To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Alfa 159 SW? czemu nie ;)

wookash83 - 16-03-2015, 23:04
Temat postu: Alfa 159 SW? czemu nie ;)
Po kilku przykładach wśród znajomych i dobrych opiniach zdecydowałem się na 159 w kombi baaaaardzo mi się one zawsze podobały wiec ona będzie teraz używana na co dzień. Do tego miałem okazję pośmigać Derpina byłą Alfa i jeździła bardzo dobrze z silnikiem 1.9 JTD wiec jak tylko znalazłem czas zakupiłem (Rafał, Dominik dzięki za pomoc w negocjacjach ;) )

Wersja wyposażenia DISTINCTIVE:
JASNA SKÓRZANA TAPICERKA
NAWIGACJA
BIXENONY
BOSSE - SYSTEM NAGŁOŚNIENIA
TEMPOMAT
MULTIFUNKCYJNA SKÓRZANA KIEROWNICA
ALUFELGI 18 CALI ALFA
PARKTRONIC
SENSOR DESZCZU
SENSOR ŚWIATEŁ
ORYGINALNIE PRZYCIEMNIONE SZYBY
KLIMATYZACJA KLIMATRONIC 2 STREFOWY
KLIMATYZOWANY SCHOWEK

Plany najbliższe: to rejestracja zapewne już jutro oraz pakiet startowy (olej,filtry itp)
Odczucia z jazdy: od 60-100km/h w 4,6s oraz 80-120km/h w 6,5s na 6 biegu robi wrażenie MEGA elastyczności ale np w niskim zakresie obrotów przy ruszaniu odczuwalny brak mocy dopiero po przekroczeniu 2000 obr/min wgniata 400NM ;)
Bardzo fajne prowadzenie no i wyciszenie mi odpowiada ale w końcu waży ona swoje: 1700 kg wiec materiałów wyciszających sporo w niej upchali ;)

viader - 17-03-2015, 08:21

Gratulacje!Jaki silnik?
wookash83 - 17-03-2015, 10:13

2.4. 200 KM JTDm
viader - 17-03-2015, 11:07

Fajnie gra te 5 cylindrów, nie? Robiłeś już pakiet startowy w postaci wywalania klap wirowych? Jeśli nie to zainteresuj się tematem bo zawalone sadzą a potem urwane klapy potrafią narobić bałaganu w tym silniku. Polecam odrazu zaślepić egr i wyłączyć programowo, zdecydowana poprawa osiągów na niskich obrotach.
wookash83 - 17-03-2015, 12:15

Alfa załapała się na akcję setwisową w Niemczech i ma już wymieniony kolektor na gwarancji. Nad zaślepieniem EGRu jeszcze nie myślałem ale czytałem o tym na forum też. 5 cylidrow jak sie budzi potrafi ryknąć co prawda nie jest to V8 ale lepiej brzmi niż zwykły disel.
viader - 17-03-2015, 15:53

Ale zmienili na taki sam, w którym klapki za jakiś czas tez mogą się urwac.
xluki - 17-03-2015, 23:30

Zacna :)
Też szukam 159 SW w skórach ale 1.9JTD 150Km :wink:

xluki - 27-03-2015, 17:14

I jak się sprawuje ALfa?
Jak pierwsze odczucia?
Mocno zastanawiam się nad taką 159'tką ]

wookash83 - 28-03-2015, 00:24

A nie wiem na serwisie jest :P

Powiem Ci że to co piszą o nich a propo prowadzenia (bardzo fajnie trzyma się drogi mam u siebie 18' szerokość opon 235 i jazda po zakrętach sama przyjemność), podoba mi się wyciszenie auta, wygodne fotele (chociaż miejsca z przodu na prawą nogę kierowcy mogło by być więcej). O wielkości wnętrza nie będę pisał mi idealnie pasuje na pewno nie jest duże.
Skrzynia biegów bardzo fajnie pracuje. Silnik: szukasz 1.9 JTD miałem Stilo z tym silnikiem w wersji 140KM i śmigało bez problemów a teraz 2.4 JTDm bardzo mi pasuje chociaż swoje spala (na razie mam 9,6 średnie ale dużo po mieście).
Alfa teraz jest na wymianie filtrów, płynów i co tam jeszcze Rafał znajdzie wiec trasy jeszcze przede mną.

xluki - 28-03-2015, 17:57

Dwumasa juz byla wymieniana?
wookash83 - 28-03-2015, 21:44

Nie mam teraz książki serwisowej przy sobie ale chyba nie była jeszcze, przynajmniej nie kojarzę wpisu żadnego a raczej skrupulatnie były naprawy opisywane.
wookash83 - 26-04-2015, 20:08

5 000 km przejechane i 5 000 wydane :P
poszło na:

- filtry (powietrza,oleju,paliwa,kabinowy),
- olej 6L Motul 5W30 +,
- rozrząd kompletny plus paki osprzętu,
- uszczelka kolektora ssącego,
- naprawa podnośnika szyby tylnej prawej,
- odgrzybienie i nabicie klimy,
- 2 x łącznik stabilizatora tył,
- 2 x tylne amortyzatory plus mocowania,

Po prze wertowaniu forum Alfy i możliwości silnika będzie trochę więcej mocy ;) ale przed tym musiałem zrobić:

- usunięcie klapek w kolektorze,
- zaślepienie ERGru i programowe wyłączenie,

Będzie lekki program ok 230KM i 460NM, niektórzy celują w 250KM i niecałe 500NM na seryjnych gratach. Po majówce dam wykres jak wyszedł.

matraks - 09-05-2015, 05:24

Majówka minęła a wykresu nie widać 8)
Simong - 18-08-2015, 20:07

Witajcie :)

Pozwolę sobie odpowiedzieć w tym temacie co dalej z Alfą.

Obiecany wykres:

Hamownia obciążeniowa, nie inercyjna.

Auto tak jak było wcześniej napisane, bez klap i dpf'a + zaślepiony egr. Do tej pory nie jestem w stanie stwierdzić czy jest wgrany jakiś delikatny gotowiec czy nie. Może w niedalekim czasie pojadę na coś więcej to się okaże.

Auto dalej dbane i chuchane :D Oprócz pierdołek, które kuły w oczy wymieniłem paski osprzętu, kompletny napinacz, termostat, opony przód. Zrobiona zbieżność. Zagościł też nowy olej Liqui Moly 5w40.

Kupiłem także oryginalne felgi 17" na zimę (mniejsze nie wejdą przez tarczę z przodu 330mm i zacisk).

Z tego co zaobserwowałem, auto bardzo wygodne, żwawe, fajnie brzmi i jest ładne 8) W wakacje zaliczyłem trasę 1,5 tys km na mazury, 4 osoby, pełny bagażnik, a Alfa i tak ciągnęła bez puchnięcia do końca jak trzeba było pojechać szybciej. Spalanie z kompa 7.4/100, z dystrybutora wyszło mi 7.8.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na wszystkie pytania, rozwiałem wątpliwości.

Gorąco wszystkich pozdrawiam, w szczególności Łukasza :!: :D

dmi - 19-08-2015, 01:06

prawie 500 Nm, dziękuję....posiedzę na dłużej :D , prezentuje się zacnie.