Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Wymiana klocków
Walcz72 - 24-02-2015, 15:29 Temat postu: [II 2.0 DID] Wymiana klocków Szanowni koledzy mam pytanie które z pewnością wiele razy sie pojawiało , odnośnie wymiany klocków ( przód i tył ) . Czy możecie pomóc mi trochę w tym temacie . Jeszcze tego nie robiłem a jestem nowicjuszem i nie za bardo chce coś uszkodzić . Proszę o jakieś informację .
Seferiel - 25-02-2015, 07:42
Jedziesz do warsztatu i wymieniają Ci klocki...
Przepraszam z samego rana głupawka mnie trzyma
emil_d - 25-02-2015, 09:01
Seferiel napisał/a: | Jedziesz do warsztatu i wymieniają Ci klocki...
Przepraszam z samego rana głupawka mnie trzyma |
To nie głupawka - jeśli nigdy nie wymieniałeś klocków, to jedź do dobrego warsztatu. Wymiana to koszt 100pln - 200pln - trumna jest droższa.
dawcio - 25-02-2015, 13:07
Ale prawda jest taka że w outko wymiana klocków to łatwizna i przyjemność....porównując z innymi autami
Hubeeert - 25-02-2015, 14:09
W sumie prosta sprawa.
Samochód do góry, zdjąć koło, odkręcić prowadnice, zdjąć zacisk (wcisnąć tłoczek, żeby lekko zeszło), podwiesić zacisk, żeby nie urwać przewodu, odkręcić jarzmo, wyczyścić dokładnie blaszki i pod blaszkami samo jarzmo, skontrolować stan gumek, wyczyścić prowadnice i ich gniazda w zacisku, nasmarować smarem dołączonym do klocków, (nie za dużo) prysnąć lekko miedzianką pod blaszki i składać.
Skontroluj też grubość tarczy - minimum to 22,4 mm. Przed montażem zacisku wciśnij tłoczek do końca a zanim to zrobisz zajrzyj pod gumkę pyłową czy nie ma tam płynu hamulcowego co świadczyłoby o wycieku oraz stan samych gumek na tłoczku czy nie są gdzieś przerwane.
Składać w odwrotnej kolejności.
Zapomniałem o czymś?
Aha - płyn hamulcowy do wymiany co 2 lata ale można też sprawdzić testerem jego stan.
A gdybyś wymieniał tarcze to dodatkowo wypadałoby wybić szpilki, wyczyścić piastę tarczą ścierną na wiertarce (dokładnie) i wbić szpilki na nowo. gdyby tarcza nie chciała zejść wkręcić śruby 6 w małe otwory w tarczy i odepchnąć od piasty - nie używać młotka do zdejmowania tarcz bo można zniszczyć piastę/łożysko. Piastę przed montażem tarczy prysnąć cienko smarem miedzianym w aerozolu.
Pozdrawiam
PS.
Wymiana klocków to koszt 80-100 zł za oś.
PiotrKw - 25-02-2015, 14:40
Hubeeert napisał/a: | płyn hamulcowy do wymiany co 2 lata |
Już co dwa ?? Niedługo będzie wymieniany co roku
Hubeeert napisał/a: | Piastę przed montażem tarczy prysnąć cienko smarem miedzianym w aerozolu.
|
I tu jak czytam, są różne szkoły. Dystrybutor tarcz np. Zimmermann'a zabrania smarowania styku piasta tarcza jakimkolwiek smarem . Mają to być dwie czyste powierzchnie styku.
Z kolei dla układów hamulcowych z czujnikami ABS nie poleca się stosowania smaru z dodatkiem miedzi. Tylko specjalne smary przeznaczone do elementów hamulca. Np. Smar ATE.
Hubeeert - 25-02-2015, 15:18
PiotrKw napisał/a: | Już co dwa ?? |
Co dwa lata wg zaleceń producenta samochodu. Ja tak czy inaczej sprawdzam testerem bo wymienić zawsze można, tylko nie zawsze trzeba.
