To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Światła Stop ciągle świecą

cool275 - 05-04-2015, 21:09
Temat postu: [EAxA] Światła Stop ciągle świecą
Witam, taka sytuacja....

1. Włączone światła pozycyjne/mijania i gratis palą się światła stopu na około 90% mocy bez wciśniętego pedału hamulca, po wciśnięciu pedału hamulca stop świeci 100%.

2. Światła pozycyjne/mijania wyłączone. Wszystko niby ok, ale wciskam pedał hamulca to zapala się stop i dodatkowo światła pozycyjne.

Myślałem, że to może włącznik nad pedałem hamulca, bo kiedyś już go wymieniałem, ale podmieniłem ten włącznik od dwóch innych galantów, w których wszystko działa i jest niestety to samo. Wszystkie żarówki oryginalne i sprawne, żadnych ledów. Wszystko stało się nagle, bez żadnej zewnętrznej przyczyny.

Ma ktoś jakiś pomysł ??

plecho1 - 05-04-2015, 21:31

Typowa choinka czyli najprawdopodobniej problem z masą tylnych lamp. Nie ma dobrej masy więc napięcie przepływa szeregowo przez żarówki pozycyjne do masy.
cool275 - 05-04-2015, 22:39

Dziękuję za odpowiedź.

Zacząłem od bezpieczników, wszystkie OK.
Drugi krok, odłączanie kolejnych żarówek tylnych (tablicy rejestracyjnej, pozycyjnych itp)

Okazało się, że dwuwłóknowa żarówka w prawej tylnej lampie odpowiadająca za stop i pozycyjne ma w środku nadtopione i zespawane między sobą włókna, o dziwo nie jest przepalona.

Po wymianie żarówki problem rozwiązany :)