To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wtrysk się zawiesił?

Anonymous - 15-02-2007, 12:24
Temat postu: Wtrysk się zawiesił?
Witajcie, dziś miałem pewien nieprzyjemny incydent z moją Carismą.
Auto rocznik 1999 model 2000 silnik 1,6 benzyna + gaz sekwencyjny.
Otóż zapaliłem rano, po czym miałem jechać w trasę po jakimś czasie, na światłach czuję zapach benzyny i widzę, że z mojej rury wydechowej wali biały dym, przy ruszaniu to już była prawdziwa zasłona dymna. Na następnych światłach to samo, silnik ma nierówne obroty - spadły do poziomu ok 600/min i nierówno pracuje.
W tył na lewo i do serwisu, bo akurat byłem niedaleko.
Pech chciał, że tuż przed serwisem auto się uspokoiło.
Mechanik powiedział, że najprawdopodobniej któryś z wtrysków się zawiesił i mimo, że auto było na gazie dostawało dodatkowo benzynę - stąd ten dym.
Później jeszcze trochę jeźfziłem i było ok.
Jak sądzicie możliwa jest taka usterka?.
Na wszelki wypadek zakupiłem jakiś preparat do benzyny czyszczący układ paliwowy i wtryski.
Wiecie może gdzie ew. kupić jakieś zamienniki? - bo oryginały powiedzieli mi po 1400zł/szt :shock:

Anonymous - 16-02-2007, 07:11

Mam takie samo auto, z wtryskiem gazu sekwencyjnym, tylko rok młodsze. W grudniu zdarzyło mi się coś takiego i oprócz nierównej pracy silnika zapaliła mi się od razu kontrolka check engine. Po wyświetleniu kodów błędów, urz. diagnostyczne wykazało brak zapłonu w jednym z cylindrów. W warsztacie wtryskiwacze zostały zdemontowane i wyczyszczone (wypłukane w acetonie) za niewygórowaną cenę. Od tej pory jest dobrze. Ciekawostka usłyszana od mechanika - jeden z wtryskiwaczy (ten, który się zawiesił) jest mniejszy od pozostałych. Nie bardzo dowiedziałem się co to znaczy konkretnie, ale nie znaczy to, że jest on nieprawidłowy. Kolory wszystkich są jednakowe. Rada od mechanika-przy jeździe na gazie warto co jakiś czas przegonić auto na benzynie wysokiej jakości (np. V-power).
Anonymous - 16-02-2007, 09:27

Dzięki, właśnie gonię auto na benzynie żeby się wtryski przepłukały :)