PiotrKw napisał/a: | I tu jak czytam, są różne szkoły. | Owszem i nie tylko Zimmermann tego zabrania bo gdy się nałoży grubo pasty miedzianej to tarcza może nie dojść równo do piasty, ale miedzianka zapobiega korozji i umożliwia zdjęcie tarczy przy wymianie. Poza tym nie bardzo wiem czym bardzo cienka warstwa miedzianki w aerozolu nakładana na piastę może zaszkodzić tarczy lub czujnikowi ABS No chba, że ktoś z wiadra kielnią nabierze
PiotrKw - 25-02-2015, 16:53
Hubeeert napisał/a: | No chba, że ktoś z wiadra kielnią nabierze |
I tu pewnie jest pies pogrzebany , bo co to znaczy "cienka warstwa " ?? Trzeba by podawać wartość w mikrometrach , bo dla jednego cienko to "na grubość małego palca" , dla drugiego to film olejowy. Dlatego pewnie producenci wolą by niczego między powierzchnie nie wprowadzać.
Kiedyś widziałem samochód klienta w warsztacie po wymianie klocków ,( możliwe że i tarcz ) to smarem pokryte były całe zaciski , wyglądały jak wykonane z miedzi
Mechanik musiał być dumny ze swojego "dzieła"
Hubeeert - 25-02-2015, 17:30
PiotrKw wybór mechanika należy do Klienta. Tak samo jak wybór - robię sam czy dam komuś zrobić to za mnie.
W każdym razie ja na brak pracy nie narzekam
mkm - 25-02-2015, 18:33
PiotrKw napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | płyn hamulcowy do wymiany co 2 lata |
Już co dwa ?? Niedługo będzie wymieniany co roku |
Zależy jaki, ale są nawet krótsze okresy
Nie ma w tym nic dziwnego.
Im wyższej klasy płyn hamulcowy tym bardziej wchłania wilgoć i szlag go trafia - wtedy gdy chodzi o jak najskuteczniejsze hamowanie niektórzy wymieniają nawet co kilka godzin .
Normalny płyn to zalecana wymiana co 2lata i warto to robić.
Walcz72 - 25-02-2015, 20:16
Hubeeert Wielkie dzięki , Twoja pomoc jest nieoceniona
rezon - 25-02-2015, 21:31
PiotrKw napisał/a: | Kiedyś widziałem samochód klienta w warsztacie po wymianie klocków ,( możliwe że i tarcz ) to smarem pokryte były całe zaciski | ja tak miałem 3x w Outku
Hubeeert - 25-02-2015, 21:49
Nie ma za co - wymiana klocków nie jest skomplikowana, ale czasochłonna bez narzędzi dostępnych w byle warsztacie i dlatego często zlecana mechanikom.
i9i - 25-02-2015, 22:05
PiotrKw napisał/a: | Już co dwa ?? Niedługo będzie wymieniany co roku |
Jeśli często się go zagotowuje, to nawet częściej niż co roku.
Hubeeert napisał/a: | Wymiana klocków to koszt 80-100 zł za oś. |
Co dociekliwi stwierdzą że 40-50 PLN, owszem są tacy magicy co za taką monetę ściągną koło, zdejmą zacisk (jak się prowadnice zapiekły to wybiją), wywalą stare klocki, wcisną tłoczek, włożą nowe klocki, zakładają zacisk i koło spowrotem. Tych nie polecam.
Hubeeert - 25-02-2015, 22:15
i9i napisał/a: | Co dociekliwi stwierdzą że 40-50 PLN, owszem są tacy magicy co za taką monetę ściągną koło, zdejmą zacisk (jak się prowadnice zapiekły to wybiją), wywalą stare klocki, wcisną tłoczek, włożą nowe klocki, zakładają zacisk i koło spowrotem. |
Wiesz...
W naszej firmie oferujemy trzy rodzaje usług.
TANIO, SZYBKO, DOBRZE.
Prosimy o wybór dwóch.
|
|
|