To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Climatronic, brak regulacji

Mychabrd - 29-01-2015, 11:08
Temat postu: Climatronic, brak regulacji
Witam, mam mały problem z moim klimatronikiem, a mianowicie tak jakby nie regulował temperatury. Ustawie na 17 stopni czyli najmniej dmucha zimnym ustawie na 17,5 stopnia dmucha juz gorącym powietrzem.
Carisma 1.6 1998r.
Dzięki i pozdrawiam! :)

robertdg - 29-01-2015, 19:06

Wypadałoby sprawdzić sterowanie klapa mieszalnika powietrza (za konsola srodkowa jest silniczek, dźwigienka od spodu, nad tunelem) oraz prawidłowość podpiecia panela climatronica i czystośc krateczki za która znajduje sie czujnik temperatury wnetrza. Poza tym climatronic ma to do siebie, że rzuca goracym powietrzem do czasu az nie nagrzeje kabiny do danej temperatury, wtedy stopniowo schodzi z temperatura utrzymując wymagany stan.
Mychabrd - 29-01-2015, 20:28

Czyli widzę że czeka mnie rozbieranie tej konsoli, a roboty przy tym jest :mrgreen: Dzięki za pomoc !
ReaperEzg - 31-01-2015, 02:25

Nie pamiętam dobrze, ale coś mi się kojarzy że klima uruchomi się jeśli temperatura jest dodatnia, chyba ok 6-7 stopni ale mogę się mylić. Sprawdzę jutro tzn dzisiaj i dam znać czy się załączła i jaka jest temp zewnętrzna.
Dobra, temperatura około 0 z małym wzkazaniem na 1. Po próbie uruchomienia klimy ręcznie nic się nie dzieje. Druga próba to załączenie klimy tylko na osuszanie szyby i tu ku mojemu zdziwieniu cos się ruszyło na kilka sekund. I ostatnia próba, tryb automatyczny, również ruszylo na klka sekund i klima sie wyłączyła. Dodam że klimatyzacja działa u mnie w cieplejsze dni, od czasu do czasu jej używam a latem prawie cały czas jeśli prowadzę to auto.
Może ktoś się wypowie bardziej doświadczony w tej sprawie czy to normalne zachowanie klimatyzacji.

Mychabrd - 31-01-2015, 19:05

U mnie wszystko chodziło elegnacko póki nie wyciągałem panelu climy aby wymienić żaróweczki, od tamtej pory tak jakby było tylko albo zimne powietrze( jak ustawie na 17 stopni) albo gorące( przy ustawieniu od 17,5 do 32 stopni to nie czuć różnicy stopni w wydmuchiwanym powietrzu, dmucha gorącym). Teraz to za bardzo nie przeszkadza bo jest zima :mrgreen: ale przyjdą cieplejsze dni to może być lipa :?