To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - webasto

dhadrys - 03-05-2015, 13:31
Temat postu: webasto
Witam
wie ktoś gdzie mogę i jak wyłaczyć webasto które automatycznie się załącza przy uruchomieniu silnika , auto z dani .Nie mam pilota wyłacznika itp. a po co ma grzac mi latem silnik i oborty wysokie automatycznie i czy wyłączenie nie zakłuci pracy silnika ?

Georg - 03-05-2015, 14:27

Po prostu spróbuj zlokalizować bezpiecznik/bezpieczniki od tego urządzenia, wyjmij i zobacz jaki będzie skutek ...na pewno niczego nie zepsujesz. :wink:
rezon - 04-05-2015, 07:43
Temat postu: Re: webasto
dhadrys napisał/a:
Witam
wie ktoś gdzie mogę i jak wyłaczyć webasto które automatycznie się załącza przy uruchomieniu silnika , auto z dani .Nie mam pilota wyłacznika itp. a po co ma grzac mi latem silnik i oborty wysokie automatycznie i czy wyłączenie nie zakłuci pracy silnika ?
latem nie będzie grzał. teraz jeszcze tak, ale chyba wystarczy na jakiś czas wyłączyć wentylator
kajos - 14-07-2017, 10:49

koledzy
ktos kiedys podawal strone z instrukcja montazu i podlaczenia sterowania
bylo tam duzo modeli aut ale mnie interesuje oczywiscie Outlander

mozecie pomoc bo nie moge znalezsc :wink:

chyba znalazlem :)

do wiekszosci modeli jest wiec wkleilem :arrow: http://mmc-manuals.ru/Webasto/en

[ Dodano: 10-08-2017, 02:05 ]
Ja juz piec zamontowalem i podlaczylem
wszystko grzeje
tylko problem mam
moze ktos pomoze

zostal mi przewod (ten przerywany na niebiesko)
przedtem mialem ten piec w Passacie i tam ten przewod sie podlaczalo do climatronika i wszystko z automatu nawiewy puszczalo

pomyslalem zeby poprzez diody prostownicze wpiac sie w panel kontrolny
no wlasnie w ktory przewod sie wpiac (to jest chyba te KB tylko gdzie ta wtyczka jest !!! bo tam pod radiem chyba nie bo tam nie ma 20pin tylko 16 i to jeszcze nie wszystkie zajete)

jakies inne pomysly?
zreszta co to jest ten IPCU

rezon - 11-08-2017, 09:34

ze schematu wynika, ze ten przewód steruje wyłącznie przekaźnikiem (K3) załączającym wentylator (GM) wg opisu to IPCU to jest chyba sterownik Webasto - wykazany jest jako jego element. z przekaźnika K3 idą dwa przewody do przerwanego niebiesko/białego przewodu zasilającego wentylator
wg schematu to nie masz nic do wpinania w panel kontrolny, a jedynie do przerwanego czerwonego przewodu pomiędzy GR i KB

kajos - 11-08-2017, 10:02

przekaznik pod wentylator mam wpiety
on poprostu podaje prad na wentylator jak zalaczy sie piec a stacyjka wylaczona

ten przewod co mi zostal musi byc wpiety pod panel po to zeby jak sie nagrzeje piec pod prad na panel i mozna sterowac temperatura,oborotami wentylatora lub przelaczyc na auto

to wszystko musi dzialac kiedy jest stacyjka wylaczona

a co do GR i KB

w ktorym miejscu sie to znajduje ?
bo napewno nie przy wtyczce z przewodami co jest wpieta pod panel sterowania