ASX Techniczne - [1.6] 1.6 Blue Sky - autopoziomowanie reflektorów
marcinm123 - 09-02-2015, 22:47 Temat postu: [1.6] 1.6 Blue Sky - autopoziomowanie reflektorów ASX 1.6 BS ma ksenony z systemem autopoziomowania. System działa OK - sprawdzone w garażu przy wsiadaniu na włączonych światłach
Zachowanie systemu przy pustym samochodzie - bez zastrzeżeń.
Problem - auto z dużym obciążeniem (wyjazd na narty) - reflektory schodzą bardzo nisko... za nisko, utrudniają jazdę.
Telefon do ASO - jak fabryka tak zrobiła to tak ma być, gdyby regulowali to przy pustym aucie mogą być za wysoko, w skrócie "ten typ tak ma".
Subiektywnie mi w/w bardzo utrudnia jazdę, nie chce tego tak zostawiać. Według instrukcji system nie ma żadnej możliwości regulacji przez użytkownika i działa prawidłowo, chyba, że wyświetli się kontrolka na tablicy.
Ktoś się z tym spotkał? Co można regulować? Jak przekonać (i do czego?) ASO?
tokyo - 13-02-2015, 00:15
Witam
Nic z tym nie zrobisz nawet serwis nie pomoze - taka charakterystyka
Jezeli jezdzisz pod duzym obciazeniem czesto mozna przerobic na regulacje reczna - koszt niewielki
Bojakk - 17-02-2015, 16:09
To jest dziwne, ja nigdy nie miałem takiego problemu, światła ustawiały się zbyt nisko tylko kiedy autko stało na krawężniku jedną stroną - wówczas jak się ruszało światła świeciły bardzo nisko, ale po około 1km szły w górę. Wg mnie one były nie najlepiej ustawione w fabryce - trochę za nisko, przynajmniej w moim egzemplarzu, ale z regulacją nie ma problemu, wystarczy klucz nasadowy z grzechotką i krótką przedłużką (tak jest najwygodniej) - z tyłu reflektora są białe śruby do regulacji samego reflektora - autopoziomowania to nie rusza.
Pzdr,
K.
Wedrowiec - 17-02-2015, 16:54
Dobrze wiedzieć, u mnie były niby za wysoko ustawione - na przeglądzie (po zdjęciu kratki) się czepnęli. To poprosiłem i w ASO mi obniżyli - tyle że teraz mam o połowę krócej i generalnie wg. mnie zdecydowanie za nisko - oświetlają tyle w nocy że nie ma szans na bezpieczne (czy jakiekolwiek) zahamowanie na tak krótkim odcinku. Ktoś wie jakie są przepisy w tej kwestii tzn. kąt/odległość świecenia czy inny parametr?
Przed obniżeniem świateł promień światła nigdy nie sięgał lusterek bocznych nawet niskich samochodów. Mi debile świecą po wstecznym i jakoś te przeglądy przechodzą...
Bojakk - 17-02-2015, 17:02
Teoria mówi o zasięgu między 25-35m, ale te przepisy są chyba dość staroświeckie, bo co ma zasięg do oślepiania.
Ja ustawiałem na równym podłożu, samochód z pełnym bakiem i kierowcą na ścianie odległej o jakieś 20-25m, ale po prostu podniosłem trochę i tyle (w trakcie jazdy widziałem, że zapas jest duży, i że nie ma szans na oślepianie), zmierzyłem także miarką wysokość osi reflektora (zaznaczony punkt na reflektorze) i odmierzyłem to sobie na ścianie, żeby wiedzieć jak się mam do osi.
ASO niestety nie bardzo ma pojęcie o regulacji świateł (chyba robią to w odległośc 1m od ściany) - jak ktoś mi uderzył w lampę i zaczęła świecić w niebo (musiało się coś przestawić właśnie na gwincie regulacyjnym, bo sama lampa i wszystkie uchwyty były OK, jak powiedziało ASO) to po ich poprawce świeciło w niebo nieco mniej i stąd sam doszedłem do tego jak to regulować - te śruby, to są po prostu ośki którymi również silniczki regulują wysokość snopu światła. Jest jeszcze druga śruba, którą się reguluje lewo/prawo, ale ta jest bardziej schowana.
Pzdr.
K.
|
|
|