Carisma - Techniczne - rozsypany egr
radecky - 22-03-2015, 15:48 Temat postu: rozsypany egr Komputer pokazał błąd egr. Okazało się, że część zewnętrzna się porusza bo ułamało się mocowanie, przy próbie odkręcenia poszły 2 pozostałe. Pół egr-a zostało, wtyczkę odpiąłem i jeżdże tak kilka mies bo w sumie zapomniałem o tym.
Czy teraz mam recyrkulacje na stałe czy nie mam w ogóle i czy jazda z tym grozi awarią czegoś następnego?
robertdg - 22-03-2015, 16:44
Nie ma recyrkulacji, a czy to czemuś grozi to zalezy od tego jak będzie ustawiony zawór
radecky - 22-03-2015, 18:24
Brak recyrkulacji nie oznacza zaworu zamkniętego?
Po czym mogę poznać w jakiej jest on pozycji?
robertdg - 22-03-2015, 19:22
Teoretycznie powinno być zamkniete ale skoro cewka zaworu odpadła to kto wie jak jest naprawde.
shrek FR - 12-04-2015, 10:15
radecky napisał/a: |
Po czym mogę poznać w jakiej jest on pozycji? |
Gdy EGR jest na stale otwarty pojazd traci moc i zapala sie chek engine bo spaliny dostaja sie w duzej ilosci do komory spalania. Ja w mojej cari mialem taki przypadek ze EGR sie zawieszal i zostawal w pozycji otwartej. Czyszczenie nic nie dalo. Zdemontowalem zamklem go recznie i zmontowalem i nie podlaczylem.Komputer nie wskazuje zadnego bledu a auto jezdzi tak jak ze sprawnym EGR. Przejechalem juz tak jakies 100 tys km bez jakiego kolwiek problemu.
|
|
|