Pajero Pinin - 2.0gdi odpala kiedy chce
marcel111 - 03-03-2015, 19:22 Temat postu: 2.0gdi odpala kiedy chce Witam,szukam pomocy w temacie jak wyżej.Mój pininek od jakiegoś czasu płata figle,na zimno zapala i chodzi.Jeśli zgaszę go jak jest dobrze rozgrzany to zapala bez problemu.Jednak jak tylko ciepły nie odpala,nawet jeśli pracował tylko 5 minut.Pompę w zbiorniku sprawdzałem,iskra duża i soczysta,świece jednak suche.Po podpięciu po komputer zero błędów,ale jak duuuuużo razy kręcę rozrusznikiem to błąd czujnika położenia wałka rozrządu,ale założony jest nowy,nie pomaga.Jakieś sugestie?Mechaniki się nie boję,jednak mam go krótko i przy GDI jeszcze nie dłubałem.
19 - 03-03-2015, 20:24
Jest w ogóle jakaś reakcja, jak chcesz go odpalić ponownie ? Kręci czy w ogóle cisza itp ?
dareqq - 03-03-2015, 20:32
No to czujnik polozenia walka podmien by pasowalo
Georg - 03-03-2015, 20:51
W momencie, gdy nie chce odpalić, spróbuj rozsądnie użyć samostartu - pozytywny efekt wyłączy z podejrzenia większą część elektroniki. Pozostanie strona paliwowa ...z pompą wysokiego ciśnienia.
marcel111 - 03-03-2015, 21:37
Po głębszej diagnozie,jest tak że raz jest iskra na wszystkich cylindrach i auto pali i wogóle,a czasem nie ma na dwóch środkowych i wtedy lipa...sterownik?czy inne cholerstwo?
mackbeth - 10-03-2015, 09:28
Hej,
GDI to wieczna zagadka.... Opisz trochę dokłądniej objawy
Z tego co piszesz iskry brakuje tylko jak silnik jest troche ciepły - nie jest zimny a nie nabrał temperatury roboczej. na pierwszy ogień: czujnik temperatury silnika:
Rezystancja na czujniku: 20 C- 2.1 do 2.7 kOhm
80 C - 0.26 do 0.36 kOhm
Po drugie jakie rzeczy zachodzą kiedy nie ma iskry? Tylko na ciepłym silniku? Czy są jakieś błędy?
Należałoby sprawdzić po kolei wszystkie elementy. Od temperatury moze jeszcze zależeć czujnik powietrza dolotowego. Ciekawe jest że jak jest full rozgrzany to pali normalnie. jedyna czułą rzecz której parametry mogą zależęć od temperatury to cewka zapłonowa. Chyba tam są dwie cewki? Czyli jedna zn ich jak dostanie trochę temperatury od silnika nie domaga. Zamień je miejscami. Jeśłi okaze sie że teraz iskry nie ma na kolejnych 2 cyl. to wiesz co wymienić.
romek atomek - 10-03-2015, 14:40
mackbeth napisał/a: | Hej,
GDI to wieczna zagadka.... Opisz trochę dokłądniej objawy
Z tego co piszesz iskry brakuje tylko jak silnik jest troche ciepły - nie jest zimny a nie nabrał temperatury roboczej. na pierwszy ogień: czujnik temperatury silnika:
Rezystancja na czujniku: 20 C- 2.1 do 2.7 kOhm
80 C - 0.26 do 0.36 kOhm
Po drugie jakie rzeczy zachodzą kiedy nie ma iskry? Tylko na ciepłym silniku? Czy są jakieś błędy?
Należałoby sprawdzić po kolei wszystkie elementy. Od temperatury moze jeszcze zależeć czujnik powietrza dolotowego. Ciekawe jest że jak jest full rozgrzany to pali normalnie. jedyna czułą rzecz której parametry mogą zależęć od temperatury to cewka zapłonowa. Chyba tam są dwie cewki? Czyli jedna zn ich jak dostanie trochę temperatury od silnika nie domaga. Zamień je miejscami. Jeśłi okaze sie że teraz iskry nie ma na kolejnych 2 cyl. to wiesz co wymienić. |
2 ceFki to MPI - tu masz na każdej śwIcy cewkę żeby się miało co psuć.. f126p miał jedną i się jeździło - albo nie jeździło .. wartburg miał 3 - więc i się jechało do domu na 2ch garach ..
