To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Jaguar XK8

wookash83 - 21-01-2015, 22:18
Temat postu: Jaguar XK8
Po VR4 chciałem sobie pośmigać czymś wygodniejszym w trasach i szukałem C 43 AMG.
Kilka obejrzanych i niestety żaden nie był w stanie który by mnie interesował. Ostatni jaki oglądałem był w Wrocławiu i najlepiej się zapowiadał ale na żywo niestety wyszło sporo rzeczy i sobie odpuściłem.
Żeby taki daleki wyjazd nie był nadaremno umówiłem się z chłopakami z klasyki gatunku na obejrzenie kilku Mercedesów jakie mieli u siebie i .. wyjechałem Jaguarem ;)

Jaguar XK8, bezwypadkowy z udokumentowaną historią ściągnięty z Japonii - ależ oni mają zadbane auta!! kultura utrzymania aut, porządku w nich na niesamowitym poziomie. Warto szukać szczególnie że mają oni fazę na punkcie europejskich aut i trzymania ich tylko na pokaz ;)
A że Jaguar w prowadzeniu i komforcie jazdy jest podobny do Mercedesa to mam co chciałem ;) V8 jest, dźwięk silnika powyżej 4000 tyś przepiękny :) zdziwiłem się tym że ta V8 kręci się bardzo wysoko. Osiągi ok 6.5s, prędkość licznikowo 260km/h, spalanie bez ograniczeń ;)

Zakończyłem rejestrację oraz pierwszy przegląd (wymiana oleju, filtrów) oraz zakupiłem na lato alufelgi z oponami (na przód 245/18 tył 255/18 wiec trochę się zdziwiłem jak ich ceny zobaczyłem ;) )
te co są teraz zostają jako zimówki.

mystek - 21-01-2015, 22:40

Świetne są te starsze Jaguary! No i kolor chyba najpopularniejszy do nich, ale mu ładnie w nim :) . Ciekawe jak to wygląda pod względem jakiejś bezawaryjności, koszty części itp?
Bizi78 - 21-01-2015, 22:58

Ładny dżag :D , tylko szkoda takim wyjeżdżać na nasze drogi :? .
i9i - 21-01-2015, 23:25

To i ja Łukaszu na pierwszej stronie kota pochwalę :mrgreen:
wookash83 - 21-01-2015, 23:53

Co do cen części tragedii nie ma, wazne zeby byl to warsztat który ma jakis pojecie o Jaguarach a takich niestety mało i czesto mały wybór części jest od ręki. Mam znajomego który jezdzi Xj8 z tym samym silnikiem wiec liste bolączek poznałem. A co do wyjeżdzania na Polskie drogi to za dużych przebiegów nim nie planuje wiec Jaguar jakoś to przeżyje ;)
bialyjayz - 22-01-2015, 14:01

Piękna Żaba :) Jeździł by :P
tresorex - 22-01-2015, 14:36

A gdzie fotka silnika? 8)
Sunderland86 - 22-01-2015, 15:14

Jest pazur :twisted:

Nie podoba mi się tylko deska, nie pasuje do charakteru auta.

eremita - 22-01-2015, 15:22

Ładny kociak :mrgreen:
tresorex napisał/a:
A gdzie fotka silnika? 8)

Fotki jak fotki ale dźwięk by się chciało posłuchać :twisted:

custom - 22-01-2015, 23:16

gratki z kociaka
i tanich awarii :wink:

Paweł84 - 23-01-2015, 02:05

miałem okazje kilka razy jeździć takim 4.0 czerwonym z czerwoną skóra w środku. Auto sprowadzone było z Kuwejtu od drugiego właściciela-strażaka :)
wookash83 - 23-01-2015, 22:41

środek Jaguara z tamtych lat jest specyficzny i mi nie przeszkadza ale faktycznie większość wnętrza jest takie same jak w limuzynach XJ wiec się oswoiłem wcześniej z nim. Kolega który pierwszy raz jechał nazwał wnętrze meblościanką ;)
Szkoda że w Jaguarze aż tak mocno "wykastrowny" jest wydech i go w ogóle nie słychać w środku, ale dzięki temu przy większych prędkościach jest cisza mimo bez ramkowych drzwi.
Maska długa a ułożenie silnika pokazuje jak mocno dociążona jest przednia oś, przy wyłączonym ESP robi się niebezpiecznie ;)

i już niedługo przy takiej zimie zmiana na:

tresorex - 24-01-2015, 16:55

Ładna motorownia, ale nie chciałbym przy niej coś wymieniać :D
deejay - 24-01-2015, 19:59

tresorex napisał/a:
ale nie chciałbym przy niej coś wymieniać :D

Dokładnie . Mam na serwisie S-Type V6 Bi Turbo i jest tragedia dostać sie gdziekolwiek :twisted:

Łukasz gratuluje pięknej maszyny :lol: Mi też sie marzy "Ósemka" może w tym roku się uda :wink:

wookash83 - 18-02-2015, 23:22

Zmiana alusów 17-stek na 18-staki Siebenrillig z szerokością opon przód 245 tył 255 i od razu odczuwalny wzrost przyczepności szczególnie przy ruszaniu :) ale w koleinach kierownice trzeba mocno trzymać.