To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - Kontrolka poziomu paliwa

Anonymous - 18-02-2007, 17:27
Temat postu: Kontrolka poziomu paliwa
Mam takie nie typowe pytanko. Kiedy oswieci mi sie i gdzie dokladnie ona jest ta dioda od kontrolki paliwa.Bo strzalka z poziomem paliwa spadla na dolnej czerwonej lini i nic mi sie nie pokazuje czy jeszcze musz troche poczekac?? Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziekuj :)
saphire - 18-02-2007, 17:47

A po co chcesz jeździć na oparach? Nie żal ci pompy paliwa? JA jak tylko zejdzie do pierwszej kreski w pobliżu zera to tankuję. Przecież pompa jest smarowana/chłodzona paliwem więc jak jeździsz na oparach to zasysa powietrze na przechyłach co sprzyja jej zacieraniu...
Anonymous - 18-02-2007, 17:53

Po prawej stronie,pod wskażnikiem paliwa zapali sie żółta lampka.Faktem jest że trzeba trochę poczekać.Gorzej jest gdy będzie spalona żarówka,lub zepsuty czujnik poziomu paliwa.Powodzenia!.
czarnuch23 - 18-02-2007, 18:33

U mnie dlugo myslalem ze mam spalona ta zaroweczke;P w miskach jest pewna zasada ze wskazowka powoli opada do 0 i bardzo nisko zapala se rezerwa... nigdy nie widzialem jej jak sie pali... widzialem jak mi sie zapalala na 30 s nigdy dluzej..ale maksymalnie zatankowalem 43litry tak wiec jeszcze teoretycznie 7 miealem w zbiorniku....
posluchja przedmowcow niewarto sprawdzac jak daleko da sie zajechac na rezerwie .... bo moze sie okazac ze masz troszke wody w zbiorniku i staniesz a pozniej problem....

akbi - 18-02-2007, 18:56

U mnie jest tak, że jak zatankuję full (po korek) to wskazówka wskazuje ponad ostatnią kreskę.
Kontrolka rezerwy zapala się, gdy wskazówka spadnie zrówna się z "zerem" czyli jest poniżej czerwonego pola.
Wówczas jest jeszcze ok 8 l paliwa.
Jeśli masz model Colta z okresu roku 94, to powinieneś mieć tak samo.

Niemniej jednak tak jak sugeruje saphire, nie czekaj zbyt długo z tankowaniem.

Anonymous - 20-02-2007, 11:44

Raz udalo mi sie pojechac na baku ponad 700km i nawet dojechalem do tankszteli.
Oczywiscie czasami na zakretach az przerywal. Jak sie okazalo zalalem ponad 48 litrow wiec moze jeszcze kilka km i bym stanal w polu ;)
Oczywiscie rowniez nie praktykuje tego typu zabaw ale kontrolka mi sie czestwo swieci bo nie chce mi sie podjezdzac i tankowac. Po to jest aby swiecila :)

pawela - 15-03-2007, 22:12

akbi napisał/a:
U mnie jest tak, że jak zatankuję full (po korek) to wskazówka wskazuje ponad ostatnią kreskę.
Kontrolka rezerwy zapala się, gdy wskazówka spadnie zrówna się z "zerem" czyli jest poniżej czerwonego pola.
Wówczas jest jeszcze ok 8 l paliwa.
Jeśli masz model Colta z okresu roku 94, to powinieneś mieć tak samo.

Niemniej jednak tak jak sugeruje saphire, nie czekaj zbyt długo z tankowaniem.

Dokladnie jak pisze akbi. Dzis zaryzykowalem i zwlekalem z tankowaniem do ostatniej chwili by zobaczyc czy w ogole dziala kontrolka. Zapalila sie raz na kilkanascie sekund gdy wskazowka spadla jakies 2mm ponizej czerwonego pola.
Ponadto w swoi misku zauwazylem ze jak autko stoi lub jedzie 'pod gore' to wskasowka opada,
a 'w dol' podnosi sie wzdledem tego co wskazuje na rownym. Sa ta roznice 1-2mm.