marcel111 - 11-03-2015, 11:42
cewki cztery,podmiana nic nie daje,pali kiedy chce zimny ciepły,odpala 30 razy z rzędu a póżniej kaplica,jak nie pali to nie wychodzi sygnał na środkowe cewki z komputera(sprawdzałem przy samym sterowniku).Pytanie tylko czy komputer pada czy widzi coś i dlatego wycina dwa gary?błędów nie ma,jedyny jaki wyskakuje to czujnik wałka rozrządu jak dłuuuugo kręcę i nie odpala.Czujnik nówka i bez zmian.Dzisiaj odpaliłem i po 1 min zgasiłem i już kaplica.
mackbeth - 11-03-2015, 12:11
Wg manuala i zachowania sterownika w przypadku padnięcia jakiegoś czujnika ECU nigdy nie wyłącza 2 garów. No cóż, skoro jest to usterka losowa to śmierdzi problemem z ECU, może zimne luty. Wyczytałem też że lubią paść kondensatory - zerknij czy elektrolityczne kondensatory w ecu nie mają napuchniętych wierzchów:
http://obrazki.elektroda...._1337464056.jpg
Jedyne zo przychodzi mi do głowy, skoro przy samym ECU sygnał nie jest podawany.
Bartek - 11-03-2015, 12:40
mackbeth napisał/a: | padnięcia jakiegoś czujnika ECU nigdy nie wyłącza 2 garów. |
Wprowadzasz kolegę w błąd - wyłącza przy wykryciu braku komunikacji z przepustnicą, ale wtedy miga również CE na desce. Co ciekawe odłączone są wtedy środkowe cylindry (ani paliwa ani iskry), ale wystarczy wcisnąć gaz i ECU wtedy włącza je ponownie
mackbeth - 11-03-2015, 12:45
? Przejrząłem manuala i nie widze tam tego... gdzie dokładnie to jest, bo warto doczytać:)
romek atomek - 11-03-2015, 15:55
poszukaj tego dokładnie - gdzieś na forum elektroda było ..
czujnik położenia wału sczytuje dane z takiego kółeczka na którym są te wycięcia .. które znów odczytuje czujnik ... gość pisał ze mu to kółko spadło odpadło przekręciło się CYCUŚ. obluzowało etc ..
bo jak błędów nie ma a toto wychodzi ? ... kompletnie nie jestem mechanikiem i kompletnie mnie tam nie było .. dlatego powtarzane to gdzieś przy rozrządzie siedzi... tyle pamiętam - ale mówię skonsultuj z jakimś mechanikiem .. piszę jedynie byś to też wykluczył.. bo przypadek podobny do Twojego był .. pali nie pali czemu ..
mackbeth - 12-03-2015, 08:18
Taki cycuś to tarcza ferromagnetycnza do czujnika:) Tak samo jest w abs = zębatka
http://warsztaty.samochod...iki/cz_polo.htm
Może być tak, że sygnał jest nieprawidłowy ale w zakresie wtedy błędu nie ma ale komp nie umie wysterować wszystkiego. Ja tak miałem z ABS'em sygnał mieścił sie w zakresie napięcia i częstotliwości sygnału, ale był nieprawidłowy:)
marcel111 - 12-03-2015, 09:11
ok,więc jeżeli podmiana sterownika(mam nadzieję ze nie ma tam immo) nic nie da to na czym się skupić?bo tracę cierpliwość pomału i wreszcie poszukam głębszego stawu dla pinina...czy możliwe jest że pod błędem P0340 może być czujnik wału korbowego?bo niby mam launcha i pokazuje że to wałka rozrządu(nowy japan),ale kto wie ....niech podpowie.Bo dziwi mnie skąd ten błąd się bierze cały czas
mackbeth - 12-03-2015, 09:14
Ten błąd wg znanych mi źródeł to czujnik wałka. W 4g63 (u mnie np. ) ten błąd też sie pojawił, i wystarczyło rozebrać czujnik i przelutować - zimne luty, dosyć częsta przypadłość tych czujników
|
|
|