To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Jaki zimowy płyn do spryskiwacza wybrać?

mietka - 08-02-2015, 23:11
Temat postu: Jaki zimowy płyn do spryskiwacza wybrać?
Będę wdzięczny za polecenie dobrego zimowego płynu do spryskiwacza, którego zapach nie odrzuca człowieka na kilometr... Ostatnio trafiam na płyny z takim "zapachem", że zbiera się na wymioty... Czy wyznacznikiem tego, że płyn jest skuteczny musi być fakt, że bardziej śmierdzi? :doubt:
Tomek - 08-02-2015, 23:38

mietka napisał/a:
Będę wdzięczny za polecenie dobrego zimowego płynu do spryskiwacza, którego zapach nie odrzuca człowieka na kilometr... Ostatnio trafiam na płyny z takim "zapachem", że zbiera się na wymioty... Czy wyznacznikiem tego, że płyn jest skuteczny musi być fakt, że bardziej śmierdzi? :doubt:

nie musi śmierdzieć
ostatnio się naciąłem na śmierdziucha w Auchanie (widzę, że tankowaleś na stacji Auchan więc może trafiliśmy na ten sam syf) - prawie 10 litrow poszlo w kosz, a wcale tańsze niż przeciętna cena marketowa to nie było

jakby śmierdziało tylko alkoholem to bym zrozumiał, ale ten smród to nie wiem z czego był, ale raczej nie do zniesienia

apg2312 - 09-02-2015, 00:03

Spróbuj płynów firmy Sonax - nie śmierdzi, dobrze zmywa zimowy bród, i cenowo przystępny.
Powinieneś dostać w sklepach motoryzacyjnych, ale ostatnio kupiłem go akurat w Selgrosie.
Produkty Sonaxa
http://www.sonax.pl/

Żeby nie było zaraz komentarzy - kartę do Selgrosa każdy już może wyrobić, nie tylko osoby posiadające działalność gospodarczą :)

Tovija - 09-02-2015, 10:12

Sylen był dosyć fajny, mimo, że tanioszka.
Lucas123w - 09-02-2015, 20:45

Sonaxa z Auchon kupisz za 17zł, dobry płyn na zimę i lato.
Bartekkita - 09-02-2015, 21:49

też mam Sonaxa jest ok. Choć lepszy moim zdaniem płyn orlenowski, trochę droższy, ale czasami się też promocje da wyhaczyć.
apg2312 - 09-02-2015, 23:23

Lucas123w napisał/a:
Sonaxa z Auchon kupisz za 17zł, dobry płyn na zimę i lato.

W Selgrosie coś po ok. 14 zł. Heh, niby 3 zł to nie jest pieniądz...

Bartekkita napisał/a:
też mam Sonaxa jest ok. Choć lepszy moim zdaniem płyn orlenowski, trochę droższy, ale czasami się też promocje da wyhaczyć.

Produkty sprzedawane na stacjach benzynowych, sygnowane marką stacji to takie same płyny, które można kupić w sklepach czy marketach. Różnica jest tylko i wyłącznie w cenie - na stacji benzynowej płyny do spryskiwacza są przeciętnie dwukrotnie droższe (widziałem nawet po 35 zł/4l), niż kupowane gdzie indziej. Ale jak ktoś uważa, że plastikowy pojemnik z logo BP/Statoil/Shell/Orlen jest aż tyle warty...

mjsystem - 09-02-2015, 23:30

Kupiony w Biedronce też daje radę :mrgreen: Zawsze kupowałem Shell koncentrat, ale drogi troszkę. Ten, co jest na Orlenie można było kupić w Realu taniej i nie był taki zły.
Uwex - 10-02-2015, 08:47

mjsystem napisał/a:
Kupiony w Biedronce też daje radę

Jeśli myślisz o płynie "Aura" - to pozostawia plamy na lakierze !

supeer - 10-02-2015, 09:40

Jesli dbasz o auto i zdrowie to musisz patrzec w sklad czy nie zawieraja trujacego metanolu i czy maja glikol dobry dla uszczelek i wycieraczek.
Od siebie polecam:

1.sonax plyn/odmrazacz
2. k2 plyn/odmrazacz

dolozysz 5-7zl do butelki, ale warto

krzychu - 10-02-2015, 10:31

Sonox jest ok.

Ale kupuję zazwyczaj ten na BP prestigo czy jakoś tak (ten w małych pojemnikach zazwyczaj pakowany po 2). Wiem, że nie jest tani ale zawsze pod ręką... :P

Oba są ok...

olgierto - 10-02-2015, 11:01

ja używam płynu z LIDLA i daje radę. czy to letni czy zimowy. czysci, nie śmierdzi
supeer - 10-02-2015, 11:46

Dla zainteresowanych wpiszcie w g :shock: gle test plynow do spryskiwaczy zimowych, zrobiony przez autoswiat i wp, bedziecie wiedziec ktory wybrac :D
mjsystem - 10-02-2015, 11:51

Uwex napisał/a:

mjsystem napisał/a:
Kupiony w Biedronce też daje radę

Jeśli myślisz o płynie "Aura" - to pozostawia plamy na lakierze !
Zabezpiecz na zimę lakier 8) Lancer (w moim przypadku) był jedynym autem, który uwieczniał na masce kiepskie właściwości płynu do spryskiwaczy 8)
Bartekkita - 10-02-2015, 23:56

apg2312 napisał/a:

Bartekkita napisał/a:

Produkty sprzedawane na stacjach benzynowych, sygnowane marką stacji to takie same płyny, które można kupić w sklepach czy marketach. Różnica jest tylko i wyłącznie w cenie - na stacji benzynowej płyny do spryskiwacza są przeciętnie dwukrotnie droższe (widziałem nawet po 35 zł/4l), niż kupowane gdzie indziej. Ale jak ktoś uważa, że plastikowy pojemnik z logo BP/Statoil/Shell/Orlen jest aż tyle warty...

jak ktoś kupuje płyn zimowy po pierwszym przymrozku to może i tyle płaci. Ja zawsze kupuje płyn zimowy latem, a letni zimą jeżeli wiesz co mam na myśli :P Tak czy siak proszę powiedz, w którym markecie kupie dokładnie taki płyn jak na stacji Orlenu oraz podasz jego nazwę. Mogę Ci nawet przelać różnice w cenie na konto.