To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Wymiana pompy wody

Premieros - 07-02-2015, 11:19
Temat postu: [Cari 1.9TD] Wymiana pompy wody
Witam.

Z racji tego że w gąszczu tematów ciężko się odnaleźć mam pytanie. Czy średniej wiedzy ludek taki jak ja może sam wymienić pompę wody? Wiem że do tego potrzeba demontażu paska rozrządu ale nie wiem co jeszcze...

Dodam tylko że do tej pory ze wszystkimi naprawami dzięki instrukcją i podpowiedzią z tego forum sobie dobrze radze jednak słysząc słowo rozrząd trochę się obawiam.

P.s Sam rozrząd ma może 30-40tys przejechane

MichciuGT - 07-02-2015, 12:04

a czemu chcesz ją wymieniać?
rasiak1980 - 08-02-2015, 04:10

wszystko da radę ogarnąć grunt to trochę oleju w głowie i krok po kroku za serwisowką znajomy pominął ostatni krok , który mówił żeby wykonać przed uruchomienie m 4 obroty wału kręcąc ręką za koło pasowe , pominął ten krok przekrecil kluczyk i ...
powykrzywiał zawory i zniszczył tłoki.
Trzeba krok po kroku no i niekiedy narzędzia specjalne do blokowania wałków, oraz napinania paska, dodatkowo obowiązkowo klucz dynamometryczny i przestrzegać momentów dokrecania śrub, szpilek, nakrętek. Jak stoi w serwisówce że wymienić szpilkę, to wymienić na nową i nie kombinować bo skutki zazwyczaj są opłakane.

Premieros - 09-02-2015, 19:48

Hmm. To chyba nie ma sensu się za to brać... chce wymienić bo woda się z niej leje. Hm samo zrzucenie paska nie wystarczy? Chodzi o wymianę tylko i wyłącznie pompy wody
wichura1 - 09-02-2015, 22:06

Pompę wody wymienia się co 2 wymianę rozrządu.

edit: poprawka, bo nie doczytałem, jeżeli się leje to musisz ją wymienić zanim się zatrze, a pasek musisz wymienić, bo zakłada się go tylko raz. Pompa GMB ma uszczelkę w komplecie, więc nie trzeba silikonu, pasek, rolka napinacza i nowy płyn do chłodnicy.