Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Naprawa wiązki klapy bagażnika
virgin71 - 04-02-2015, 14:59 Temat postu: [Cari 1.6] Naprawa wiązki klapy bagażnika W mojej cari '01 mam uszkodzoną wiązkę i nie świecą mi się światła cofania i ostatnio podświetlenie tablicy. Bez tablicy mogą mnie zatrzymać, w związku z czym, muszę jak najszybciej wiązkę ponaprawiać.
Stąd pytanie, czy w jakiś przystępny sposób mogę zdemontować szybę tylnej klapy? Wiązka niestety jest pod szybą i bez jej demontażu nie ma mowy o wyciągnięciu kabli. Pytanie w sumie powinno brzmieć, czy szyba jest klejona, czy jest w uszczelce?
Uszkodzenie mam w połączeniu klapy (nawet uszczelkę/bramkę mam zniszczoną) z resztą.
Ew. czy ktoś mam na sprzedaż całą wiązkę do Cari po lifcie?
plecho1 - 04-02-2015, 15:20
Szyby nie trzeba demontować, wystarczy zdjąć tapicerkę słupka pod którą są złączki wiązki oraz tapicerkę klapy bagażnika i bez większego problemu powinno się dać wymontować wiązkę. Najlepiej przewody zmienić na nowe chociażby wlutowując kawałki około 50cm w taki sposób aby w peszelu nie było łączeń.
robertdg - 04-02-2015, 19:54
virgin71 napisał/a: | czy w jakiś przystępny sposób mogę zdemontować szybę tylnej klapy? Wiązka niestety jest pod szybą i bez jej demontażu nie ma mowy o wyciągnięciu kabli. | Szyba jest przyklejona do obramowania klapy które jest profilem zamknietym a w jego wnętrzu są przewody elektryczne.
plecho1 napisał/a: | wystarczy zdjąć tapicerkę słupka pod którą są złączki wiązki | A przypadkiem złaczka wiązki nie znaduje się w okolcy kanapy tylnej Tak czy inaczej trzeba zdemontować osłony słupka wewnątrz auta i pokrywe maskująca klapy bagaznika, popuścić przewody tak aby wysunąc je bardziej wraz z peszlem i przelutować nalezycie, póxniej wszystko poskładać.
plecho1 - 04-02-2015, 20:39
Pod kanapą jest główne złącze przewodów idących na tył a na słupku kolejne tylko od klapy.
virgin71 - 15-02-2015, 21:41
Dzięki za info. Jak się zrobi cieplej to postaram się to na spokojnie rozebrać. Złącze koło fotela to akurat namierzyłem jako pierwsze.
JAk szyba jest klejona, to nie ma sensu jej ruszać. Zatem porozpinam co się da i będę starał się wyjąć, mam jednak wrażenie, że kable są połapane w sposób bardzo utrudniający dojście.
Przewodu zakupiłem, koszulki termokurczliwe też. Będzie lutowanie:) Wielkie dzięki raz jeszcze za info.
Wiem, że to nie jest dobre miejsce na to pytanie, ale gdzie znajdę komputer, do którego mogę wpiąć diodę, żeby odczytać błąd silnika? Mam niby instrukcję, ale za cholerę nigdzie nie mogę tego znaleźć.
plecho1 - 15-02-2015, 22:32
Jeśli masz Carismę z 2001r. ze srebrnymi znaczkami to błędów w ten sposób nie odczytasz jedynie podłączenie pod komputer.
Błędy wymrugać można w starszych rocznikach i nie potrzeba do tego żadnej dodatkowej diody bo błędy wymruguje kontrolka silnika.
Do sprawdzenia błędów wystarczy taki interfejs http://allegro.pl/obd-sca...4975514621.html i jakiś darmowy program z nim współpracujący np. Torque na androida. Złącze diagnostyczne masz albo po stronie pasażera przy jego lewej nodze http://obrazki.elektroda...._1358798459.jpg albo po stronie kierowcy obok pedału gazu
Sylwan - 16-02-2015, 05:52
Witam. Ja mam z kolei trochę inny problem. Mianowicie nie dzialaja światła stop i ogrzewanie tylnej szyby. Nie sadze zeby to byla wiazka przy klapie. Może ktos by mógł tu cos poradzic.
