyt user friendly - ale jak się go opanuje, to pozwala ba bardzo wiele.
Jeśli chcesz podstawową funkcjonalność bez bajerów znanych z Photo Shopa, to znajdziesz wiele programów. W starych wersjach ACDSee był np. Foto Angelo - prosty i łatwy, a do tego stare wersje można ściągnąć za darmo. Ciekawy soft do grafiki ma też ULead - np. PhotoImpact. Fajnie można dekorować zdjęcia predefiniowanymi ramkami. Jeśli robisz album dla dziecka, to polecam.

WreX - 21-01-2015, 13:17

Ja tam nic poza lightroomem bym nawet kijem nie tknął nawet ACR dla mnie jest wrogi i nieprzyjazny ;>
eremita - 21-01-2015, 13:53

Prosty i łatwy PhotoScape do podstawowego obrabiania mi wystarcza polecam :)
pinki1986 - 05-02-2015, 01:02

Zdecydowanie Lightroom...

Łatwy w obsłudze, spore możliwości, dodatkowo posłuży jako narzędzie do katalogowania zdjęć

próbowałem się bawić w półśrodki ale z perspektywy czasu mogę śmiało powiedzieć że była to strata czasu

mjsystem - 05-11-2015, 13:03

pinki1986 napisał/a:
Zdecydowanie Lightroom...
Nie ogarniam póki co.... Poskromił to ktoś i potrafi wyjaśnić po "LUDZKU"? :cry:
irekmiecz - 15-11-2015, 18:01

Próbowałem kilku programów i z kilkoma miałem krótką styczność na nie swoich komputerach.
Od wielu lat (amatorsko) posługuję się PhotoFiltre i nie odczuwam potrzeby zmiany.
Nie pamiętam od której wersji zaczynałem. Obecna wersja obsługuje warstwy.