Colt - Ogólne - montaż dziennych LED
diament20 - 19-01-2015, 01:12 Temat postu: montaż dziennych LED Witam M/M
Próbuję zamontować światła do jazdy dziennej LED do Miśka Colta 2009 r. 1,3 benz.Na tą chwilę zabudowałem okrągłe światełka w miejsce przeznaczenia dla świateł przeciwmgłowych (których nie ma w moim autku fabrycznie). I teraz jakby zaczyna się malutka górka!! PODŁĄCZENIE !!! ponieważ, wiem co do czego ma być podłączone (przynajmniej jak wynika to ze schematu- mam na myśli podłączenie elektryczne czyli: plusy, masy światła i.t.d.), ale nie do końca mam wiedzę skąd to wszystko wziąć. No tak jak masa czy "+" z akumulatora wiadomo prosta rzecz, ale problem zaczyna się skąd "+" po zapłonie(wiem że w zapalniczce, ale jak do niej dojść łatwym sposobem od przedziału silnikowego bez wiercenia i drastycznej ingerencji w karoserie czy coś podobnego). Może któryś z kolegów przerabiał już ten temat i ma jakieś sposoby, metody na połączenie tego wszystkiego do kupy i żeby działało jak należy i jak to mówią te nasze przepisy: dzienne zapalone po zapłonie i gasną po włączeniu pozycji lub mijania.Może jest gdzieś przewód ( z pewnością jest !!) z "+" po zapłonie pod maską - tylko gdzie i jak się do niego dobrać. Może ktoś ma też jakieś fotki z takiej operacji? to bardzo bym prosił o rady, podpowiedzi i propozycje no i foty również. Pozdrawiam.
plecho1 - 19-01-2015, 06:33
Zapalniczka nie jest dobrym pomysłem bo napięcie pojawia się tam wcześniej niż na zapłonie więc światła zapalały by się też wcześniej. + po stacyjce dochodzi do włącznika świateł cofania, włącznik ten jest wkręcony w skrzynię biegów jest tam jedynym elementem tego typu więc pomylić się nie da. Napięcie jest tam oczywiście tylko na jednym przewodzie z dwóch. Sterowanie wyłączaniem dziennych po włączeniu świateł pozycyjnych podłącza się właśnie pod przewód zasilający światła pozycyjne. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie dodatkowo modułu załączającego dzienne po odpaleniu auta.
KsiadzRobak - 19-01-2015, 09:09
Jak masz podłączyć to dokładnie nie wiem, bo nie znam wszystkich kolorów kabli w tym aucie.
Ale generalnie nie bierz zasilania z akumulatora, bo będzie się świeciło cały czas.
Ja to robię tak, że odkręcam skrzynkę z bezpiecznikami i wywracam ją spodem do góry. Następnie biorę miernik i sprawdzam na jakim przewodzie pojawia się 12V po przekręceniu kluczyka na ACC oraz na ON. Wtedy odizolowują kawałek tego przewodu nie przecinając, podłączam tam (najczęściej) czerwony kabelek od świateł. Masę biorą z karoserii - tam, gdzie jest tzw. punkt masy.
Pozostaje 3-ci kabelek, który służy do gaszenia dziennych przy włączeniu mijania - to robię tak samo jak z +sem, czyli badam na jakim kabelku pojawia się +12V po włączeniu świateł i tak samo odizolowuję kabel, lutuję, zabezpieczam taśmą izolacyjną i dodatkowo małą trytytką, żeby się nie odizolowało.
milo - 19-01-2015, 16:09
diament20 napisał/a: | Może któryś z kolegów przerabiał już ten temat i ma jakieś sposoby, metody na połączenie tego wszystkiego do kupy i żeby działało jak należy i jak to mówią te nasze przepisy: dzienne zapalone po zapłonie i gasną po włączeniu pozycji lub mijania. |
Jeśli masz moduł z automatycznym włączeniem świateł to jeszcze lepiej bardzo łatwo podłączyć plusowy pod po przekręceniu stacyjki , masa wiadomo do masy przewód sygnałowy z modułu (niebieski chyba ) do świateł pozycyjnych od świateł dziennych do modułu
diament20 napisał/a: | Może jest gdzieś przewód ( z pewnością jest !!) z "+" po zapłonie pod maską |
Przewód plusowy chyba niebieski z modułu świateł bierzesz z światła pozycyjnego przy samej lampie po włączeniu stacyjki dzienne zapalają się włączasz pozycyjne dzienne gasną tak samo krótkie czy długie
Mam tak podłączone
Jeśli posiadasz schemat to pokaż
diament20 - 19-01-2015, 16:12
bardzo cenne uwagi koledzy, dzięki serdeczne za zainteresowanie moim tematem :)gdyby ktoś jeszcze zechciał się podzielić swoimi spostrzeżeniami i cennymi uwagami bardzo serdecznie zapraszam bo myślę, że znajdzie się jeszcze wielu potrzebujących porad w tej dziedzinie a konkretnie w tym temacie gdyż aktualnie jest to dość popularny i gorący temat. Pozdrawiam wszystkich i tych co szukają pomocy i tych co jej udzielają.
