To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Outlandera - [II 2.4 MIVEC] Outlander W-Wa

patrykdo - 18-01-2015, 21:29
Temat postu: [II 2.4 MIVEC] Outlander W-Wa
witam
przymierzam sie do kupna jakiegos 7 osobowego autka - znalazłem cos takiego :
http://olx.pl/oferta/mits...html#a66a3a3139

co otym sądzicie ?

nr vin JMBXTCW5WAF001925

diament20 - 19-01-2015, 01:24

no ładne autko, naprawdę, stan tech. musisz ocenić raczej na miejscu nie ze zdjęć, ale z walorów użytkowych powiem tak:od ponad dwóch lat posiadam tylko z motorem 2.0 diesel, manua l skrzynia.Bardzo wygodny, jestem zadowolony choć niektórzy mówią że głośny(bo diesel, ale się przywykło i już :) ) Ja osobiście polecam i jestem za (nie ukrywam że kiedyś już komuś poleciłem, doradziłem, przewiózł się moim no i kupił, jest zadowolony i innego nie chce). Pozdrawiam
rezon - 19-01-2015, 08:30

patrykdo, 1. Outek jest funkcjonalny i użytkowy. 2. Komfort i cisza - zwłaszcza z jak tu wyżej 2.0 dieslem? Zależy czym się jeździ dla porównania ;) Nawet największy forumowy orędownik ciszy i komfortu Outka po przesiadce na Hondę CRV usłyszał ciszę . IMHO pkt.1 w Outku to ocena -5, ale cisza to najwyżej 3+. Skrzypiące zimą zawieszenie i aerodynamika kiosku Ruchu swoje robią. Jak szukasz w miarę niezawodnego i funkcjonalnego samochodu to Outek jest dobrym wyborem. Jak jeździsz autostradami z prędkościami pow. 120, to lepiej poszukać czegoś cichszego.
Przy używkach - samochód musi być w dobrym stanie, bo ori części są baaaardzo drogie, a nie zawsze znajdziesz zamiennik. jeśli wszystko jest OK, to bez większych problemów i wydatków do 150kkm powinieneś dojechać

patrykdo - 19-01-2015, 12:42

hm teraz jeżdże fordem c maxem , ale z uwagi na powiększoną rodzinkę poszukuje jakiegoś 7 osobowca :) , poza outlandera biorę pod uwagę rzecz jasna forda s maxa oraz nissana Qashqai+2
Komandor - 20-01-2015, 04:22

Hm, coś mały przebieg jak na gaz.
Sprawdź historię serwisową.

rezon - 20-01-2015, 09:48

patrykdo, przejedź się jakimś Outlanderem - po przesiadce z Forda zobaczysz bardzo dużą różnicę w pracy zawieszenia. Niestety na minus. Qashqai +2 to dla mnie nieporozumienie - jest mniejszy od Outka. Trudno mi sobie wyobrazić jakąś jazdę z tyłu, nawet w outku było ciasno, a w Q2 to chyba dla krasnoludków ;) . S-max, a zwłaszcza Galaxy/Sharan/Alhambra to inna bajka. Rozważałem po Outku Sharana 4WD, niestety wychodził 35kzł drożej od Superba, którym jeżdżę.
patrykdo - 20-01-2015, 17:57

problem w tym że nie mam żadnego znajomego z outlanderem :( , Qashqai+2 oglądałem nażywo i fakt nie ma tam ża dużo miejsca ; smax 7 os jest jak na lekarstwo :)
rezon - 20-01-2015, 20:20

pojedź do salonu i przejedź się nówką. Aż tak bardzo nie różni się komfortem. Jak będziesz miał możliwość to gdzieś na trasie szybkiego ruchu, w Outku jest wyraźnie głośno pow. 120, jak się jeździ do 90 nie ma tragedii.
mariolo - 20-01-2015, 21:30

Moim zdaniem najlepszym wyborem będzie S-max,możesz zawsze kupić 5 osobowy i za ok.2tys. przerobić na 7 osobowy.
Outlander to pseudo 7 osobówka,wiem co mówię bo nieraz musiałem korzystać ,na szczęście na krótkich trasach. Nie myśl sobie,że jestem z niego niezadowolony,bo jestem i to bardzo.Ostatnio miałem remont domu i nie wyobrażam sobie jak bym sobie poradził bez mojego Outka,przywiózł prawie wszystko i jeszcze więcej.Ludzie pod Ikeą dziwili się ile jest w stanie takie auto pomieścić.W trasie sprawuje się idealnie,wczoraj spalił mi 7.4 litra ON w pełni załadowany 5 osób plus bagaż.Moim zdaniem jeśli tylko czasami będziesz potrzebował przewieźć 7 osób kupuj Outka, jeśli często to S-max,ew. możesz jeszcze zobaczyć Toyotę Verso,też miałem i byłem zadowolony.
Ale jak zawsze decyzję musisz podjąć sam.Powodzenia w wyborze.

