To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Czujnik prędkości

l.lukoil88 - 18-04-2015, 23:59
Temat postu: [Cari 1.9TD] Czujnik prędkości
Witam

Jestem tu nowy ale bardzo potrzebuję fachowej porady, otóż od pewnego czasu zaczął wariować mi prędkościomierz. Poczytalem, poszperalem wyszlo ze mam walniety czujnik predkosci - sprawdzilem, wyjalem, czesc nierozbieralna. Czytalem ze ktorys z uzytkownikow forum juz reanimowal takowy lecz pomyslalem o kupnie nowego lub uzywki. Nowy w serwisie 325 zl, wiec zostala mi uzywka zakupilem ja wlozylem licznik dziala...a raczej dzialal 2 dni. Dzis znow to samo co ze starym tj. raz dziala raz nie- LOTERIA. Nasuwa sie pytanie czy problem tkwi w czujnikach ze oba byly walniete i moj stary i nowozakupiona uzywka czy trzeba szukac gdzies dalej? Moze cos z licznikiem, czytalem iz tam sa rowniez zimne luty ktore z uplywem lat puszczaja...albo cos w skrzyni, cos z impulsem ktory idzie od czujnika nie mam pojecia prosze o rade bardziej doswiadczonych w temacie.

robertdg - 19-04-2015, 09:35

l.lukoil88 napisał/a:
licznik dziala...a raczej dzialal 2 dni. Dzis znow to samo co ze starym tj. raz dziala raz nie- LOTERIA. Nasuwa sie pytanie czy problem tkwi w czujnikach ze oba byly walniete i moj stary i nowozakupiona uzywka czy trzeba szukac gdzies dalej? Moze cos z licznikiem, czytalem iz tam sa rowniez zimne luty ktore z uplywem lat puszczaja
Jednym z prostszych sposobów na weryfikacje czujnika czy tez licznika jest podpiąc się pod komputer i sprawezić czy ECU widzi prędkośc wtedy gdy licznik nic nie pokazuje, jezeli widzi prędkośc, to problem będzie albo w kablach od ECU do licznika albo w samym liczniku