To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] kontrolka silnika a klimatyzacja

luk1115 - 29-04-2015, 20:00
Temat postu: [Cari 1.6] kontrolka silnika a klimatyzacja
Witam serdecznie wszystkich na forum, mam taki problem , kupiłem miesiąc temu Carisme 1.6 2002r. jak włączam klimatyzacje to po 5 minutach zapala mi sie kontrolka silnika , na komputerze pokazuję błąd sondy lambda . Usunąłem błąd i było dobrze do momentu włączenia klimy , znów to samo kontrolka silnika się świeci . Miał ktoś z was taki problem ?
plecho1 - 29-04-2015, 21:09

Napisz jaki to dokładnie błąd, jaki numer bo może dotyczyć składu mieszanki lub uszkodzenia sondy. Napisz też czy masz LPG.
luk1115 - 30-04-2015, 10:22

plecho1 napisał/a:
Napisz jaki to dokładnie błąd, jaki numer bo może dotyczyć składu mieszanki lub uszkodzenia sondy. Napisz też czy masz LPG.

nie mam LPG , zwykłe 1.6 a co do błędu nie pamiętam , ale było że błąd sondy lambda albo coś z katalizatorem . Klima ma na to wpływ ??

plecho1 - 30-04-2015, 10:27

Klima nie ma na to bezpośrednio wpływu jedynie po jej załączeniu odrobinę zwiększa się obciążenie silnika a błędów dotyczących obydwu sond może być kilka więc podanie dokładnego numeru pozwoli określić usterkę zasygnalizowaną przez kontrolkę silnika. Do sprawdzenia błędów wystarczy Elm327 w wersji bluetooth i jakiś darmowy program czy na windowsa czy na androida. Osobiście używam taki interfejs w połączeniu z programem Torque na androida http://allegro.pl/interfe...5016474820.html