To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Ustawienie sprzęgła

EmilRotu - 02-02-2015, 09:10
Temat postu: Ustawienie sprzęgła
Witam,

Mam problem. Wymieniałem jakiś czas temu sprzęgło i po wymianie jak pedał był wciśnięty na maksa to nierozsprzęglało a jak było nie wciśnięte do końca na kilka cm było ok, biegi wchodziły normalnie. Z racji że był mi samochód szybko potrzebny załatwiłem patentem własnej roboty żeby sprzęgła do końca nie wciskać, ale to też teraz słabo zdaje egzamin. Z czego może wynikać problem? Ustawienie pedału sprzęgła? Jak można wyregulować to sprzęgło?

Pozdrawiam,
Emil Rotuski

plecho1 - 02-02-2015, 09:51

Tu nic nie da się wyregulować, jeśli układ jest sprawny, odpowietrzony, to powinno być ok. Zaczął bym od wymiany płynu i odpowietrzenia układu a jeśli to nie pomorze i jeśli przy wysprzegliku na skrzyni biegów nie ma wycieku to być może pompa sprzegła będzie do wymiany lub regeneracji.
Sprawdź jeszcze poziom płynu w zbiorniczku na pompie sprzęgła. Do układu zalewamy taki sam płyn jak do układu hamulcowego czyli DOT4.
Odpowietrznik jest na wysprzęgliku i przez niego można spuścić płyn, układ odpowietrza się jak układ hamulcowy.

EmilRotu - 02-02-2015, 09:57

Pompkę sprzęgła wymieniałem z 8 miesięcy temu i płyn wtedy też był wymieniany. Więc wątpię żeby już się skończyły. I pamiętam właśnie, że mechanik wtedy coś ustawiał przy pedale sprzęgła. Wysprzęgliki miałem dwa i na obydwu było to samo. Układ odpowietrzany. Pedał sprzęgła nie jest regulowany?
plecho1 - 02-02-2015, 10:07

100% pewności nie mam czy u Ciebie popychacz pompy ma jakąś regulację względem pedału sprzęgła ale raczej nic takiego nie powinno być bo to bardzo prosty układ.

[ Dodano: 02-02-2015, 10:16 ]
Jeśli wysprzęglik nie przecieka to na pewno jest ok, jeśli układ jest odpowietrzony to zostaje tylko pompa. Może sprawdź jak zachowuje się wysprzeglik jak wciskany jest pedał sprzęgła, czy płynnie przesuwa łapę sprzęgła.
Jeśli pompa była używana, to wszystko może się zdążyć zresztą z regenerowaną też może być różnie co zależy od jej zużycia. Jakbym tą pompę rozebrał, to bym mógł powiedzieć coś więcej.

EmilRotu - 02-02-2015, 10:29

Właśnie ja tą pompę kupowałem nową. Jak ją można sprawdzić czy jest dobra?
MichciuGT - 02-02-2015, 10:41

regulacja jest nakrętkami w kabinie przy pedale sprzęgła, ale tak jak napisał plecho1 warto wymienić i dobrze odpowietrzyć, a dopiero później sprawdzić czy ruch trzpienia wysprzęglika jest płynny
EmilRotu - 02-02-2015, 10:44

Własnie najdziwniejsze jest to że ten pedał tak jakby się za bardzo wciskał. Bo jak jest kilka cm niedociśnięty to normalnie wysprzęgla
MichciuGT - 02-02-2015, 12:13

pewnie ktoś najpierw przstawił nakrętkami pozycje pedału sprzęgła, a z czasem układ się odpowietrzył
plecho1 - 02-02-2015, 12:35

Tą regulacją pewnie ustawia się luz samego pedału sprzęgła względem pompy więc to i tak dziwna sytuacja bo jeśli luz by był zwiększony, to wysprzęglik niedostatecznie by wysprzęglał i sprzęgło by ciągnęło przez co ciężko by było wbijać biegi na pracującym silniku. Natomiast jeśli regulacja była by przesadzona w drugą stronę, to raczej sprzęgło by działało normalnie lub, będąc cały czas delikatnie wyciśnięte, ślizgało by się.
robertdg - 02-02-2015, 18:42

Zakreś roboczy pedąłu (wysokośc od podłogi w linii prostej) według manuala powinien wynosić koło 165mm ± 1.5mm, luz na sworzniu 1-3mm, skok jałowy koło 6-13mm, sprzęgło winno być rozłaczane zanim pedął dotknie podłogi (manualowo koło 85mm zakresu roboczego od dołu)

Jak to manual okresla można regulowac zakres roboczy pedału oraz skok tłoczka pompy, jakby co dział 21.pdf jest opisane wszystko co i jak

MichciuGT - 02-02-2015, 19:18

robertdg dziękuje za napisanie o manualu :]
przy okazji ktoś mi powie czy to co zaznaczyłem to smarowanie olejem, smarem czy czym innym? i czy może to być olej silnikowy, albo przekładniowy?

[ Dodano: 02-02-2015, 19:28 ]
okej, już znalazłem, na początku manuala jest rozpiska :rolleyes:
no i jest to smar syntetyczny mistubishi... ale zdaje mi się że uniwersalny Łt-43 też będzie pasował