[02-06]Lancer CS0 - Wyminan tarcze tył...
Fiodor2000 - 17-04-2015, 19:12 Temat postu: Wyminan tarcze tył... Witam.. już mam strasznie zarośnięte tylne tarcze...wymieniłem śruby prowadnic, wyczyściłem kopyta ale nico to nie pomogło....wiec szykuje się zmiana tarcz... Proszę o pomoc..jak je zdjąć bo to tarczo bębny...proszę o instrukcję....
robertdg - 17-04-2015, 21:02
Jak już podniesiesz tył auta i zabezpieczysz podpórkami, poluzuj linkę ręcznego, odkręć zaciski, następnie w tarczobębnach jest taka dziurka, przyświeć latarką i dużym płaskim śrubokretem cofnij rozbierak kręcąc za jego zebatke w prawo albo lewo (rozpierak znajduje się na dole między szczękami), tarcza powinna zejśc, montaz w odwrotny sposób pamiętając o oczyszczeniu piasty, odtłuszvczeniu tarczy i sprawdzeniu jej położenia czujnikiem zegarowym, na końcu korekta ręcznego na przykręconej tarczy poprzez jakies podkładki (po przez koło trudno byłoby wyregulowac rozpierak )
Grendol - 08-05-2015, 16:33
a przypadkiem nie odkręca sie śruby od łożyska i wtedy zejdą tarcze, rozbierak cofnąłem szczeki nie dotykają tarczy a mimo to nie chce zejść ,oczywiście linki od ręcznego nie poluzowałem bo nie wiem gdzie jak w tej kwestii możesz pomóc tzn.gdzie poluźnić ten ręczny i odpowiedzieć czy śrubę odkręcić od łożyska. ?
krzychu - 08-05-2015, 16:55
Po odkręceniu koła i zacisku tarcza po prostu schodzi (przy odrobienie szczęścia).... Przywal parę razy młotkiem, możesz prysnąć WD40 w łączenie tarczy i piasty (bliżej środka niż szpilki od kół) i wkręcić odpowiednią śrubkę w przygotowane miejsce, która zadziała jak ściągacz...
Grendol - 08-05-2015, 17:32
ok dzieki krzychu, za pomoc bez młota nie robota pare mocnych i tarcza zeszła
|
|
|