[04-13]Colt CZx - Historia auta po nr VIN
Radzio93TM - 16-05-2015, 20:50 Temat postu: Historia auta po nr VIN Witam
potrzebuję uzyskać historie auta po nr VIN. Pomoże ktoś ?
apg2312 - 16-05-2015, 23:51
W Polsce możesz sprawdzić historię pojazdu tu :
https://historiapojazdu.gov.pl/
Wiele się nie dowiesz, ale zawsze coś. Tak przykładowo wygląda raport z mojej Cari :
Możesz próbować dowiedzieć się czegoś w ASO - o ile auto było serwisowane w ASO, z tym, że ASO wykręca się od udzielania takich informacji. Inne źródła, np. Policja czy ubezpieczalnie są niedostępne. Na Policji sprawdzisz co najwyżej, czy numer VIN nie figuruje w rejestrze pojazdów skradzionych.
Jeśli auto było sprowadzone z zagranicy, to możesz spróbować się czegoś dowiedzieć w kraju pochodzenia.
lech55 - 17-05-2015, 20:54
Byłem niedawno samochodem w ASO i przy okazji próbowałem zapytać o historię samochodu. Pan uprzejmie zapytał czy samochód pochodzi z Polski, bo jak nie jest pochodzenia krajowego, to takiej historii nie posiadają.
apg2312 - 17-05-2015, 21:49
ASO lubi się zasłaniać ustawą o ochronie danych osobowych, co jest o tyle głupim wykrętem, że przecież w historii serwisowania/napraw samochodu nie podaje tzw. wrażliwych danych osobowych.
Tak, czy tak, nawet jeśli takie informacje uda się uzyskać, to tylko pod warunkiem że auto było serwisowane w ASO.
Nie wiem zresztą, jak wygląda sprawa przepływu danych między poszczególnymi ASO, czyli czy np. w Szczecinie dowiemy się o historii auta serwisowanego w ASO w Katowicach czy Warszawie...
brylekVFR - 17-05-2015, 22:27
W Polsce ASO nie ma wglądu w europejką bazę danych, czyli dowiesz się co było robione w PL, ale już nie dowiesz się co było robione za granicą. Nawet importer na Polskę nie ma wglądu w tą bazę danych.
|
|
|