To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Pasy + ochrona lakieru

Tkaczy - 24-03-2015, 15:16
Temat postu: Pasy + ochrona lakieru
Witam,
ma dwie sprawy z Pajero III:
1. Pasy nie chcą się zwijać / robią to bardzo powoli - jak to naprawić (wymienia się cały pas czy tylko jakiś napinacz?)?

2. Jeżdżę głównie po okolicznych lasach, w miarę możliwości staram się usuwać gałęzie żeby nie robić rys. Dzisiaj byłem pojeździć 30 min i jak wróciłem to się załamałem. Będę chciał oddać auto na polerkę, a następnie w jakiś sposób chronić lakier. Nie mam pomysłu jak to zrobić za normalne pieniądze - jakieś propozycje?

Pozdrawiam,
Maciek

techsm - 24-03-2015, 17:32

1. Może wystarczy wypranie pasów ? Brudne, często nie chcą się zwijać.

2. Lakier już jest ochroną nadwozia :) Jeśli się jeździ po lasach to się rysuje. Normalna rzecz. Jestem przeciwnikiem ochrony ochrony, i chronienia ochrony ...

Hubeeert - 24-03-2015, 19:38

Tkaczy napisał/a:
Nie mam pomysłu jak to zrobić za normalne pieniądze - jakieś propozycje?
Oklej auto folią, ale unikaj tych tanich.
Georg - 24-03-2015, 20:40
Temat postu: Re: Pasy + ochrona lakieru
Tkaczy napisał/a:
...w jakiś sposób chronić lakier. Nie mam pomysłu jak to zrobić za normalne pieniądze - jakieś propozycje?...

Jakby to nie zabrzmiało, to także... mycie :wink: . Kurz i błoto na lakierze w kontakcie z gałęziami zwiększają "scieralność". Nawoskowanie budy przed kryterium leśnym też nie zaszkodzi.

dareqq - 25-03-2015, 21:19

Folia nie pomaga a szkodzi. W momencie powstania dziurki w folli i uszkodzenia lakierubw tym miejscu powoduje powstanie rezerwuaru wody do blachy i ruda robi robote.
zbyszekm2 - 26-03-2015, 06:10

Pasy się nie zwijają bo prawdopodobnie już swoje zwinęły :) . Pewnie będzie trzeba wymienić na drugie.
musiałem poprawić post bo pisałem po ciemku i słownik telefonie zadziałał.

Luke Enduro - 24-05-2017, 10:37

Również mam problem ze zwijaniem przednich pasów. Na alledrogo kupiłem zestaw, ale był w jeszcze gorszym stanie, niż moje, więc od razu poszedł do śmieci. Przesmarowanie mechanizmu zwijającego nie pomogło. Skąd wziąć sprawne i pewne drugie pasy na wymianę? ASO?
ruks - 24-05-2017, 22:15

dareqq napisał/a:
Folia nie pomaga a szkodzi. W momencie powstania dziurki w folli i uszkodzenia lakierubw tym miejscu powoduje powstanie rezerwuaru wody do blachy i ruda robi robote.

Jeśli dojdzie do jej uszkodzenia to zapewne tak ale póki w miarę miękkie gałęzie się po niej prześlizgują to nie powinno być problemu. W firmie mamy Hummera oklejonego po linię szyb folią i nie jednokrotnie z pewnością ochroniła ona lakier od zarysowań. Na Pajero folii nie mam i dużo rzadziej bywam nim w terenie i niestety ślady na karoserii już są :-/