konrad1704 - 15-03-2007, 22:18

kaeres napisał/a:
Raz udalo mi sie pojechac na baku ponad 700km i nawet dojechalem do tankszteli.
Oczywiscie czasami na zakretach az przerywal. Jak sie okazalo zalalem ponad 48 litrow wiec moze jeszcze kilka km i bym stanal w polu ;)

To szczerze cie podziwiam mam colta z takim samym silnikiem i mi jeszcze nigdy sie nie udalo przekroczy 360 km na baku. chyba mam dziurawy zbiornik :oops: jestem w szoku :shock: i gratuluje osiagow

Hugo - 15-03-2007, 22:30

kaeres napisał/a:
Raz udalo mi sie pojechac na baku ponad 700km
konrad1704 napisał/a:
mi jeszcze nigdy sie nie udalo przekroczy 360 km na baku
Niezła rozpiętość :shock:
pawela napisał/a:
Zapalila sie raz na kilkanascie sekund gdy wskazowka spadla jakies 2mm ponizej czerwonego pola.
Właśnie miałem spytać o kontrolkę rezerwy. Bo ze strachu tankuję gdy wskazówka jest na czerwonym polu (myśląc, że w baku już prawie sucho) i nigdy jeszcze "żydek" się nie zapalił. A już myślałem, że może żarówka się przepaliła. W takim razie
akbi napisał/a:
Wówczas jest jeszcze ok 8 l paliwa
(jeśli zbiornik w Colcie CAO jest taki jak w Lancerze CAOW).
czarnuch23 - 15-03-2007, 22:34

Jesli sie nie myle to jest identyczny czyli 50l i rezerwa mi zapala sie przy jakichs 7 litrach w zbiorniku ( w sesie zaczyna sie pojawiac) czyli teoretycznie te przyjete 80km na rezerwie powinno dac sie zrobic
Hugo - 15-03-2007, 23:08

czarnuch23 napisał/a:
rezerwa mi zapala sie przy jakichs 7 litrach w zbiorniku ( w sesie zaczyna sie pojawiac)
Można wiedzieć, w którym miejscu jest wtedy wskazówka od poziomu paliwa u Ciebie?
czarnuch23 - 16-03-2007, 00:55

ponizej czerwonego za skala.. czyli poza wskaznikiem (tak jak pelny bak wskazowka minimalnie ponad krecha F. ) bardzo dlugo nie wiedzialem czy kontrolka wogule w tym aucie jest:) zwlaszcza ze ona mi tylko czasami mruga anirazu nie pamlila mi sie ciagle.... ale w tym momencie wchodzilo okolo 43-44 litry pod korek.
Hugo - 16-03-2007, 08:21

Wielkie dzięki czarnuch23. Pięknie mi to wytłumaczyłeś.
pawela - 16-03-2007, 09:53

czarnuch23 napisał/a:
Jesli sie nie myle to jest identyczny czyli 50l i rezerwa mi zapala sie przy jakichs 7 litrach w zbiorniku ( w sesie zaczyna sie pojawiac) czyli teoretycznie te przyjete 80km na rezerwie powinno dac sie zrobic

W instrukcji wyczytalem ze kontrolka zapala sie gdy w zbiorniku zostaje ok 8 litrow paliwa. Czyli wszystko dziala.

[ Dodano: 16-03-2007, 09:57 ]
konrad1704 napisał/a:

To szczerze cie podziwiam mam colta z takim samym silnikiem i mi jeszcze nigdy sie nie udalo przekroczy 360 km na baku. chyba mam dziurawy zbiornik :oops: jestem w szoku :shock: i gratuluje osiagow

Gdy mialem na wskaznik na czerwonym polu zatankowalem za 100zl (nowy rekord :biggrin: ) czyli 26,4 litra
i wskazowka byla troszke powyzej przedostatniej kreski. Zrobilem na tym 338km (prawie wszystko na miescie), po czym znow spadla na czerwone pole i tankowanie, tym razem standardowe za 20zl :P

Anonymous - 16-03-2007, 11:00

pawela napisał/a:
tankowanie, tym razem standardowe za 20zl :P
Nie rób takich rzeczy, bo zatrzesz pompę paliwa. Nie powinno się jeździć na rezerwie. Pompa paliwa jest smarowana benzyną. Jeśli nie ma co zasysać, pracuje na sucho.