Czy do cari rok 97 tez bedzie mozna podłączyć to urzadzenie do kompa???
plecho1 - 16-02-2015, 06:34
W Starszych Elm nie działa ale błędy można sprawdzić dużo prościej http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981 natomiast parametry pracy silnika można podejrzeć interfejsem Vag KKL wraz z programem Evoscan http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
Jeśli światła stopu są w klapie, to też może być wina wiązki ale także włącznika przy pedale hamulca. Podobnie w przypadku ogrzewania - wiązka, bezpiecznik, przekaźnik lub włącznik. Pod tylną kanapą z lewej strony jest złączka przewodów idących dalej na tył auta więc można z niej bardzo łatwo przświetlić przewody idące do świateł czy podgrzewania szyby.
virgin71 - 21-02-2015, 21:33
plecho1 napisał/a: | Jeśli masz Carismę z 2001r. ze srebrnymi znaczkami |
No właśnie widziałem na mieście, że takie Cari jak moja czasem mają znaczki srebrne, czasem czerwone. Ja mam czerwone - jak rozumiem to starszy wariant.
plecho1 - 21-02-2015, 21:40
Tak, czerwone znaczki miały Carismy do 2001 a po czyli po drugim lifcie już srebrne. Te z czerwonymi znaczkami miały jeszcze JOBD i błędy da śię w nich wymrugać a te ze srebrnym mają już EOBD i tu błędy silnika da się sprawdzić tylko za pomocą komputera.
virgin71 - 20-03-2015, 13:15
Ja myślałem, że piszemy o znaczku z tyłu. Oczywiście mam srebrny z przodu, bo mam cari po lifcie. Komputer znajduje się tam gdzie pisałeś. Pod zaślepką od strony pasażera wetknąłem kable OBD2 (na 99% obd2, bo używam go do skody) i skasowałem sobie błąd silnika. Zrobiłem to niechcący, bo nie zrozumiałem programu i nie przeczytałem kodu błędu:) no trudno, się mówi.
Wiosna nas rozpieściła, zatem posztukowałem sobie wszystkie kable (łączenia oczywiście za uszczelką), wpuściłem je w uszczelkę, którą dokupiłem i wszystko wygląda jak z fabryki.
Nie zdemontowałem kabla całkiem, ale się udało.
Nie mogłem zdjąć tapicerki tam gdzie są złączki w kabinie więc się trochę namęczyłem, żeby odpiąć te kable.
Pytanko, czy można gdzieś kupić zatrzaski/szybkozłączki/opaski zaciskowe z wpadką, które były zastosowane, a musiałem je porozcinać?
P.S. Jak zdemontować ten kawałek nie będący siedzeniem, ale słupkiem? Tak na przyszłość:)
Raz jeszcze dzięki @plecho1!
plecho1 - 20-03-2015, 17:33
Nie ma za co
virgin71 napisał/a: | P.S. Jak zdemontować ten kawałek nie będący siedzeniem, ale słupkiem? |
O ile dobrze pamiętam, to na samym dole powinna być śruba a po jej odkręceniu całość trzeba unieść do góry i powinno zejść.
virgin71 - 25-03-2015, 08:30
Dzisiaj obczaiłem dokładnie auto - oba znaczki mam czerwone. Także Cari po lifcie, niezależnie od koloru znaczków ma OBDII.
plecho1 - 25-03-2015, 08:54
Właśnie nie, OBDII to nie rodzaj wtyczki a standard komunikacji. Jeśli u Ciebie po zmostkowamiu pinów 1 i 4 w złączu diagnostycznym kontrolka silnika będzie mrugać po przekręceniu klucza na zapłon, to nie masz OBDII tylki JOBD i to w sumie plus bo błędy moźna wymrugać sobie samemu.
Bizi78 - 25-03-2015, 20:35
virgin71 napisał/a: | oba znaczki mam czerwone |
Czyli masz przedlifta .
|
|
|