Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Blokujące się drzwi
Lubuszanin - 25-04-2015, 17:40 Temat postu: [Cari 1.6] Blokujące się drzwi Cześć,
mam problem, może ktoś coś poradzi? Auto to Carisma II, 1.6, 103km. Chodzi o to, że blokują mi się tylnie lewe drzwi, a wygląda to tak że gdy zamknę auto kluczykami (jest centralny zamek ale tylko z kluczyka) to niby jest ok, zamykają się, śilniczek pracuję. Gdy przekręce kluczyk żeby otworzyć też jest ok, otwierają się. Problem pojawia się gdy przekręce kluczyk, wszystkie drzwi się zamkną a ja złapię za klamkę tylnich lewych drzwi, wtedy gdy przekręce kluczyk żeby otworzyć to wszystkie poza tymi jednymi się otwierają (chociaż silniczek w nich pracuje i cięgna chodzą). Tak jest za każdym razem, gdy nie pociągnę za klamkę gdy są zamknięte zawsze się otwierają, a gdy pociągnę, nigdy(tylko te jedne). Żeby je otworzyć muszę zdjąć tapicerkę od środka i dopchnąć cięgło które idzie od "dzyndzla" (ten co się pojawia i chowa przy szybie). Czy to jest jakaś wada mechaniczna czy elektryczna?
Batmanikus - 25-04-2015, 18:24
Gdyby nie ostatnie zdanie to bym powiedział, że to jest normalne - jak pociągniesz za klamkę i będziesz chciał otworzyć drzwi to inne się otworzą ale te z trzymaną klamką nie. Z tymże ponownie zamknięcie i otwarcie bez trzymania klamki otwierają drzwi bez problemu.
robertdg - 25-04-2015, 19:30
Trzeba sprawdzić czy nie jest wyrobione kopytko albo sworzeń w zamku/kasecie zamka
Lubuszanin - 25-04-2015, 19:42
Trochę źel opisałem chyba sytuację, bo nie chodzi o to że drzwi się blokują gdy jednocześnie przekręcam kluczyk i ciągnę za klamkę, ale o to że jak przekręce kluczyk w drzwiach i auto jest już zamknięte i np. bedę chciał sprawdzić czy napewno się zamnkęły i pociągnę w tym celu lewą tylnią klamkę (będą zamknięte bo mechanizm działa) to jak następnie ( od razu lub po jakimś czasie) przekręce kluczyk żeby otworzyć auto to te tylnie lewe drzwi już się nie otworzą, a gdybym nie pociągnąl za klamkę w celu sprawdzenia to by się otworzyły. Tak jest zawsze, gdy nie dotykam tej klamki po zamknięciu drzwi to wszystko jest ok, otworzą się, ale gdy ją ruszę to nie ma opcji żeby się otworzyły. Dziwne jest to że ten mechanizm z cięgłami działa za każdym razem, w jedną i w drugą stronę, wiem bo mam zdjętą tapicerkę i obserwuje. Może zamek jest uszkodzony i pociągniecie za klamkę coś blokuje?
robertdg - 25-04-2015, 19:53
Zdemontuj zamek/kasete zamka i sprawdź czy nie jest wypracowany mechanizm zamykania/ryglowania
Lubuszanin - 29-04-2015, 18:21
Witam,
nie jestem pewny ale jeśli mechanizm ryglowania byłby wyrobiony to pewnie już bym tego nie naprawił więc załatwiłem inny zamek od Volvo V40, chyba są takie same. Jutro spróbuje wymienić i dam znać czy pomogło. Mam tylko nadzieję że uda się wykręcić stary zamek, bo jeden z trzech imbusów się wyrobił, nie wiem jak to wykręcić, jedyne co mi przychodzi do głowy to naspawać jakąś śrubę na imbus i wtedy odkęcać.
[ Dodano: 30-04-2015, 20:55 ]
Witam,
właśnie skończyłem wymieniać zamki. Było ciężko wyjąć stary zamek, mało miejsca, demontaż klamki pomógł. Jeśli chodzi o zamek od Volvo V40 to jest prawie identyczny, różni się nieistotnymi szczegółami, jedyna większa różnica polegała na tym że centralka od zamka centralnego miała inną wtyczkę, ja przełożyłem więc tą co miałem wcześniej ale jestem pewinen że dało by się ją przerobić. Ogólnie drzwi już działają jak należy, więc winny był zamek. Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
|
|
|