Nasze Miśki - Montero II 3.5 v6 1995 USA
Łysy2413 - 12-04-2015, 13:14 Temat postu: Montero II 3.5 v6 1995 USA Witam
Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem "Miśka" montero II 3.5 v6 DOHC 24V. Buda long 7 osobowa skrzynia automat. Tapicerka skóra lekko sfatygowana , szyber dach instalacja gazowa. Pierwsze wrażenia super zwłaszcza jazda automatem , ale jak wiadomo idealnie być nie może auto z 1995 roku.
http://www.fotosik.pl/u/Lysy2413/album/1763607
Na początek musiałem wymienić tłoczki w hamulcach bo wszystko stało. Zaplanowane były dalsze prace serwisowe jak wymiany płynów , przewodów paliwowych i hamulcowych manszeta przegubu wewnętrznego , zaprawki , zabezpieczenie ramy i podwozia , ale wszystko poszło w łeb. Jadąc do pracy silnik nagle zaczął łomotać i powrót do domu na lawecie. Przez ostatni tydzień po godzinach rozbierałem Miśka efekt jest taki , że mam wał korbowy na stole razem z tłokami i korbowodami. Na 2 tłoku całkowity brak panewki korbowej a wał korbowy jest wydarty o 2,5 mm więcej od innych reszta ma średnicę 55mm a ten 52,5mm. Najlepsze w tym wszystkim jest to że wcześniej silnik pracował ładnie bez stuków. Rano troszkę klekotał ale jak poszedł olej to wszystko cichło . Nie wiem jaki patent został zastosowany bo nie ma po nim śladu. Jestem teraz w czarnej rozpaczy .
Mam prośbę do wszystkich może wiecie kto ma lub macie wał korbowy do silnika 3.5 6G74 mój raczej pod szlif już nie podejdzie. I tak to jest jak się kupuje od handlarza. Na razie zajmę się budą .
http://www.fotosik.pl/u/Lysy2413/album/1763631
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych.
Bartekkita - 13-04-2015, 23:17
przykra historia Powodzenia w naprawie, z zewnątrz prezentuje się naprawdę elegancko
Łysy2413 - 14-04-2015, 20:03
Dzięki miałem nadzieje, że da mi troszkę czasu na cieszenie się jazdą w lato. A tak to potrwa pewnie do zimy , ale jaki kulig się zrobi
avemisior - 14-04-2015, 21:54
cześć
Ja też kupiłem ten sam silnik i właśnie silnik wylądował u mechanika bo sam nie mam czasu na naprawę. U mnie stukał od strony kierowcy, ale jakoś dojechałem. To ja się też pożalę na kilka usterek które mam:
1. też regenerowałem hamulce nowe tłoczki gumki itd. muszę zrobić przewody
2. debil który cofał licznik, uszkodził go w jakiś sposób, że nie działa prędkościomierz może ktoś pomoże ? co mogło się stać?
3. podejrzanie żarzy kontrolka ładowani aku oraz skrzyni biegów (mam automat) na mierniku 13,5-13,8V
4. miga kontrolka od blokady centralnego mechanizmu różnicowego
5. nie mogę wykręcić sondy lambda z wydechu.
6. silnik poszedł do remontu jutro będę wiedzieć co będzie do roboty.
7. podpora wału do roboty.
8. czujniki od ABS są po drutowane i nie działa ABS pytanie czy te tanie z alegro są coś warte?
mam nadzieję że to wszytko tak to jest kupować tanio
Plan na przyszłość jak silnik naprawię to wsadzam zbiornik 100l zamiast baku z benzyną tak jak ktoś to opisał na forum.
pozdrawiam
Hubeeert - 15-04-2015, 08:57
avemisior napisał/a: | podejrzanie żarzy kontrolka ładowani aku oraz skrzyni biegów (mam automat) na mierniku 13,5-13,8V |
Powinno być 14,4
Ile jest po dodaniu gazu?
avemisior napisał/a: | 4. miga kontrolka od blokady centralnego mechanizmu różnicowego | Sprawdzić czujnik. avemisior napisał/a: | 5. nie mogę wykręcić sondy lambda z wydechu. | Podgrzej palnikiem. avemisior napisał/a: | czy te tanie z alegro są coś warte? | Zależy na jakiej półce leżały Część nie działa od razu (jakieś 2%), część do 120km/h (około) a reszta OK.
avemisior - 13-06-2015, 23:09
Cześć
Odebrałem auto od mechanika. Niby wszystko ok ale.
1 Auto jest nadal mułowate można to wytłumaczyć tym że opony to 32 11.5 15
2 nadal żarzy się kontrolka aku i skrzyni biegów.
3 pompę od abs musiałem odłączyć bo buczy nawet przy wyłączonym samochodzie.
4 muszę jeszcze jechać do gaziarza bo pali 40l/80km
5 miga ciągle kontrolka od przedniego napędu.
6 nie działa prędkościomierz może wiesz jakie napięcie powinno się pojawiać na tej wtyczce w czasie jazdy??
Hubeeert - 13-06-2015, 23:57
avemisior napisał/a: | Odebrałem auto od mechanika. Niby wszystko ok ale. |
Ale zmień mechanika...
avemisior - 21-06-2015, 18:19
Witam
Odebrałem auto od kolejnego mechanika tym razem od gazu. Wymienił reduktor coś tam o porobił i auto na gazie śmiga po prostu super. Nie zaświeca się kontrolka "chek engine". Zostały jeszcze dwa problem a mianowicie nie działający prędkościomierz może mi ktoś podać powiedzieć które piny odpowiadają za prędkość przy na liczniku i jakie napięcie powinno być. Bo nie wiem czy to problem sensora na skrzyni czy po prostu debil co cofał licznik uszkodził sam licznik. Drugi problem to gdzie szukać tego czujnika położenia 2H/4H bo ciągle miga mi przedni napęd.
robertdg - 21-06-2015, 20:47
Jezeli ECU widzi prędkosci a licznik nie reaguje to znaczy że problem na komunikacji ECU licznik albo sam licznik, zrobcie diagnostyke
|
|
|