milo - 19-01-2015, 16:16
Jak zakłada się dzienne to tylko z modułem automatycznym wszystko zgodnie z przepisami i nie robi się choinka z przodu
Przy kupnie świateł dziennych ważne żeby na kloszu lampy widniał napis RL
diament20 - 19-01-2015, 16:31
nie wiem na ile to istotne i czy jest jeszcze wiele innych rozwiązań, ale ja mam akurat taki zestaw w którym kostka sterująca światłami wraz z gniazdem posiada pięć styków z wyprowadzonymi przewodami do podłączenia z których: (żółty)-masa;(1 zielony)- "+"po zapłonie; (2 zielony i czarny)- do świateł dziennych; (biały)-pozycyjne. są to wydaje mi się konieczne do podłączenia aby wszystko zadziałało (i chyba ze względu na budowę tego elementu nie da się zastosować innego sposobu podłączenia tych przewodów) jak należy. Myślę że do podłączenia w/g sposobu jak podpowiada "milo" musiałbym chyba mieć inny automacik prawda? I jeszcze jedno pytanko, może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy: z tym oznaczeniem na kloszu "RL" wiem że może być też "DRL" co równie jak i poprzedni opis dopuszcza światła do eksploatacji zgodnie z przepisami (bo dotyczą Unii Europejskiej, a my jak na to nie patrzeć też jesteśmy w Unii -jest tam jeszcze kilka cyferek z literką E np. E11 lub inne, to konkretnie oznaczenie kraju ta 11 to chyba Holandia,) Zgadzacie się? czy ktoś ma inne zdanie na ten temat? Ale jedna prośba! nie skupiajmy się teraz tylko na tym przepisie tylko poruszajmy oba te problemy jednocześnie, aby nie zatracić pierwotnego założenia dyskusji. Pozdrówka
milo - 19-01-2015, 16:46
diament20 napisał/a: | Myślę że do podłączenia w/g sposobu jak podpowiada "milo" musiałbym chyba mieć inny automacik prawda |
Już poprawiłem
DRL mogą być bez problemu
diament20 - 19-01-2015, 17:40
tak to wygląda (kostka automatu sterowania):
__ -czarny(87)
__ -zielony (88)
| -żółty(86) | -biały(85)
| -zielony (30)
z czego:
30 zielony - "+" po zapłonie
85 biały - pozycyjne
86 żółty - masa
87 czarny - do świateł dziennych
88 zielony - do świateł dziennych
i tylko tym schematem dysponuję (o ile można to nazwać schematem, raczej diagramem lub szkicem )
milo - 19-01-2015, 19:58
Właśnie sprawdziłem połączenia kolory inne ale jeszcze dochodzi stałe zasilanie z aku
diament20 - 19-01-2015, 20:05
milo, ale gdzie należałoby go podłączyć bo nie do końca kumam ponieważ wszystkie 5 kołków na kostce jest wykorzystane w/g opisu który załączony był do świateł i który przedstawiłem powyżej innych wolnych kołków ani przewodów nie ma
[ Dodano: 19-01-2015, 20:13 ]
milo, to stałe zasilanie z aku to co by miało zasilać? skoro "+" dostają światła po zapłonie; minus mają z masy a z pozycyjnych odbywa się odłączenie dziennych po włączeniu postojowych (kolejno po nich mijania, gdyż postojowe świecą się łącznie z mijania - jakby stale po włączeniu świateł czy to mijania czy drogowych ) tyle tylko że wszystko odbywa się poprzez kostkę nazwijmy ją automatem, ale jest to po prostu jakiś tam przekaźnik. Więc co musi być zasilone i w jaki sposób?
milo - 19-01-2015, 20:34
Jak tylko znajdę schemat to napiszę
diament20 napisał/a: | to stałe zasilanie z aku to co by miało zasilać? skoro "+" dostają światła po zapłonie; |
Jest nawet bezpiecznik na stałym zasilaniu
diament20 - 19-01-2015, 20:44
milo, jakbyś coś miał to rzuć mi na maila: wanmaxell@gmail.com pozdro
plecho1 - 19-01-2015, 21:08
Wcale nie musi być stałe zasilenie z akumulatora, ledy pewnie ciągną razem max 10W i pewnie odpalane po włączeniu zapłonu więc producent tak to wymyślił aby zasilanie podłączało się tylko po stacyjce. Tu nie ma co snuć wielkich teorii tylko podłączać bo sama instalacja takich dziennych jest prosta jak budowa cepa.
diament20 - 19-01-2015, 21:14
plecho1 napisał/a: | ,ledy odpalane po włączeniu zapłonu więc producent tak to wymyślił aby zasilanie podłączało się tylko po stacyjce. |
tak też i ja myślę, ale każda uwaga, stwierdzenie,porada czy jakaś informacja jest cenna w tej dyskusji bo możemy dzięki temu dojść do pewnych ostatecznych i wspólnych wniosków.
|
|
|