Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Co gdzie pod maską (uzupełnianie płynów)
sewqaz - 14-04-2015, 20:26 Temat postu: [Cari 1.9TD] Co gdzie pod maską (uzupełnianie płynów) Witam serdecznie,
Proszę o pomoc w lokalizacji płynów do uzupełniania i z jaką częstotliwościa powinno się je uzupełniać (monitorować) stan płynu.
Załączam zdjęcie dla identyfikacji poszczególnych zbiorniczków w Carismie 1,9 Diesel
Jaro1974 - 14-04-2015, 21:19
1. płyn chłodniczy
2. płyn wspomagania kierownicy
3. płyn do spryskiwaczy
4. olej silnikowy
5. płyn hamulcowy
6. płyn do sprzęgła.
Jeśli chodzi o monitorowanie to wszystko zależy od tego jak eksploatujesz swoje auto. Płyn chłodniczy, olej silnikowy, płyn do sprzęgła oraz do hamulców i chłodniczy powinno się kontrolować raz na miesiąc ( z własnego doświadczenia ), płyn do spryskiwaczy to masz kontrolkę od niskiego poziomu płynu.
Bizi78 - 14-04-2015, 21:24
Dodatkowo polecam ściągnąć sobie instrukcję od carismy :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3939
Masz tam sporo informacji jak sprawdzać poszczególne płyny, typy żarówek i takie tam pierdoły .
Jaro1974 - 14-04-2015, 21:28
O i Rafał jak zwykle na posterunku
sewqaz - 14-04-2015, 21:41
Dziękuję bardzo za pomoc.
Teraz już wiem co gdzie się znajduje.
Jest to mój pierwszy samochód i nie za bardzo się znam na samochodach.
Jeżeli mogę jeszcze zapytać tym razem o radio w samochodzie (obecnie jest oryginalne w samochodzie na kasety). Czy są jakieś wymagania techniczne by zakupić nowe - mam na myśli podłączenie - rodzaj kostki czy jak to się tam nazywa.
Na co mam zwrócić uwagę przed zakupem by to dobrze i czysto grało.
W samochodzie znajduje się 4 głośniki i chciałbym je także wymienić na nowe - tylko jakie ?
Macie jakieś propozycje.
Bizi78 - 14-04-2015, 21:52
Jaro1974 napisał/a: | O i Rafał jak zwykle na posterunku |
Uprzedziłeś mnie swoim postem i musiałem swojego edytować .
Co do radia innego niż mitsubishi to musisz dokupić tylko przejściówkę z instalacji mitsu na ISO.
Coś takiego jak na fotce:
Do kupienia na allegro lub w sklepach car audio.
Co do samego radia to czasem lepiej kupić używany wyższy model niż nowy niski model.
Głośniki to ogólnie ciężko doradzić .
Tutaj masz dział z car audio, może tam coś znajdziesz:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=29
apg2312 - 15-04-2015, 00:27
sewqaz napisał/a: | W samochodzie znajduje się 4 głośniki i chciałbym je także wymienić na nowe |
Zacznij od wymiany radia. Wbrew pozorom, te fabryczne głośniczki nie są aż takie złe - oczywiście, o ile nie są podniszczone membrany, bo wtedy masz jeden charkot.
No chyba, że jesteś audiofilem, lub chcesz mieć w aucie sprzęt o mocy 1000W lub więcej żeby całkowicie zagłuszyć odgłosy pracy silnika i inne dźwięki dochodzące z auta
|
|
|