To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Wymiana akumulatora 1,8 DID

golden - 12-05-2015, 18:18
Temat postu: Wymiana akumulatora 1,8 DID
Witam
Wymieniam właśnie alu w ASX 1,8 DID AS&G Lp i mam Pytanie czy potrzeba programować komp że ma nowy aku?

tokyo - 13-05-2015, 22:31

Witaj
Nie trzeba

thingrim2 - 18-05-2015, 17:29

Witam ,

A mozna spytac co miales z Aku ?
Ja dzisiaj musialem wymienic bo ASX czasem nie odpalal, okazalo sie ze jest zwarcie na jednej celi.
Auto ma 3 lata , troche szybko jak na padniete aku, ale co zrobic...

vavoom - 18-05-2015, 18:52

thingrim2 napisał/a:
a dzisiaj musialem wymienic bo ASX czasem nie odpalal, okazalo sie ze jest zwarcie na jednej celi.
Auto ma 3 lata , troche szybko jak na padniete aku, ale co zrobic...

Ja wymieniłem po 4 latach, przy czym problemy zaczęły się rok wcześniej...
Dziwne objawy, prawdopodobnie zwarcie w aku.

Drow - 13-09-2015, 16:43

Ogólnie to chyba trochę słabe te akumulatory zamontowali, w listopadzie mój asx będzie miał 4 lata, a wystarczyło teraz że postał 5 dni bez odpalania i ledwo ledwo zakręcił.. innym razem 7 dni już nie wytrzymał i trzeba było podładować.
krzychu - 16-09-2015, 08:38

Wypada zmierzyć pobór prądu spoczynkowy. Bo może akumulator jest dobry. Czasami autoalarm albo dodatkowe akcesoria potrafią zjadać akumulator.

U mnie akumulator jest od nowości. Słabiej kręci ale na razie mnie nie zawiódł, a auto stoi czasem po 5 dni....

szczypior77 - 22-10-2015, 09:00

Cześć, moje doświadczenia:
mam autko 5 letnie, aku ostatnio słabiej odpalał. Podjechałem do warsztatu rozeznać temat wymiany i po pomiarach okazało się, że aku idealnie trzyma tylko jest niedoładowany (30%). Codzienne dojazdy nie powodują doładowania. No i system auto startu robi swoje.

tomasz chlipala - 23-10-2015, 11:58

Wszystko zależy od tego w jaki sposób akumulator jest eksploatowany. Jeśli używasz go często i na krótkich trasach normalnością jest że mocno skracasz jego żywotność. Duży wpływ ma również temperatura otoczenia czy też używanie go w czasie gdy samochód jest zgaszony. Wiele zależy też od jakości tego akumulatora (producenta).
kaarpiu - 21-10-2016, 09:48

Niestety muszę wymienić akumulator w moim ASXie 1.8 DiD.

Mam pytanie jaki akumulator polecacie, żeby pasował wymiarami i parametrami? Spotkałem się z opinią, że konieczne jest kupno oryginalnego w ASO z uwagi na system Auto Start-Stop. Czy to prawda?

Czy może być Centra CL 700 EFB (70Ah, 720A) lub Varta Blue Dynamic EFB (70Ah, 650A) ?

tokyo - 21-10-2016, 15:39

poleceam centre i exide
oraz duzy prad rozruchowy

darecki73 - 22-10-2016, 08:54

A jaki zalecany jest najlepszy akumulator do ASX 1.6 ? :wink:
widmo - 22-10-2016, 09:09

Pisałem o tym tu: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=94704
Póki co akumulator spisuje się bez zarzutów.

marrok - 22-10-2016, 09:12

kaarpiu napisał/a:

Mam pytanie jaki akumulator polecacie, żeby pasował wymiarami i parametrami? Spotkałem się z opinią, że konieczne jest kupno oryginalnego w ASO z uwagi na system Auto Start-Stop. Czy to prawda?

Możesz kupić akumulator nie oryginalny, ale musi być do systemu auto start/stop, mieć jak najbardziej zbliżoną pojemność i prąd rozruchowy. Ja ostatnio patrzyłem to w serwisie Mitsu mieli chyba Exidy w ofercie (oryginalnych baterii nikt nie sprowadza). Ja mimo wielu krytyk od lat wymieniam u siebie akumulatory na Bosha serii S4, S5 i jak dotąd nigdy mnie nie zawiódł, na Centrze się kiedyś w Nubirze przejechałem. Exidy - nie znam z praktyki ale słyszałem dobre opinie o nich. Patrz ceny i warunków gwarancyjnych

Majron - 22-10-2016, 17:10

Ja tez jestem po wymianie akumulatora tylko że kilka m-cy temu, nie uwierzyłem z systemy AGM itp, system AS&S dezaktywuje po uruchomieniu samochodu, i zakupiłem zwykłą centre future. CA760
Zero zastrzeżeń

MiroG - 24-10-2016, 14:21

Generalnie akumulator należy doładowywać, zwłaszcza w porze jesienno-zimowej.
A nowy akumulator powinien bez problemu wytrzymać przynajmniej 6-7 lat do pierwszej wymiany.
Ja staram się doładowywać go przynajmniej 2 razy w roku.
Przy zakupie zaś polecam akumulatory bezobsługowe i o dużym prądzie rozruchowym (do diesla).
Najlepiej dobrego producenta, by zbyt wcześnie nie mieć z nim problemów.

A poza tym, to w aucie warto jak najwięcej LED wstawić zamiast oryginalnych żarówek.
Tak by podczas jazdy bateria dostawała jak najwyższy prąd ładowania.