To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Świeci ABS

Anonymous - 17-02-2007, 18:42
Temat postu: [Cari 1.6] Świeci ABS
Witam wszystkich !!
Jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum. Właśnie kupiłem Cari , 1997 roczek, 1.6 - 16v. Mam problem z ABS-em. Tzn. Odpalam Cari, gaśnie ABS, jadę na wstecznym , nie świeci, ale jak tylko ruszę do przodu, od razu zaczyna świecić ABS no i chyba nie działa, bo nie czuć nic pod pedałem hamowania. Sprawdzaliśmy czujniki i okazały się w porządku.
Jaka może być przyczyna??
Dzięki za pomoc

Anonymous - 17-02-2007, 19:24

A jak je sprawdziliście?
Anonymous - 17-02-2007, 19:31

Grayson76 napisał/a:
A jak je sprawdziliście?

Ja delikatnie obracałaem każdym kołem, a mechanik sprawdzał miernikiem gdzies pod maską.

Anonymous - 17-02-2007, 19:58

Miernikiem to on może sprawdzić ładowanie akumulatora... .Najlepiej podłączyć się do kompa i wszystko ci pokaże.Niestety może to kosztować parę złociszy ale diagnoza będzie trafna i bez męczarni.
saphire - 18-02-2007, 14:35

Ano to chyba najprościej zczytać kod usterki z kompa w aucie i dopiero będzie wiadomo co go boli.
Anonymous - 18-02-2007, 16:27

Witam najprawdopodobniej któryś z czujników jest uszkodzony ale miernikiem tego napewno nie sprawdzisz najlepszym rozwiązaniem jest diagnostyka komputerowa. Pozdro
Anonymous - 18-02-2007, 18:54

Miałem ten sam problem w takiej samej cari jak ty!Otóż zabki które są na przegubie i które zlicza czujnik u mnie były pouszkadzane-dokupiłem taki pierścien w ASO-chyba coś 70zł-i problem znikł!Zeby jednak to zdiagnozować trzeba kompa i odczytac błąd ABS-a napewno jest!
POZDRO

Chooper - 18-02-2007, 23:27

kody ABS zbadasz dokładnie tak samo jak kody ECU (tylko zamiast patrzeć na kontrolkę CE, patrzysz, co wymruguje ABS).

powiedz mi co wymrugałeś, a powiem Ci co boli twój ABS :)

Anonymous - 19-02-2007, 07:08

Chooper napisał/a:
kody ABS zbadasz dokładnie tak samo jak kody ECU (tylko zamiast patrzeć na kontrolkę CE, patrzysz, co wymruguje ABS).

powiedz mi co wymrugałeś, a powiem Ci co boli twój ABS :)

Witaj . A jak się bada kody ECU ?? Sorki, ale jestem zielony.

Chooper - 19-02-2007, 11:30

Roberts napisał/a:
Witaj . A jak się bada kody ECU ?? Sorki, ale jestem zielony.

dział Carisma => FAQ => podwieszony temat "badanie, dioagnoza odczyt błędów...."

pozdrawiam

Anonymous - 15-05-2007, 19:04

Witam kolegów dołącze się do tematu zapaliła się kontrolka ABS. ABS działa , ale nie wiem na ile poprawnie , sprawdziłem kod wyświetlany przez kontrolkę pięć długich i jedno krótkie mignięcie tzn byłoby 51
CO padło?
za odpowidz z góry dziekuję.
Zibi

saphire - 15-05-2007, 19:58

o kodach ABS już było np. tutaj
Chooper - 15-05-2007, 19:59

51 = solenoid valve supply voltage error - nie wiem jak to nazwać, ale to coś dostaje nie prawidłowe napięcie i jeszcze wiem, że to jest chyba zintegrowane z ECU od ABS
Anonymous - 15-05-2007, 20:09

saphire napisał/a:
o kodach ABS już było np. tutaj

Dziękuję. znalazłem ten post, ale nie byłem pewny czy dotyczy także Carismy.
Obawiam sie że bez wizyty w ASO się nie obejdzie.
pozdrawiam zibi

[ Dodano: 15-05-2007, 21:17 ]
Chooper napisał/a:
51 = solenoid valve supply voltage error - nie wiem jak to nazwać, ale to coś dostaje nie prawidłowe napięcie i jeszcze wiem, że to jest chyba zintegrowane z ECU od ABS

Myślę że to wiąże się z jakimś przekażnikiem np kontrolka ABS delikatnie pulsuje gdy włącze kierunkowskaz , lub gdy przekręce kluczyk stacyjki słyszę przekażnik, lamka przygasa delikatnie, a po zapaleniu silnika rozjaśnia się .
Jeszcze raz dziękuję pozdrawiam.
zibi

[ Dodano: 15-05-2007, 21:26 ]
Jeszcze jedno pytanie, gdzie znajdę przekażniki od ABS?

zibi

zwolin - 15-05-2007, 23:31

Witam. Mam to samo, i nie mam kiedy się za to zabrać (od 2 qrde miesięcy). Wiem tylko tyle, że jest to prawdopodobnie problem z zasilaniem na dwudziestym którymś (nie pamietam którym, jest w manualu) pinie kostki od ABS. Nie udało mi się znaleźć schematu, więc nie bardzo wiem, gdzie szukać usterki instalacji (no chyba, że cały ABS do wymiany). Na forum Volvo znalazłem tylko info, że w s40/v40 przecierały się przewody od ABS poprowadzone przez jakąś belkę, więc może tu jest tak samo.
Jakby ktoś miał schemat, ew wiedział skąd dokładnie, i przez co jest to ustrojstwo zasilane, to będę niezmiernie wdzięczny.