Forum ogólne - Zakaz wjazdu starymi samochodami do centrum miast.
Hornet - 24-02-2015, 22:19 Temat postu: Zakaz wjazdu starymi samochodami do centrum miast. http://moto.wp.pl/kat,551...l?ticaid=11466f
Czytam i nie wierzę. W takim kraju jak nasz, gdzie średnia wieku samochodu jest powyżej 10 lat, oznacza to rzeź. I pewnie rozrost szarej strefy w związku z tymi naklejkami...
Tak przy okazji: gdzie można sprawdzić jaką normę spełnia dane auto?
plecho1 - 25-02-2015, 06:42
Choćby tu są opisane normy spalin i daty obowiązywania http://pl.wikipedia.org/w...d_emisji_spalin
A co do starych aut, to pewnie nasz "wspaniałomyślny rząd" wprowadzi jakiś dodatkowy podatek, bo przecież nie jest możliwa natychmiastowa wymiana wszystkich starszych aut na nowsze.
mjsystem - 25-02-2015, 07:55
Hornet napisał/a: | gdzie średnia wieku samochodu jest powyżej 10 lat, | Podobno 15 lat.
Hornet napisał/a: | Tak przy okazji: gdzie można sprawdzić jaką normę spełnia dane auto? | Na stacji diagnostycznej(polecam) lub w specjalistycznym pojeździe policji(nie polecam) drogowej.
Co dziwne, wymienili, że nie dotyczy pojazdów zasilanych LPG
plecho1 napisał/a: | bo przecież nie jest możliwa natychmiastowa wymiana wszystkich starszych aut na nowsze. | W benzynie można by się pokusić o LPG ale w dieslach?
kabar - 25-02-2015, 08:28
mjsystem napisał/a: | Co dziwne, wymienili, że nie dotyczy pojazdów zasilanych LPG |
Na LPG jest mniejsza ilość zanieczyszczeń, dlatego np. Holandia dopłaca do montażu instalacji w aucie i są niższe stawki opłat za takie auta. U nas... sam wiesz
Wątpię żeby ten projekt przeszedł.
Tomek - 25-02-2015, 09:29
mjsystem napisał/a: | Co dziwne, wymienili, że nie dotyczy pojazdów zasilanych LPG |
podaj link i cytat, bo nigdzie nie mogę doczytać
kabar napisał/a: | Wątpię żeby ten projekt przeszedł. |
ja też
supeer - 25-02-2015, 09:29
Diesle tylko z DPF/FAP ktos na tym duzo zarobi
Hornet - 25-02-2015, 20:30
Zastanawia mnie tylko czy dana norma obowiązuje samochód wyprodukowany w danym roku, czy model wprowadzony do produkcji.
Misiek :) - 25-02-2015, 21:20
hehe... ja mam auto z 2005 roku a silnik z 1998...
Jak dla mnie jest to chory pomysł. W Polsce Niewiele osób stać na zakup aut młodszych niż 3 lata, a rząd traktuje obywateli jak by większość wybierała starsze auta z przekonania a nie z uwagi na stan finansowy.
Ja osobiście wolę starsze konstrukcje, bo są obliczone na większą żywotność i po remoncie jeżdżą jeszcze długo, potem znowu długo... Są robione bez udziału księgowych i planowego postarzania produktu.
Znając życie znajdzie się jakaś luka w przepisach lub zostaną zaskarżone do trybunału konstytucyjnego...
mirex94 - 10-03-2015, 22:47
Pytanie czy dotyczy to wszystkich miast w polsce?
apg2312 - 10-03-2015, 23:00
Spokojnie, nie panikujcie. Dopiero PO przygotowuje projekt ustawy. Jeszcze ta ustawa musi przejść, w co wątpię, a nawet jeśli przejdzie, to muszą być do niej przygotowane przepisy wykonawcze. Więc czasu jest sporo.
Poza tym, Polak potrafi Nie takie bzdurne przepisy się omijało i omija
Cytat: | O tym, czy samochód spełnia wymogi miałyby świadczyć plakietki z informacją o emisji spalin. Wystawiane one mają być przez diagnostów podczas przeglądów okresowych. Auta bez zezwolenia nie będą mogły wjechać do centrum miasta. |
Jak myślicie, ile trzeba będzie dać w łapę, żeby dostać plakietkę ? 50 czy 100 zł ?
mirex94 - 10-03-2015, 23:18
wlasnie stoje przed zakupem 2 auta wiec dobrze by było wiedziec czy bede mogl sie poruszac nim jak bym kupil diesla
Hornet - 11-03-2015, 19:40
apg2312 napisał/a: | Spokojnie, nie panikujcie. Dopiero PO przygotowuje projekt ustawy. Jeszcze ta ustawa musi przejść, w co wątpię, a nawet jeśli przejdzie, to muszą być do niej przygotowane przepisy wykonawcze. Więc czasu jest sporo. |
I dokładnie o tyle nasze samochody będą starsze...
mkm - 11-03-2015, 22:51
mirex94 napisał/a: | Pytanie czy dotyczy to wszystkich miast w polsce? |
I pytanie co rozumiemy pod pojęciem "centrum"
W praktyce będzie to wyglądało tak, że wszystkie miasta z płatnymi strefami zapewne wprowadzą zakazy wjazdu.
