To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Tempomat nie działa na biegach 4 i 6

Spirit - 17-03-2015, 11:24
Temat postu: [II 2.0 DID] Tempomat nie działa na biegach 4 i 6
Witam,

Przeszukałem forum pod kątem problemów z tempomatem. Niestety żaden nie był podobny do mojego problemu. Google też nic nie mówi. Czyżbym przecierał nowe szlaki .. ?

Jestem posiadaczem Outlandera II od około miesiąca. Ostatnio odkryłem pewien problem.
Tempomat nie działa na biegu numer 4 i 6. Na 3 i 5 działa rewelacyjnie.

Z tego co wyczytałem tempomat nie wykrywa na jakim biegu jedzie, wylicza to komputer na podstawie danych prędkość/obroty silnika. Jakoś mi to nie pasuje ponieważ na części biegów działa. Może jest różnica w wielkości kół ?
Koła zimowe mają 17' i tu jest problem. Na letnich 18' jeszcze nie jeździłem więc nie wiem jak wygląda to na innych kołach.

Czy ktoś miał podobne problemy ? Od czego zacząć ?

Będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś poświęci mi chwilę.
Pozdrawiam serdecznie,
Marcin

Maddox - 17-03-2015, 12:38
Temat postu: Re: Tempomat nie działa na biegach 4 i 6
Spirit napisał/a:
Witam,

Przeszukałem forum pod kątem problemów z tempomatem. Niestety żaden nie był podobny do mojego problemu. Google też nic nie mówi. Czyżbym przecierał nowe szlaki .. ?

Jestem posiadaczem Outlandera II od około miesiąca. Ostatnio odkryłem pewien problem.

Z tego co wyczytałem tempomat nie wykrywa na jakim biegu jedzie, wylicza to komputer na podstawie danych prędkość/obroty silnika. Jakoś mi to nie pasuje ponieważ na części biegów działa. Może jest różnica w wielkości kół ?
Koła zimowe mają 17' i tu jest problem. Na letnich 18' jeszcze nie jeździłem więc nie wiem jak wygląda to na innych kołach.

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin

u mnie wielkość kół nie ma znaczenia, na lato mam 18', na zime 16' - tempomat działa bez zarzutu na wszystkich biegach

leszek044 - 03-05-2015, 14:37
Temat postu: Re: Tempomat nie działa na biegach 4 i 6
Maddox napisał/a:
Spirit napisał/a:
Witam,

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin

u mnie wielkość kół nie ma znaczenia, na lato mam 18', na zime 16' - tempomat działa bez zarzutu na wszystkich biegach

Witam,co się dzieje z tymi tempomatami .....auto mam od stycznia 2015roku i tempo zadziałał mi moze ze dwa razy.Sprzęgło mam ok nie ślizga,nie zapamiętuje prędkości pomimo zapalonej zielonej kontrolki (nie pamietam nazwy) Miał ktoś z Was taki problem?

Spirytte - 06-05-2015, 20:15

Hej, po zapaleniu zielonej kontrolki musisz wcisnąć jeszcze jeden przycisk. Pewnie to wiesz ale dla pewności wole napisać a nóż :)
leszek044 - 07-05-2015, 07:26

Spirytte napisał/a:
Hej, po zapaleniu zielonej kontrolki musisz wcisnąć jeszcze jeden przycisk. Pewnie to wiesz ale dla pewności wole napisać a nóż :)

wiem że trzeba zapamiętać prędkość innym przyciskiem,ale nadal lipa 😠

misiek767 - 02-07-2015, 19:49

ja miałem problem z tempomatem , ale u mnie sam się wyłączał , w serwisie mi wymienili jakiś czujnik na wałku rozrządu
supeer - 03-10-2016, 13:12

[ silnik 2.2 ]

u mnie problem wyglada nastepujaco:

tempomat dziala tylko na 4 biegu, na 5 i 6 nawet nie startuje.
Zdarza sie rowniez ze gdy zalaczony jest na 4 biegu to rozlaczy sie na prostej drodze i zawsze pod nawet mala gorke.

Czy CZUJNIK POŁOŻENIA WAŁKA ROZRZĄDU jest na pewno za to odpowiedzialny?
Sprzeglo bez problemow, brak error'ow w kompie.

michalsiak - 28-10-2016, 13:53

hmm u mnie też tempomat działa tylko na niższych biegach - nie wiem o co chodzi..

[ Dodano: 28-06-2018, 17:53 ]
Ppdbijam :-)

Ktoś rozwiązał problem z niedziałającym tempomatem na 5 i 6 biegu?
Czy czujnik położenia wałka rozrządu gdyby był uszkodzony to komp serwisowy by to sygnalizował?

Jakieś pomysły. Może trzeba odwiedzić ASO

Pozdrawiam

RAFGST - 29-06-2018, 09:45

wiem ze aby tempomat działał poprawnie- musi rówinez byc sprawny czujnik swiatła stopu(jest nad pedałem stopu). jesli ten czujnik nie działa, lub czasami działa albo nie, to tempomat tez głupieje. czujnik mozna łatwo zdjagnozować, on jest podłużny z poprzecznymi nacięciami jak na gwincie śruby, jeśli na tych nacięciach są ślady "przetartego plastku" to znaczy ze czujnik sie przesunał i moze nie działać prawidłowo. Gdy nie hamujemy czujnik jest wcniścnięty- jeśli hamujemy czujnik jest " wysunięty" minimalna róznica w długości wciśnięcia moze powodować błędy w działaniu tempomatu i świecienia świateł stop. Miga wtedy kontrolka świec żarowych.
Nowotny19 - 17-05-2019, 02:06
Temat postu: Nie działa tempomat na 6 biegu
Witam Witam
Czy rozwiązał ktoś temat z nie działającym tempomatem na 6 biegu ??

kajos - 17-05-2019, 10:46

ja bym widzial przyczyne w czujniku pedalu sprzegla
w manualnej skrzyni nie ma czujnikow jaki bieg jest wlaczony
prawdopodobnie czujnik raz dziala raz nie i wylacza tempomat bo komputer mysli ze sprzeglo sie nacisnelo

Nowotny19 - 19-05-2019, 21:28

kajos napisał/a:
ja bym widzial przyczyne w czujniku pedalu sprzegla
w manualnej skrzyni nie ma czujnikow jaki bieg jest wlaczony
prawdopodobnie czujnik raz dziala raz nie i wylacza tempomat bo komputer mysli ze sprzeglo sie nacisnelo

Tylko właśnie u Mnie jest problem taki że działa na każdym innym biegu ale sprawdze to może w takim razie .

redzi2082 - 22-08-2019, 19:36

Nowotny19, Witam, czy udało się naprawić tempomat mam podobny problem po regeneracji skrzyni biegów.
dziwniak - 01-09-2019, 19:25

Hej. Mam podobny temat jednak już udało mi się to zdiagnozować. Tempomat ma algorytm porównując prędkość koła z prędkością silnika i tu w wyniku zmiany najprawdopodobniej przełożenia na danym biegu wartości się nie pokrywają. Są koledzy który podmieniają pliczek w ECU i wszystko działa. Tyle niby w teorii.
Nowotny19 - 11-11-2019, 02:19

Mam Miśka 2 lata i nie wiem czy poprzedni właściciel coś grzebał w skrzyni .
NA wszystkich biegach działa ok tylko nie na 6 biegu .

dziwniak masz jakieś namiary na takich magików ??