To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Pinin - Pomocy! pompa WC

lolix - 06-03-2015, 16:20
Temat postu: Pomocy! pompa WC
Witam,

Czarna rozpacz - nie mogę znaleźć pompy wysokiego ciśnienia do piniaka
chodzi o pompe do 1.8 GDI
MD356425
E3T02071

Jakby ktoś potrafił pomóc to bardzo proszę o kontakt

Pozdrawiam, Michał

yanes - 06-03-2015, 17:00

Gdzie szukasz w sklepach za kilka tysięcy czy na aledrogo? Na portalu jest ich kilka po ok.400 zł sam tak kupowałem dwie sztuki.
lolix - 06-03-2015, 17:34

Sklepy nie - nawet nie znalazłem tak na szybko w sklepach, na alle niema takiej pompy, jest regulator ciśnienia paliwa za 350zł MD359912 ale mi nie o to chodzi... wydzwoniłem ponad 25 firm/osób, które sprzedają części do piniaka ale albo już niema albo po prostu niema... jeden mecher mi próbował wmówić że takie coś się nie mogło zepsuć bo takiego czegoś niema :mrgreen: inny mówił że w golfie 2 taka była to może by przerobił... :?: te cholerne druciarze nie mają pojęcia co to gdi...

Ostatecznie znalazłem 2, jedna po numerach pasuje na 100%, drugą mi na jutro sprawdzi...

Swojego mechanika mam ogarniętego, wykluczył pompę w baku, przewody, regulator z czujnikiem, kompa i powiedział że tylko to i koniec. Powiedział że jeżeli jakimś cudem nie to, to kupił sobie pompę... :)

yanes - 06-03-2015, 17:48

Ja to nawet nie patrzyłem po numerach tylko kupowałem jeśli to było do pinina.Teraz dopiero oglądam te dwie stare i rzeczywiście mają taki numer jak ty potrzebujesz a na allegro są całkiem inne.
romek atomek - 10-03-2015, 14:48

błąd pompy nie oznacza że to pompa !!!! - witaj w japońskiej sztuce myślenia ..
jakie masz objawy .. bo nie napisałeś NIC - napisz czy się wkręca do odcinki ..
kiedy pojawia się błąd...
pompa jest rozbieralna i można ją zregenerować na kilka miesięcy - to banalne ..
thread tutaj : sam robiłem : https://www.dropbox.com/s...2NGQC084aa?dl=0

sprawdzał wtryski czy nie leje któryś ? wtedy nie będzie prawidłowego ciśnienia na listwie i wyskoczy błąd ? POMPY ...
sprawdzał czy na wężu powrotnym miał paliwo na jałowym ?
ciśnienie w końcu nawet evoscanem odczytasz ..i jego zmiany ..

chyba że pytasz - kupię pompę - to nie mam ..

lolix - 21-03-2015, 14:28

Spoko,była to pompa, pisałem że mecha mam ogarniętego, pompę znalazłem od anglika, doszła, zamontowali, i chodzi jak wściekła... Objaw był taki, że pinia odpalała na 2-3 sekundy i gasła i to wszystko, ciśnienie paliwa leciało na łeb (ale nie pamiętam do jakich wartości). Zmontowaliśmy dodatkowy filtr paliwa przed silnikiem i Jeździ fajnie.

No można się przyczepić, bo nie wiem jeszcze co jest, chwile po odpaleniu jak obroty na jałowym się stabilizuja i opadają, to opadają na tyle nisko, że pinia nie gaśnie ale przenosi wibracje na bude bardziej. Spadają niżej niż na poprzedniej pompie. Jakiś pomysł co to jest bo komp nicnie pokazuje... Przepustnica i dolot wyczyszczone, filtry, płyny OK, zostały tylko świece do wymiany...

Aha - obroty nie falują... :D

Pozdrawiam, Michał

Hubeeert - 23-03-2015, 01:09

lolix napisał/a:
Zmontowaliśmy dodatkowy filtr paliwa przed silnikiem i Jeździ fajnie.

Zajrzyj do zbiornika i jak jest korozja to zmień bo nawet ten dodatkowy filtr do kupy z dwoma w pompie niewiele pomogą...

romek atomek - 10-04-2015, 09:13

Hubeeert napisał/a:
lolix napisał/a:
Zmontowaliśmy dodatkowy filtr paliwa przed silnikiem i Jeździ fajnie.

Zajrzyj do zbiornika i jak jest korozja to zmień bo nawet ten dodatkowy filtr do kupy z dwoma w pompie niewiele pomogą...

no jest ich trochę ..
koszyczek w baku na wlocie pompy niskiego
duży filtr w baku ( to w zasadzie cala obudowa ) wymiana co 150 tys km
tak jak Hubert pisał - 2 filtry w pompie malutkie na wlocie i powrocie [edit]
następnie na każdym wtryskiwaczu filterek taki jak te w pompie ..

po wymianie pompy robiłeś "nauka obrotów silnika" ? - on me ECU, które po resecie trza nauczyć pracy na jałowym ( inaczej zadziała standardowo - znaczy adaptacyjnie - nauczy się ale po wielu km ) - wartość książkowa to 625rpm na jałowym dla 1.8 gdi