To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Ogólne - Częsci, wybór-kupno.

paj111 - 14-05-2015, 11:17
Temat postu: Częsci, wybór-kupno.
Przygotowując się do zakupu Grandisa 2.4 (pewnie lipiec) chciałem zapytać o ewentualne części do niego.
Mają jakieś tam zniżki w IC na podstawie ich katalogu znalazłem "komplety" rozrządu i nie wiem co byłoby dobrym wyborem jeśli chodzi o kupno.
Macie pewnie sprawdzone napinacze, paski i pompy więc proszę o poradę.

Będę jeszcze dopisywał części których ewentualnie będę potrzebował, ale w tej chwili interesuje mnie to co powyżej.

Grzegorz J - 14-05-2015, 14:46

W InterCarsie nie mają już tego zestawu. Ją również jestem na etapie składania zamówienia na rozrząd. Zakupy zamierzam robić albo na www.e-autoparts.pl albo u znajomego dostawcy.
Paski Gates to na pewno. Nie wiem czy rolki brać SKF albo troszkę tańsze INA. Co do napinacza to waham się między Japan Line a SKF. Pompa wody GMB albo droższa Hepu. Termostat Wahler.

Mam pytanie: czy wymieniać tylko pasek klinowy? Widzę że ten napinacz jest cholernie drogi, sama rolka to ok 170zl.

Do tego Castrol Magnatec albo Edge i komplet filtrów.
Koszt ok 1200-1400 w zależności co wybiorę.

Hubeeert - 14-05-2015, 15:11

INA jest OK, napinacz SKF o ile trzeba go będzie wymienić, pompa wody GMB. Po co termostat?

I nie lej Castrola.

skull - 14-05-2015, 19:26

Ja montowałem pasek rozrządu Mitsuboshi rolki SKF
BTV - 14-05-2015, 21:55

Hubeeert napisał/a:
I nie lej Castrola.

A puścisz parkę, czemu by nie? :)

paj111 - 14-05-2015, 22:40

Ja do Toyoty zakładałem taki zestaw jak skull i autko hula 70tysi.
Castrol również nie jest polecany na forum Toyoty. Jest to słaby olej bez dwóch zdań.
Poza tym pozostawia jakby to nazwać "swój specyficzny" kolor w silniku.

BTV - 14-05-2015, 23:27

paj111 napisał/a:
Castrol również nie jest polecany na forum Toyoty. Jest to słaby olej bez dwóch zdań.

Waga tych 3 argumentów rozkłada na wszystkie 3 łopatki...
Czyli ja w swoich 2 gablotach od lat trafiam zawsze na jakieś lepsze bańki...

Ehhh...

Bizi78 - 15-05-2015, 07:41

BTV napisał/a:

Widok przez korek w moim space starze, od nowości do 140kkm w ASO był lany edge sport 10W60.
Chyba to wystarczy za komentarz dla castrola :wink: .

paj111 - 15-05-2015, 09:16

BTV napisał/a:
paj111 napisał/a:

Ehhh...

Pierwsze z brzegu:
http://www.toyota.fora.pl...natec,3269.html
Co ja się będę rozpisywał. Istnieje coś takiego jak google, poszukaj, poczytaj i miej swą opinię.
Ja właśnie taką mam.

Grzegorz J - 15-05-2015, 10:44

Oki to sprawa oleju wyjaśniona. To jaką mam alternatywę dla Castrola?

A co z paskiem klinowym? Z rolką czy bez?

Czyli lepszy SKF jako producent??

BTV - 15-05-2015, 12:27

Bizi78 napisał/a:
BTV napisał/a:

Widok przez korek w moim space starze, od nowości do 140kkm w ASO był lany edge sport 10W60.
Chyba to wystarczy za komentarz dla castrola :wink: .

Obrazek

Co było lane w ASO to wiesz tylko na papierze, może jednak trzeba poczytać opinie o ASO a nie o oleju :) . Nie no dobra, brechtam tylko, pewnie lali to co trzeba. Ale od kumpli z technikum, których kilka pracuje w serwisach, to jak słyszałem historie o serwisowaniu, zwłaszcza aut na gwarancji, to się włos jeży na głowie i jakbym takich dorwał, to lałbym gumową pałą gdzie popadnie, aż sam bym padł z wycieńczenia...

Aż zrobię dzisiaj takie zdjęcie w swoim Space Starze...
Od 2001 od nowości nie wiem co było lane, ale był kupiony i serwisowany w Mitcar w Warszawie - na książce szedł Magnatec, lać oczywiście mogli co chcieli.
Od 2005 właścicielem stał się szwagier i on serwisował już nie w ASO tylko w rodzinnym warsztacie - tutaj w książce też jest Magnatec i też mogli lać co chcieli.
Od 2010 ja jestem właścicielem i leję już sobie sam, więc mam 100000% pewność - również Magnateca 10W40. Wymieniam dokładnie co 13-13,5 tys. km. Jak na razie fura ma 120 tys przebiegu, czyli dosyć mało jak na 14 lat, chodzi i rwie jak z fabryki.

Ale fotkę zrobię.

A do Grandisa od niecałego roku leję Castrola Edge 5W40. Co było wcześniej lane nie mam pojęcia, przyprowadziłem go z Holandii, a książka ma wypełnioną tylko pierwszą stronę, a dalej jest puściusieńka.

Odnośnie opinii, to oczywiście są negatywne, ale są też i pozytywne. Ja wiem tylko tyle, że to, jaki olej jest wlany, to wiem wtedy, kiedy sam go wleję. Mam jeszcze Astrę I 1.6 8V z 96 r., od 11 lat wlewam Mobila 1, na dzisiaj ma 285 tys. km i nie ma z nią najmniejszego problemu, lato czy ostra zima, silnik suchy chodzi jak pszczółka.

[ Dodano: 15-05-2015, 12:31 ]
paj111 napisał/a:
BTV napisał/a:
paj111 napisał/a:

Ehhh...

Pierwsze z brzegu:
http://www.toyota.fora.pl...natec,3269.html
Co ja się będę rozpisywał. Istnieje coś takiego jak google, poszukaj, poczytaj i miej swą opinię.
Ja właśnie taką mam.

Są opinie negatywne, są i pozytywne. Masz rację, nie ma co klepać. Googlam non stop, czytam i swoją opinię mam tak jak i Ty :) . Najważniejsze, że mam ją z autopsji na 2 gablotach użytkowanych na bieżąco.

Ejmen :) .

Hubeeert - 15-05-2015, 16:40

Naprawiam samochody - każdy, który miał w silnik lanego castrola ma w silniku syf.
Decyzja należy do Klienta, ja Castrola odradzam.

NUFI - 22-05-2015, 13:48

Proponuję zapoznać się z testami różnych olejów:
http://bmwservice.livejournal.com/27699.html
Dosyć obrazowo przedstawione są wyniki oddziaływania wysokich temperatur na oleje.

paj111 - 22-05-2015, 21:41

Ja leję GM 10W 40 i chyba dobrze GM wypadł :-)