To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - rozrusznik

killerbb - 02-02-2015, 16:47
Temat postu: rozrusznik
witam mam problem z rozrusznikiem przy odpalaniu szczegulnie na rano strasznie charczy jak by sie zacinal i ledwo odpala co moze byc tego powodem cari 96r 1.6
MichciuGT - 02-02-2015, 16:57

jeżeli coś takiego się dzieje to czemu nie oddasz Cari do serwisu? chyba że masz trochę wiedzy, klucze i wiesz jak odkręcić rozrusznik, wyjąć i zawieźć do serwisu rozruszników (i często też alternatorów) w okolicy... mi się zdaje że szczotki się kończą, ale jak to zwykle bywa tulejki też się wyrabiają i je też pewnie przydałoby się wymienić
robertdg - 02-02-2015, 18:32

Trzeba zdemontowac rozrusznik i najlepiej aby sprawdził go elektromechanik
Bleki6 - 17-02-2015, 10:24

Witam . Podepne się pod temat . Problem z rozrusznikiem...chyba . Wczoraj moja cari nie chciała zapalić wogóle nie odzywa się rozrusznik! I to tak z dnia na dzień żadnych wcześniejszych objawów . Kontrolki świecą nie przygaszaja kontrolka od silnika gaśnie i tylko słyszę jak po przekręceniu kluczyka zaczyna chodzić pompa paliwa! Tak powinno być? Rozrusznik milczy żadnego cykania czy innych odgłosów nie wydaje . Wykręcić go z ramy? Czy coś innego mógłbym jeszcze sprawdzić? Na pych auto zapala czyli mogę wykluczyć problem z immo . Pomóżcie Panowie :?
zico81 - 17-02-2015, 11:02

szczotki pewnie, kiedyś prętem waliłem w rozrusznik pomagało, ale to w clio było :)
Bleki6 - 17-02-2015, 11:06

Hehe no w maluchu też to kiedyś skutkowało :mrgreen: Tylko że tu dojście raczej tylko z kanału ....
plecho1 - 17-02-2015, 11:20

Najprawdopodobniej szczotki, jeśli przy próbie odpalenia puknięcie czymś w rozrusznik by pomogło, to by dodatkowo potwierdziło szczotki. U mnie też przez szczotki przestał odpalać praktycznie z dnia na dzień, jednego dnia przed wieczorem nie odpalił ale odpalił jeszcze z rana następnego dnia a później już tylko po puknięciu w rozrusznik. Za szczotki i tulejki zapłaciłem trochę ponad 20zł.
Bleki6 - 17-02-2015, 13:59

A więc Panowie jest diagnoza! Pojechałem na kanał, dostał z młotka i odżył :P szczotkotrzymacz już zamówiony . Dzięki za porady! \:D/ \:D/
zico81 - 18-02-2015, 06:47

Super :) w takim razie napiłbym się piwa :)
Bleki6 - 21-02-2015, 20:49

Zico! Mówisz i masz :wink: :occasion5: :occasion5: A w realu to przy najbliższej zlotowej okazji .