To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Hak - co i jak

andrzej79 - 27-05-2015, 23:05
Temat postu: Hak - co i jak
Spełniłem wreszcie swoje marzenie i kupiłem pierwszego SUVa. Świetnie wygląda i stał się teraz ulubieńcem całej rodziny;) jeździmy nim głównie na wycieczki, ale ostatnio zacząłem się zastanawiać nad dokupieniem do niego haka i tu, przyznam się szczerze, zaczęły się schody. Wybór jest dość duży, od nówki po używki (a te są w naprawdę dobrej cenie). Ktoś może montował u siebie hak i może powiedzieć mi z czym to się je?
tokyo - 27-05-2015, 23:14

Witam
Z doswiadczenia instalatora :)
Szukaj Brinc dopinanym ale nie hak wystajacy na sztywno bo uszkodzisz otwierana z tylu burte jak sie zapomnisz
Instalacja najlepiej z modulem do haka moze byc z polskim - jest tani i dobry.
Jezeli nie bedzie modulu a bedzie przeciazenie na zarowkach to komputer w aucie wylaczy kierunkowskazy

rezon - 28-05-2015, 15:55

Nawet ASO Mitsu w samochodzie na gwarancji montuje wiązki elektryczne bez modułu, a nawet uprawia zwykłe druciarstwo.
Hak Thule/Brink z odpinaną kulą zdecydowanie polecam. Ich wiązkę bez modułu zresztą też - praktycznie zero lutowania, wszystko na złączkach wpinanych w ori instalację. Nawet została mi taka po sprawie z Mitsu. Mogę sprzedać potrzebującemu

regon - 29-05-2015, 22:52

http://www.hakpol.pl/inde...id=30&Itemid=30
Mieszkok - 31-05-2015, 10:17

Witam. Mam problem z bagażnikiem rowerowym na hak. Po podpięciu bagażnika całe oświetlenie działa a po przejechaniu kilku kilometrów znikają kierunkowskazy. Po ponownym wpięciu wtyczki wszystko wraca do normy na kilka kilometrów .
Hak montował poprzedni właściciel więc nie wiem jak to tam jest po podłączane. Czy te objawy
wskazują na brak modułu?
Jeżeli tak to teraz jaki moduł zastosować ?
Może ktoś ma jakiś pomysł ?

Georg - 31-05-2015, 10:34

Mieszkok napisał/a:
Jeżeli tak to teraz jaki moduł zastosować? Może ktoś ma jakiś pomysł ?

Jeśli powodem zaniku napięcia na kierunkach jest nadmierne obciążenie, to sprawę załatwi prosty układ na dwóch przekaźnikach. Zrobi to każdy elektryk... :wink:

tokyo - 02-06-2015, 01:13

dokladnie :)
krystianz - 11-06-2015, 20:34

andrzej79 napisał/a:

Spełniłem wreszcie swoje marzenie i kupiłem pierwszego SUVa. Świetnie wygląda i stał się teraz ulubieńcem całej rodziny;) jeździmy nim głównie na wycieczki, ale ostatnio zacząłem się zastanawiać nad dokupieniem do niego haka i tu, przyznam się szczerze, zaczęły się schody. Wybór jest dość duży, od nówki po używki (a te są w naprawdę dobrej cenie). Ktoś może montował u siebie hak i może powiedzieć mi z czym to się je?

skoro jezdzisz cala rodzina na wycieczki to pomysl dobrze czy warto narazac ja na niebezpieczenstwo z powodu tego ze uzywki sa tansze od nowek. ;) uzywane haki w wiekszosci wygladaja dobrze na pismie, bo w praktyce nie warto na tym oszczedzac, nie wiesz w jakiego rodzaju wypadku uczestniczyl samochod z ktorego wydobyto hak (bo tak sie pozyskuje uzywki). samochod mogl byc rabniety z boku, z tylu, z przodu. nie masz pewnosci czy sila uderzenia nie wplynela na hak czy nie ma korozji i jakiej jest jakosci (bo haki wykonuje sie z roznych stopow stali)

visitor - 12-06-2015, 16:40

Nie ma co dramatyzować. Zdarza się ze haki sa jescze na autach i mozna zweryfikować jego stan.
krystianz - 26-08-2015, 21:23

visitor napisał/a:
Nie ma co dramatyzować. Zdarza się ze haki sa jescze na autach i mozna zweryfikować jego stan.

roznie bywa. dla mnie osobiscie to zbyt duza loteria by ryzykowac i potem ciagnac cos na niepewnym haku :) z tego co wiem nie caly komplet moze wyjsc pieknie podczas demontazu i wtedy tez zaczynaja sie schody.

pozdrawiam

Potargany - 29-08-2018, 22:05

Nie wiem czy nowy hak za 400 zł będzie lepszy od haka Brinka za 1600 czy Westwali a jako używane za 400 zł można znaleźć
kajos - 29-08-2018, 23:02

jesli uzywany hak ma tabliczke i nie jest pekniety to mozna smialo zakladac

a jak sprawdzic czy jest pekniety ?
zawiesic na sznurku i puknac mlotkiem w stal
jesli bedzie taki metaliczny czysty dzwiek to jest ok

rezon - 30-08-2018, 11:12

Potargany, należy Ci się ZŁOTA łopata za wykopanie postu sprzed trzech lat :lol:
juniorkm7 - 30-08-2018, 13:58

Ja u siebie mam hak Steinhoff który miałem razem z autem. Wykręca się dwie śruby i cała kula wędruje do szafeczki w bagażniku obok apteczki i można swobodnie otwierać burtę. Podobno takie coś kosztuje około 600-700zł.
Potargany - 31-08-2018, 00:25

rezon napisał/a:
Potargany, należy Ci się ZŁOTA łopata za wykopanie postu sprzed trzech lat :lol:

Wiem ale czasami tak mam jak siedzę wieczorem to odpisze a na datę nie spojrzę a ta łopata mam nadzieje że z prawdziwego złota będzie