To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Diagnoza ECU

bonkesku - 05-05-2015, 14:27
Temat postu: Diagnoza ECU
Witam,dziś podłączyłemu ecu do evoscana z powodu palącego sie CE już od dłuższego czasu,zawsze po wymruganiu błędów za każdym razem był błąd 11 czyli lambda,nic z tym przez dłuższy czas nie robiłem, dziś po podłączeniu brak błedu oxygen sensor,za to moim oczom ujawnił się camshaft position sensor czyli czujnik położenia wałka rozrządu,usunąłem błąd kontrolka zgasła, po ponownej próbie odczytania błedów już wyskoczyła mała litania:

Oxygen Sensor
Intake temperature sensor
Throttle position sensor
ISC motor position sensor
Engine coolant temperature sensor
Crankshaft position sensor
Camshaft position sensor
Knock sensor
Injector circuit
Fuel pump relay
EGR sensor

dodam ze auto normalnie jezdzi,zero jakichkolwiek problemów, przy kolejnej próbie wyszedł juz tylko czujnik położenia wałka(nie usuwałem tej dużej ilości błedów) Dziwi mnie to bo Ce zapala mi sie już od około roku zawsze był to bład 11, może coś nie tak z evoscanem? Spróbuje jeszcze innym ale już nie dziś

robertdg - 05-05-2015, 19:09

Po tej liście błedów można domniemać, że albo gdzieś zlacze masowe padło na silniku albo ECU wymaga sprawdzenia, koniecnzie użyłbym innego sprzętu diagnostycznego
bonkesku - 05-05-2015, 19:40

Sprawdzę przy najbliższej okazji, co do położenia walka rozrządu o ile jest faktycznie taki błąd to mogło coś być źle zrobione poprzez wymianę rozrządu? Okolo miesiąc temu był robiony i od tamtej pory notorycznie palił się CE, wcześniej kontrolka zapalala się i zaraz gasla, powtarzalo się to dość rzadko,ale systematycznie, zawsze błąd 11 lambda, po wymianie rozrządu CE palił się non stop, rzadkością było żeby zgasla a jak już zgasla to nawet 100km nie przejechałem i juz swiecil, po wymruganiu również lambda i nic po za tym... Dziwi mnie najbardziej to, że brak błędu sondy, zawsze właśnie ten błąd wychodził...
robertdg - 05-05-2015, 21:35

Jezeli rozrząd jest dobrze złożony to nie powinno być żadnych cyrków, warto przejrzeć złacza elektryczne czy coś przypadkiem nie jest pośniedziałe.
lordmind - 28-06-2015, 21:17

witam a kod 33 co to będzie ?
robertdg - 28-06-2015, 22:34

Źle odczytany kod, nie wystepuje w tym modelu co jest w profilu
lordmind - 29-06-2015, 11:16

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be wydaje mi się że jednak 23 24 oraz 33
Bizi78 - 29-06-2015, 11:39

lordmind napisał/a:
wydaje mi się że jednak 23 24 oraz 33

Mnie wychodzą takie same błędy :wink: .

Tylko to miga kontrolka abs-u a nie silnika 8) .
23 - rear right wheel speed sensor
24 - rear left wheel speed sensor
33 - stop lamp switch system

lordmind - 29-06-2015, 11:48

od silnika świeci mi cały czas... czyli 33 to co to będzie?
Bizi78 - 29-06-2015, 11:52

To co napisałem powyżej :wink: .
Tutaj masz opis diagnozy z manuala:

lordmind - 29-06-2015, 12:13

jako że u mnie z angielskim na bakier także z tłumacza wyczytałem że to może być awaria ecu-abs bo lampy zapalają się i gasną dobrze rozumiem ? a i jeszcze chciałem zapytać czy te błędy 23 i 24 będą z tym powiązane czy to już inna bajka ? chociaż tak sobie pomyślałem że to może jakiś czujnik bo różnicy w hamowaniu nie ma..
robertdg - 29-06-2015, 21:27

lordmind, tak jak pisze Bizi78, u Ciebie sygnały sa jedynie z kontrolki ABS (tak tez nagrane na YT), w związku z bledem 33 proponuje sprawdzić włacznik świateł stop znajdujący się nad pedałem stop