[96-02]Colt CJ0 - [CJ4A 1.6] Szarpanie przy niskich obrotach
sakej - 17-05-2015, 13:57 Temat postu: [CJ4A 1.6] Szarpanie przy niskich obrotach Witam ponownie
Problem szarpania gdy zbyt mocno wcisnie sie pedal gazu na niskich obrotach (ponizej 2k)
Wymienione swiece na denso k20tt, kable wn na NGK, teraz zastanawiam sie nad cewkami, czytalem gdzies ze w miskach to powszechna usterka, jednak cena jets jaka jets, stad moje pytanie czy da sie jakos zdiagnozowac cewke bez wymiany na inna sprawna? ewnetalnie czy ktos z okolic poznania ma miska cj0 i moglby na chwile uzyczyc cewke do testow?
ewnetualnie jakies inne pomysly?
plecho1 - 17-05-2015, 14:01
Podczas pracy silnika kiedy będzie ciemno rozpyl na cewki wodę, jeśli zobaczysz iskry to cewka na pewno do wymiany. Kiedy padają cewki to często pojawia się błąd wypadania zapłonu na cylindrze gdzie występuje problem.
sakej - 17-05-2015, 14:05
dzieki zobaczymy w ten sposob dzis wieczorem
[ Dodano: 17-05-2015, 14:23 ]
a swoja droga jakie cewki polecacie?
z tego co widzialem do colta nie ma BERU
Może MANy?
robertdg - 17-05-2015, 15:10
Jak masz fajkocewki (jedna cewka obsługuje dwa cylindry) to możesz zaczać od wymiany samych fajek (musisz sprawdzić czy są demontowalne), ewentualnie sprawdź czy gniazda stykowe w cewkach nie są pokorodowane/pośniedziałe.
sakej - 17-05-2015, 15:25
gniazda sa ok, dla pewnosci spryskalem je jeszcze kontaktem ale nic to nie pomoglo
jedna cewka wchodzi bezposrednio na swiece a z drugiej idzie przewod WN i wpina sie w cewke a wiec 1 cewka obsluguje 2 swiece
[ Dodano: 18-05-2015, 22:51 ]
cewki spryskane wodą żadna nie przebija nie ma iskier
z ciekawostek dzis rano misiek juz prawie w ogole nie szarpał,
co zrobilem w weekend:
- jeszcze raz odpielem wszystkie kable i cewki
- wnetrze fajki cewki spryskalem kontaktem
- wyczyscilem (z braku lepszego slowa) 4te gniazdo swiecy bylo tam delikatnie czarnego osadu na samym dole przy gwincie
- odpielem odme by sprawdzic przepływke po czym zalozylem z powrotem
nie jest idealnie ale jest duzo lepiej
nie wiem moze kable WN cos nie stykaja z cewka .. mial ktos jakies klopoty z kablami od NGK?
plecho1 - 19-05-2015, 05:49
Gdzie kupowałeś te przewody wysokiego napięcia? Jeśli na Alledrogo, to nie muszą być oryginalne. Może jeszcze do wymiany kwalifikują się same fajki http://allegro.pl/show_item.php?item=5089395096
sakej - 19-05-2015, 11:20
kupione w sklepie z czesciami w ktorymkupuje juz od dosc dawna.
niestety wszystkie naprawy wymagajace wydania $ musza poczekac do konca miesiaca ...
niemniej jednak dzieki za zaangazowanie
plecho1 - 19-05-2015, 11:45
Nie ma za co
To są części eksploatacyjne które kiedyś trzeba wymienić.
sakej - 19-05-2015, 11:47
z tego akurta zdaje sobie sprawe ale wole kupic chleb niz czesci do auta
krzysieg - 20-05-2015, 18:13
Ja co prawda mam zwykle kable wn i aparat zapłonowy ale z tego co się orientuje to nie ma obecnie produkowanych porządnych przewodów , nawet NGK japońskie potrafią dostać przebicie po krótkim czasie ....
Mam oryginalne fabrycznie zakładane , reszta to co najwyżej na rok dwa .
sakej - 20-08-2015, 19:21
Kupiłem kabelki NGK i co .. nie pasowały dokładnie Były luźne i za wysokie - nie do końca
obudowa fajek wchodziła na pokrywę silnika.. cóż...
kupiłem potem kable TESLA T533P i pasują idealnie i są tańsze
problem niestety nie ustał ... zmniejszyłem przerwę na świecach do 0.8 i na chwile było prawie idealnie, ale po chwili znów problem wrócił ...
dziś wyczyściłem przepustnicę i EGR preparatem LiquiI Moly PRO-LINE Drossel Klapen Reniger
po czym odpiełem akumulator na 2 godziny, wróciłem odpaliłem z włączonymi światłami i poczekałem aż się nagrzeje.
Generalnie już praktycznie nie szarpie, przynajmniej na razie, zobaczymy co będzie gdy trochę pojeżdzę.
Obecnie nie chce zejść poniżej 1000 obrotów, zobaczymy czy ECU sam krokowcem wyreguluje sobie dawkę powietrza czy będzie trzeba zrobić to ręcznie.
[ Dodano: 02-12-2015, 21:19 ]
No cóż.. co prawda nie pisałem ale problem nie przeszedł do końca .. W między czasie przeczyściłem jeszcze przepływomierz, teraz jest tak, że szarpie tylko na zimnym i tylko na LPG, może wtryski LPG już dostają w tyłek (mają przejechane 38tyś) wtryski hana 2000 czerowne, albo mapa się rozjechała ...
Jest tu ktoś na forum kto wie jak dobrze wyregulować LPG?
|
|
|