Pajero Ogólne - [Pajero] Pajero 3.2 TDi Di-D V68W
Anonymous - 18-02-2007, 22:33 Temat postu: [Pajero] Pajero 3.2 TDi Di-D V68W Mam od 2 dni ten model Pajero z 2000r, szukam instrukcji obsługi. Nie wiem co robi przełącznik oznaczony "trójkątem na patyku" znajdujący się pomiędzy przełacznikami grzania foteli i blokady napędu.
Jest to mój pierwszy ropniak i nic nie wiem na temat obsługi, jakie oleje, co ile wymieniać (opinie na forum są różne),
Czasem świeci się żółta kontrolka oleju - poziom mam max, ale olej podobno 10W60 półsyntetyczny, jaki jest zalecany. Przebieg 125000 - czy można zweryfikować?
tomekrvf - 18-02-2007, 23:46
Olej 10W-40 do 4M41 jak najbardziej wystarczy.(np Shell Helix Diesel Plus)
Oleju wchodzi 9.3 litra do silnika Dolej jeszcze litr i nie będzie migać kontrolka od poziomu oleju(założę się że na fakturze za ostatni przegląd jest 8 litrów oleju)
Anonymous - 19-02-2007, 08:17
Faktycznie 8 litrów zostało wlane, dolałem i do pracy dojechałem bez dyskoteki. Dzięki.
[ Dodano: 21-02-2007, 12:45 ]
Może ktoś wie co potrzebuje silnik 3,2 TDi do długiego i szczęśliwego życia?
Dowiedziałem się o potrzebie częstej kontroli plastikowej osłony łańcucha rozrządu. Czy są jeszcze inne perełki?
[ Dodano: 08-03-2007, 19:17 ]
Jak sprawdzić jaką mam skrzynię terenową? Czy napędy zmieniać tylko w pozycji P skrzyni biegów?
Może ktoś ma do mojego Miśka instrukcję?
Anonymous - 06-04-2007, 19:50
spokojnie napędy można zmieniać w czasie jazdy na wprost do 90na godzinę, co to znaczy jak sprawdzić jaką masz skrzynię terenową? taką jak kazdy pajero, co do silnika to nie wiem ja mam 3,5 na benzynie pali 20 litrów i idzie jak burza, bez żadnych problemów, na gnojuwce (ropie) się nie znam. Jak chcesz instrukcję do skserowania do jedź do salonu wymień jakąś duperele powiedz że będziesz stałym klientem i już instrukcja twoja ja tak kombinowałem. Fajny przebieg będziesz nim jeździł do swojej śmierci,
Trójkąt na patyku oznacza włącznik regulacji anteny wciskasz i masz ją dłuższą, chłopie wciskaj i obserwuj w tych autach ciężko coś zepsuć
powodzenia
zbyszekm2 - 12-04-2007, 09:06
Nie w każdym po 2000 roku można zapinać przód w czasie jazdy, są też takie co mają 4 pozycjie na lewarku reduktora i w tych nie można zapinać przodu w czasie jazdy.
tomekrvf - 17-04-2007, 00:12
boszden napisał/a: | Może ktoś wie co potrzebuje silnik 3,2 TDi do długiego i szczęśliwego życia?
Dowiedziałem się o potrzebie częstej kontroli plastikowej osłony łańcucha rozrządu. Czy są jeszcze inne perełki? |
Górny ślizg łańcucha należy kontrolować na każdym przeglądzie. Najlepiej wymienić go na nowy ponieważ już od jakiegoś czasu jest nowy, zmodyfikowany ślizg który nie kosztuje dużo.
boszden napisał/a: | Jak sprawdzić jaką mam skrzynię terenową? Czy napędy zmieniać tylko w pozycji P skrzyni biegów?
Może ktoś ma do mojego Miśka instrukcję? |
Na 100% ma Super Select, więc możesz zmieniać z 2H na 4H do prędkości 100km/h. Pozostałe manewry z transferem proponuję robić na N lub P
Anonymous - 19-04-2007, 22:27
Dawno nie zaglądałem a tu kilka porad. Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Instrukcję udało mi się załatwić w serwisie - oryginał. Jeżeli chodzi o skrzynię to wszystko wskazuje na Super Select.
Gdyby ktoś miał do sprzedania czujnik ABS do przedniego lewego koła, chętnie kupię. Szukam w necie i nie ma. W serwisie strasznie drogi.
Gene - 20-04-2007, 07:53
taaa, to zawsze w japoncach byl klopot
Szyszkowa - 05-05-2007, 13:06
zbyszekm2 napisał/a: | Nie w każdym po 2000 roku można zapinać przód w czasie jazdy, są też takie co mają 4 pozycjie na lewarku reduktora i w tych nie można zapinać przodu w czasie jazdy. |
Czy aby na pewno ? Chyba jeżeli są 4 pozycje to można zapinać 4H podczas jazdy.
Gene - 07-05-2007, 08:10
dokladnie ss=4 es=3
Anonymous - 14-06-2007, 16:26
Ciekawostka z serwisu w Kielcach
Pojechałem na diagnostykę komputerową ABS w marcu i stwierdzono uszkodzenie układu.
Dzisiaj myłem o s o b i ś c i e swojego miśka i znalazłem luźny przewód przy prawym przednim kole. Po złączeniu zgasła kontrolka ABS. Układ jest sprawny. Nic dodać, nic ująć !!!
Gene - 15-06-2007, 09:23
ale lol
Anonymous - 26-06-2007, 22:03
Gene podaj adres do wysyłki płyty z pdf i jpg, instrukcja Pajero oryginał w j. polskim.
|
|
|