To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Świece czy kable w Cari?? Szarpanie i gaśnięcie

majkek0995 - 02-03-2015, 11:32
Temat postu: Świece czy kable w Cari?? Szarpanie i gaśnięcie
Jest to mój pierwszy temat, więc serdecznie wszystkich witam!!

Gdy zaczęły falować mi obroty, wyczyściłem przepustnicę i przykleiłem elektromagnes, czyszczony także kolektor ssący, egr i wydawałoby się ok, lecz teraz na wolnych obrotach po prostu "pyrkoli" i po czasie gaśnie. 1 i 4 cewka miała upalone sprężynki nachodzące na świece, wyczyściłem ale nadal problem nie ustępuje, nie wiem czy wymienić tylko cewki czy świece i kable (jeśli tak to jakie kable?)

MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI 2001 125KM

Proszę o jakieś porady :(

plecho1 - 02-03-2015, 14:09

Witamy na forum, szkoda tylko, że w takich okolicznościach.
A jesteś pewien, że to wina cewek czy świec? Sprawdzałeś może błędy silnika albo parametry pracy silnika programem Evoscan? Tu masz ciekawy temat o diagnostyce tego dość skomplikowanego silnika http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568 a tutaj jeszcze jeden ważny temat odnośnie GDI http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=45213
Do sprawdzenia samych błędów w tym roczniku wystarczy także ELM327 i jakiś darmowy pod niego program.

majkek0995 - 02-03-2015, 22:38

Przy pierwszej diagnostyce właśnie tym kablem wystąpił błąd P0141* (Obwód grzałki sondy lambda (blok cylindrów nr. 1 sonda nr 2) - wadliwe działanie.

Czyściłem wszystkie styki, reset komputera i błędu nie ma ;) zastanawiam się także nad pompą WC, przy falowaniu obrotów próbowałem ją regulować, ale nie mam 100% pewności, czy ustawiłem ją do pierwotnego położenia :/

plecho1 - 03-03-2015, 05:52

A jakie ciśnienie jest teraz po regulacji w całym zakresie obciążenia? Jeśli trzyma się w granicach normy dla tego silnika to jest ok.
majkek0995 - 03-03-2015, 08:39

Odczytam te dane przy podłączeniu przy komputer, czy muszę użyć jakiegoś miernika??
MichciuGT - 03-03-2015, 09:00

Najlepiej jest za pomocą evoscana, albo oscyloskopu, ale od biedy można miernikiem zgodnie z tematem o pompie WC