Outlander I GEN Techniczne - [O1T] Niskie obroty i spadek napięcia
Sxizo - 12-03-2015, 11:32 Temat postu: [O1T] Niskie obroty i spadek napięcia Coś trapi mojego Outka. Zauważyłem, że podczas hamowania, dojazdu do skrzyżowań, świateł silnik prawie gaśnie, a napięcie (mam dodatkowy wskaźnik ) spada z ~14V do ~12V, światła mijania i wewnątrz kokpitu przygasają na ten moment.
Akumulator świeżutki, klemy mocno dociśnięte i czyste. Na benzynie i gazie tak samo.
Czyżby to wina krokowca i przepustnicy? Tylko, czy napięcie też by wtedy spadało?
Ostatecznie alternator, ale troche zbyt wcześnie chyba na niego..
killKeny - 12-03-2015, 15:27
Może nie tyle alternator, co regulator napięcia - od tego bym zaczął.
staszq2 - 12-03-2015, 20:35
Sxizo tak dla pokoleń
Identyko sprawa jak u mnie. Czyszczenie przepustnicy benzyną ekstrakcyjną, 4 śrubki na klucz 10, odpięcie 2 przewodów i przewodu od elektryki uwalnia przepustnicę od Miśka, następnie odłączenie aku na 5-10 minut i programowanie obrotów: na biegu jałowym do pierwszego załączenia wentylatora bądź podczas jazdy. Przygasanie świateł spowodowane jest tym, że obroty silnika spadają a co za tym idzie alternatora też i nie podaje przez to normalnego ładowania.
olgierto - 13-03-2015, 09:32
też tak może być ale miałem tak podobnie w civicu i jak wymieniłem alternator wszystko wróciło do normy. Szczotki mogą się kończyć lub regulator napięcia. Stawiałbym na szczotki alternatora. W hondzie miałem to samo na wolnych obrotach V spadało a przy wyższych było wporzo.
|
|
|