macia - 20-01-2015, 22:31

A grandisa nie brałeś pod uwagę? 6 lub 7 osób zapakujesz, tylko bagażnika już mało zostanie. Za to jak tylko dwa rzędy siedzeń będą rozłożone, to z tyłu możesz paletę z cementem wrzucić :finga:
jacekk - 20-01-2015, 22:40

rezon napisał/a:
pojedź do salonu i przejedź się nówką. Aż tak bardzo nie różni się komfortem. Jak będziesz miał możliwość to gdzieś na trasie szybkiego ruchu, w Outku jest wyraźnie głośno pow. 120, jak się jeździ do 90 nie ma tragedii.

Jeśli OII i OIII bardzo nie różnią się komfortem to nie wiem do czego się przyczepić. Nawet i przy 160 jedzie się bardzo przyjemnie. O ile nie ma bocznego wiatru. Przy silnym wietrze niestety robi się słabo, dla kieszeni również. Ale każdy samochód z dużą budą nie lubi bocznego wiatru. Powiedziałbym nawet, że przy dużych prędkościach jest zdecydowanie lepiej niż przy 30 czy 50, ale to akurat wynika ze specyfiki diesla z automatem - zapina możliwie wysoki bieg, a obroty ledwie ponad 1k (łopatki leczą problem, ale komu by się chciało biegi zmieniać).

patrykdo - 21-01-2015, 00:06

mariolo napisał/a:
Moim zdaniem najlepszym wyborem będzie S-max,możesz zawsze kupić 5 osobowy i za ok.2tys. przerobić na 7 osobowy.
Outlander to pseudo 7 osobówka,wiem co mówię bo nieraz musiałem korzystać ,na szczęście na krótkich trasach. Nie myśl sobie,że jestem z niego niezadowolony,bo jestem i to bardzo.Ostatnio miałem remont domu i nie wyobrażam sobie jak bym sobie poradził bez mojego Outka,przywiózł prawie wszystko i jeszcze więcej.Ludzie pod Ikeą dziwili się ile jest w stanie takie auto pomieścić.W trasie sprawuje się idealnie,wczoraj spalił mi 7.4 litra ON w pełni załadowany 5 osób plus bagaż.Moim zdaniem jeśli tylko czasami będziesz potrzebował przewieźć 7 osób kupuj Outka, jeśli często to S-max,ew. możesz jeszcze zobaczyć Toyotę Verso,też miałem i byłem zadowolony.
Ale jak zawsze decyzję musisz podjąć sam.Powodzenia w wyborze.

jedno i drugie kusi :)
za mitsu - gaz i dobre noty jeśli chodzi o awaryjność
za s max znam juz forda i jest wiekszy , ale droższy w eksploatacji
coz decyzja bedzie ciężka:)
Mitsu to był mój pierwszy samochód - Colt :)
potem były fordy najpierw diesel , który zrobił nam brzydki kawał w drodze do Bułgarii - strzeliła pompa wysokiego ciśnienia no i później benzynka która jeżdżę do dzisiaj

autko będzie dla 6 osobowej rodzinki - 4 maluchów ( no nie przepraszam 2 to juz nie maluchy -14;12 lat:)) plus 8 latka i 3 mies maluszek. Licze sie z tym że za jakiś czas młody powie no to cześć i wtedy będzie nas piątka

rezon - 21-01-2015, 07:52

patrykdo napisał/a:
ale droższy w eksploatacji
cóż, do tej pory najdroższy w eksploatacji samochód jaki miałem to Outlander na gwarancji ;) naprawdę koszt 1km uwzględniając paliwo, przeglądy i przede wszystkim wymiany części eksploatacyjnych (głównie hamulce) przewyższał wszystko czym wcześniej jeździłem
patrykdo - 21-01-2015, 18:43

bardziej chodziło mi o codzienną eksploatacje - tankowanie itp ; miałem Colta na gwarancji tak więc zdążyłem poznać koszty w Mitsu :)
rezon - 21-01-2015, 19:57

tankowanie? wejdź na motostat.pl albo spritmonitor.de i będziesz miał średnie