To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY8A 2.0DID] Problemy z sprzęgłem

Magnus - 21-01-2015, 21:58
Temat postu: [CY8A 2.0DID] Problemy z sprzęgłem
Cześć i czołem :) Mam mały(wielki) problem przy moim Lancerocie a dokladnie dochodza niepokojace dzwieki z okolic moim zdaniem sprzegla/skrzyni biegow a dokladnie brzeczecie a nawet powiem wiecej stuki ! Najczesciej dzwieki wydobywaja sie przy zimnym silniku po ok 20-30 s od odpalenia lecz gdy wcisne pedal sprzegla wszystko cichnie, po puszczeniu sprzegla po 5s -30s stuki powracaja. Czy mial ktos podobny problem? Wysprzeglik/ lozysko oporowe czy moze kolo dwumasowe daje o sobie znac ? Mial ktos moze podobny problem? Nie wiem na jaka kwote powinienem sie przygotowac. W przyszlym tygodniu samochod wedroje do zaprzyjaznionego mechanika i bardzo ciekawy jestem jego oceny. Motor to 2.0 did (bwc), dodam ze w trakcie jazdy wszystko jest ok tylko na postaju gdy samochod stoi na biegu jalowym.
Ps. Na cieplym silniku rzadko wystepuje ta usterka. Z gory dziekuje i zycze szerokosci wszystkim i sobie :oops:

robertdg - 22-01-2015, 08:00

Mozliwe, że coś ze sprzęgłem - koło dwumasowe, docisk, na wszelki wypadek można sprawdzić jeszcze zewnętrzny osprzęt w postaci koła pasowego i sprzęgielka alternatora
Magnus - 24-01-2015, 21:51

Niezakładając nowego tematu chcialbym sie spytac czy jest mozliwosc zalozenia zwyklego kola zamochowego zamiast dwumasowego? Moze ktos juz wykonywal taki trik? Jezeli tak czy gra jest warta swieczki ?
Hubeeert - 24-01-2015, 23:36

Nie ma takiej możliwości jeżeli chcesz bezawaryjnie jeździć swoim samochodem.
Magnus - 07-02-2015, 23:27

Diagnoza: uszk. Koło dwumasowe, montować cały zestaw Luk'a czy może jest jakiś wzmocniony zestaw sprzęgła innej firmy? Może ktoś przerabial ten temat i mógłby się wypowiedzieć? Z góry dzięki.
Hubeeert - 08-02-2015, 10:41

Magnus napisał/a:
montować cały zestaw Luk'a
Tak.
Magnus napisał/a:
może jest jakiś wzmocniony zestaw sprzęgła innej firmy?
Nie ma potrzeby.
Magnus - 11-02-2015, 18:01

Zamowiony caly zestaw sprzegla + wysprzeglik, zabawki zawiezione do mechanika i wielki ZONK. Nowe kolo dwumasowe posiada prawie taki sam luz jak zuzyte dokladnie tak jak na zalaczonym wideo
Kod:
https://www.youtube.com/watch?v=h2QvS35ddm0
Zamowilem drugie identyczne, mysle i mam cicha nadzieje ze bd dobre jezeli okaze sie drugie takie same to wtedy mam pecha i trafilem na 2x uszkodzone czy moze "ten typ tak ma" i moge spac spokojnie ? Spotkal sie ktos z czyms takim ?
PS. Nowe kolo nie ma sladow montazu.

Hubeeert - 11-02-2015, 22:47

Magnus napisał/a:
Nowe kolo dwumasowe posiada prawie taki sam luz jak zuzyte dokladnie tak jak na zalaczonym wideo

Mały zonk bo załączone wideo pokazuje nominalny i prawidłowy luz na kole dwumasowym...

dvorzak - 21-02-2017, 12:56
Temat postu: [CY4A 2.0] terkotanie z silnika
Witajcie,
od kilku tygodni słyszę terkotanie z okolic silnika gdy auto zostawiam na luzie. Również gdy ruszam, głównie na jedynce słychać terkotanie.

Gdy stoję na luzie i wcisnę sprzęgło, hałas ustaje. Domyślam się że to będzie skrzynia albo sprzęgło, ale może ktoś z Was już miał taki problem? Nie mam dobrego mechanika z doświadczeniem w miśkach. Boję się że samo dotarcie do problemu będzie trwało tygodnie, o kosztach nie wspomnę :?

Onimaru - 22-02-2017, 10:09
Temat postu: Re: terkotanie z silnika
dvorzak napisał/a:
Witajcie,
od kilku tygodni słyszę terkotanie z okolic silnika gdy auto zostawiam na luzie. Również gdy ruszam, głównie na jedynce słychać terkotanie.

Gdy stoję na luzie i wcisnę sprzęgło, hałas ustaje. Domyślam się że to będzie skrzynia albo sprzęgło, ale może ktoś z Was już miał taki problem? Nie mam dobrego mechanika z doświadczeniem w miśkach. Boję się że samo dotarcie do problemu będzie trwało tygodnie, o kosztach nie wspomnę :?

Dwumas na 100%

https://www.youtube.com/watch?v=x9e3LVEH2ag