To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Zdalne uruchomienie silnika

Eisley1975 - 13-05-2015, 22:36
Temat postu: Zdalne uruchomienie silnika
Witam szanowne koleżeństwo :)

Dziś beztrosko błąkając się po menu mojego MMCS'a natknąłem się na bardzo ciekawą opcję, a mianowicie zdalnego uruchomienia silnika. Oto ona:

Nie mam zielonego pojęcia, czy poza opcją w menu, mam w swoim aucie coś takiego. Na pilocie mam 3 przyciski, z czego 2 aktywne (otwieranie/zamykanie). Jak do tego tematu podejść?

Pozdrawiam serdecznie.

Eisley1975

and - 13-05-2015, 22:51

Eisley1975 napisał/a:
a mianowicie zdalnego uruchomienia silnika

Raczej dźwiękowego potwierdzenia uruchomienia silnika.

Eisley1975 - 13-05-2015, 23:48

and napisał/a:
Eisley1975 napisał/a:
a mianowicie zdalnego uruchomienia silnika

Zgadza się, jako lektor języka angielskiego, nie mam raczej problemów z rozumieniem języka Szekspira. Chodziło mi o to, że skoro jest taka pozycja menu, to sugeruje, że samochód taką funkcję wspiera/obsługuje. Co by robiła ta opcja w menu gdyby tak nie było? :mrgreen:

and - 14-05-2015, 00:07

No chyba nie sądzisz ,ze masz samochód uruchamiany na odległość czymś w rodzaju pilota telewizyjnego? :D
A rozumienie nie zawsze idzie w parze ze zrozumieniem.

PiotrKw - 14-05-2015, 07:11

and napisał/a:

Dokładnie , system Keyless może dotyczyć bezkluczykowego otwierania drzwi oraz bezkluczykowego uruchamiania silnika pojazdu. Jest on wtedy realizowany przyciskiem w kabinie a nie włożeniem kluczyka do stacyjki. Warunkiem jest , iż kluczyk z transponderem znajduje się w środku pojazdu (np. w kieszeni kierowcy). Potwierdzeniem uruchomienia silnika będzie w tym przypadku sygnał dżwiękowy który może być aktywowany lub wyłączony w menu.

rezon - 14-05-2015, 08:13

w OII keyless wymaga przekręcenia stacyjki - tyle, że bez kluczyka, a z zaślepką. To nie jest tylko naciśnięcie przycisku.
PiotrKw - 14-05-2015, 08:23

Ok, nie neguję tego. Odnosiłem się ogólnie do rozwiązania Keyless, na podstawie tego co mam w Touaregu i Q7.
tyku - 14-05-2015, 11:48

Eisley1975 napisał/a:
Nie mam zielonego pojęcia, czy poza opcją w menu, mam w swoim aucie coś takiego.
Nie masz (chyba, że samochód z USA i wyposażony w MZ360340EX ).
and napisał/a:
No chyba nie sądzisz ,ze masz samochód uruchamiany na odległość czymś w rodzaju pilota telewizyjnego? :D
Na twoim miejscu nie śmiałbym się, ze swojej niewiedzy. :wink:
Eisley1975, Zainstaluj sobie REMOTE ENGINE STARTER MZ360340EX. :P
http://mitsubishipartspeo...0Engine%20Start
http://faq.out-club.ru/do.../MZ360340EX.pdf
:D

and - 14-05-2015, 15:09

tyku napisał/a:
and napisał/a:

Czyli został już tylko jeden krok do gadającego samochodu Davida Hasselhoffa. :wink:
Ale odnośnie tego uruchamiania silnika to jest to załączenie funkcji w ograniczonym zakresie.

Eisley1975 - 14-05-2015, 19:58

tyku napisał/a:
Nie masz (chyba, że samochód z USA i wyposażony w MZ360340EX)
.

Jasna sprawa. Dziękuję bardzo za merytoryczną odpowiedź, która potwierdza zrozumienie tematu :wink:

tyku napisał/a:

Point taken :D

tyku napisał/a:
Zainstaluj sobie REMOTE ENGINE STARTER MZ360340EX. :P
http://mitsubishipartspeo...0Engine%20Start
http://faq.out-club.ru/do.../MZ360340EX.pdf
:D

I za to kolegę niezwykle cenię, za bardzo wyczerpujące i merytoryczne posty. Dziękuję bardzo 8)

tokyo - 14-05-2015, 22:38

System jest sprzedawany jako dodatkowy pilot i 2 moduly.
Zalozenie jest bardzi proste i wszystkie automaty maja uruchomina ta funkcje do odpalanie. System odpala auto schladza je (po to jest to tam sprzedawane usa/canada) i po przyjsciu do auta i otwarciu drzwi autko sie wylancza.
Sprawa troche sie komplikuje przy manualach, ale jest to tez do ogarniecia
Jedyny problem to zabezpieczenie aby nie odpalic auta na biegu

krzychu - 15-05-2015, 08:38

Nie wiem z czego się tak śmiejecie. Dużo starsze samochodu z USA mają takie fajne gadżety. Ktoś na forum ma Lancera CS (chyba 2004) z automatem i odpalaniem zdalnym. Niestety takie odpalanie jest w Polsce i chyba innych krajach UE nie do końca legalne.

W zimie odpala, w 10 minut zagrzeje się kabina i olej w skrzyni biegów (podobno ociężale działa przy -15 stopniach).

rezon - 15-05-2015, 09:04

a nie lepiej normalne webasto?
krzychu - 15-05-2015, 11:07

Webasto nie rozgrzeje automatycznej skrzyni biegów. Poza tym zdalne odpalanie jest dużo prostsze (tańsze)...
tyku - 15-05-2015, 11:23

rezon napisał/a:
a nie lepiej normalne webasto?
Webasto Thermo Call do lancera kosztuje 7,5 tys zł, a za zdalne odpalenie max 2,5 tys zł. Webasto wykorzystuje zasilanie z akumulatora, a przy moim sporadycznym użytkowaniu samochodu może być problem z akumulatorem. :P