ASX Ogólne - ON- jakość
Haniball - 02-04-2015, 06:41 Temat postu: ON- jakość Ciekawa sprawa co do jakości ON. Ostatnio żona zrobiła ASX-em DID trasę z J.Góry nad morze (685km) na jednym baku i jeszcze trochę ON w nim zostało, komputer nie prosił się o tankowanie. Natomiast nad morzem zatankowała ON na stacji Lu..il i jakież było moje zdziwienie jak 77km przed J. Górą musiała znów tankować czyli na 608km trasy . Trasa ta sama, styl jazdy bardzo zbliżony, tankowanie zawsze do pierwszego odbicia pistoletu. Różnica tak:trasa nad morze ON z dodatkiem (50ml dodatek dedykowane do ON podnoszący liczbę cetanową ON+ 50 ml olej 2T z normą JASO FC/ razem 100ml na bak), natomiast droga powrotna jedynie sam ON z dystrybutora.
Uwex - 02-04-2015, 07:07
Haniball napisał/a: | Różnica... |
a druga - tankowanie na innej stacji !
Haniball - 02-04-2015, 07:55
Uwex napisał/a: | Haniball napisał/a: | Różnica... |
a druga - tankowanie na innej stacji ! |
To oczywista rzecz!
Bart2001 - 02-04-2015, 08:35
nad morze masz z górki...
Uwex - 02-04-2015, 10:17
Haniball napisał/a: | To oczywista rzecz! |
wiem, że oczywista - chodzi o to, że paliwa na różnych stacjach są bardzo różne i spalanie też.
Bojakk - 02-04-2015, 16:25
Nie wiem, jakie prędkości były rozwijane, ale generalnie w wyższych autach bardzo duże znaczenie ma kierunek wiatru. Wiele razy tego samego dnia pokonywałem tą samą trasę w obie strony i różnica w spalaniu, przy w zasadzie identycznym stylu jazdy (130-140 i tempomat) przekraczała nawet 1l/100km.
Paliwo oczywiście też ma znaczenie, ale ja bym się zastanowił jeszcze nad wiatrem i pogodą (może np. w jedną stronę padał deszcz?)
Pzdr,
K.
skiman - 02-04-2015, 16:44
witam
czesto jezdze do Czech na narty i wracam tego samego dnia i zawsze jest roznica w spalaniu,na pewno ma znaczenie to ze tam jest pod gorke i nic w tym smiesznego a z powrotem z gorki ,wiatr i inne czynniki tez pewnie maja znaczenie bo jadac po nizinnym terenie tez jest roznie i nieraz spalanie jadac na tej samej trasie jest wieksze(mniejsze) raz tam raz z powrotem
pozdrawiam
|
|
|