Jeżeli chodzi o Kraków to ja proponowałbym zakazem objąć wszystkie auta zarejestrowane za Krakowem (w ścisłym centrum w niektórych godzinach ciężko o KR na tablicy ) a jak to nic nie da to myśleć o kolorowych naklejkach i emisjach.
apg2312 napisał/a: | Jak myślicie, ile trzeba będzie dać w łapę, żeby dostać plakietkę ? 50 czy 100 zł ? |
Bez szans.
Zwróć uwagę, że sprawa dotyczy głównie dużych miast.
W dużych miastach nie będą brać, a diagności z małych miasteczek dostaną takie kary, że zakończą działalność.
CEPiK jak zacznie hulać to po kombinacjach
A znając pomysłowość naszych władz jak nas trochę złupić to kupią przenośne analizatory i będą podwójne łapanki - ty dmuchasz w alkomat, a twoje auto dmucha w analizator.
Co ciekawe jeżeli te przepisy będą wprowadzone uczciwie, a łąpanki w levelu pro to najbardziej dostaną właściciele kilkulatków w wyprutą "ekologią", lub z chipami - często nawet nieświadomi swoich "braków" ekologicznych.
Biorąc pod uwagę, że brak katalizatorów jest równie popularny jak cofanie przebiegów... będą koszty, oj będą...
Gdy wprowadzą "po wieku" to
Tomek - 12-03-2015, 06:42
mkm napisał/a: | Jeżeli chodzi o Kraków to ja proponowałbym zakazem objąć wszystkie auta zarejestrowane za Krakowem (w ścisłym centrum w niektórych godzinach ciężko o KR na tablicy ) a jak to nic nie da to myśleć o kolorowych naklejkach i emisjach. |
wiesz - dla mnie nie problem, przerejestruje sobię auto na KR i gotowe
tylko co wtedy? do cetrum wieliczki nie wjadę, czy jak?
to co proponujesz to jest "faszyzm", co ma w obecnych czasach numer rejestracyjny do realiów?
miałem auto na KT, mieszkałem w Krakowie i podatki płaciłem w Krakowie - co w takim wypadku?
a leasingi? prywatne, firmowe, służbowe?
ja bym poszedł w drugą stronę - zero auto na blachach KR w centrum, czemu nie?
przecież każdy lokalny ma rozpracowaną doskonale super działającą komunikację miejską, może sobie zostawić auto pod domem, czy tam na park&ride i podjechać metrem
a ludzie spoza Krakowa, zwykli turyści nie znający miasta, są zagubieni
już widzę te kolejki w Wieliczce, Miechowie i Andrychowie w wydziale komunikacji, celem zarejestrowania samochodu u mamusi
nie twórzmy fikcji
mkm napisał/a: | Co ciekawe jeżeli te przepisy będą wprowadzone uczciwie, a łąpanki w levelu pro to najbardziej dostaną właściciele kilkulatków w wyprutą "ekologią", lub z chipami - często nawet nieświadomi swoich "braków" ekologicznych.
Biorąc pod uwagę, że brak katalizatorów jest równie popularny jak cofanie przebiegów... będą koszty, oj będą... |
to akurat by nam na złe nie wyszło
no, ale czepiać się mojego ekologicznego Colta, tylko dlatego, że ma tyle lat, że niedługo mógłby się piwa napić nawet w US&A?
KsiadzRobak - 12-03-2015, 07:39
koledzy zapomnieli o czymś takim jak leasing - część np. Trójmiasta ma rejestracje zaczynające się od Wx, KR czy PO tylko dlatego, że tam ma firmę leasingową
największy problem będzie jednak z komunikacją miejską - w teorii z centrów miast zniknie "połowa" MPK i pewnie cały PKS opierający się na Jelczach z lat 80-ych
a w małych miastach nieposiadających tramwajów czy trolejbusów to mogą zniknąć wszystkie autobusy
już widzę też straganiarzy, którzy mają jakieś stare vw, jak wynajmują 20 riksz żeby dowieźć towar a marchewka drożeje przez to 5-krotnie
|
|
|