To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - PROBLEM Z PRĄDEM

fastbikes - 24-02-2015, 18:21
Temat postu: PROBLEM Z PRĄDEM
Witam mam taki problem od paru dni cos w mojej Carismie 1.9did kradnie prąd .Akumulator jest nowy i jak zostawiam na noc to rano zero fazy. Mial ktos podobny problem? Jakies wzkazowki od czego zaczac? Pzdr Maciek
robertdg - 24-02-2015, 18:28

Odepnij kabel minusowy od aku, wepnij w szereg amperomierz najlepiej do 10A (z regulowanym zakresem) pradu stałego i sprawdź jaki masz pobór, jezeli będzie powyżej 15mA to wypinaj po kolei bezpieczniki, jak to nie pomoże odepnij alternator jezeli w którymś momencie pobór pradu spadnie to masz winowajce w danym obwodzie.
Bizi78 - 24-02-2015, 18:28

Porządny miernik i wyjmować po kolei bezpieczniki.
Zawęzi krąg podejrzeń.

piwomojepaliwo - 24-02-2015, 20:34

Czy masz zamontowany jakiś alarm w samochodzie?
fastbikes - 25-02-2015, 15:34

Hey narazie co zrobilem to tylko zmierzylem ladowanie miernikiem dajac gazu do oporu.Wartosc wzrasta zaledwie z 13 na 13 .38 natomiast alarmu w aucie nie mam tylko centralny zamek na pilota.Pzdr
Hubeeert - 25-02-2015, 16:02

fastbikes napisał/a:
Wartosc wzrasta zaledwie z 13 na 13 .38

Alternator do regeneracji - powinno być stabilne 14.4 z małymi wahnięciami przy dołączaniu odbiorników.

plecho1 - 25-02-2015, 21:37

Często słaba masa może dawać podobne efekty co jest dość częstym problemem w Carismach. Zanim oddasz alternator do naprawy zrób na próbę nowe masy za pomocą przewodów rozruchowych i ponownie zmierz ładowanie. Jednym przewodem połącz minus akumulatora z silnikiem a drugim również minus akumulatora z karoserią. Jeśli za tymi masami ładowanie będzie ok, to połączenia głównej masy do przeczyszczenia.