To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [ALL] kontrolka ladowania sie zapala co jakis czas...

Anonymous - 19-02-2007, 14:05
Temat postu: [ALL] kontrolka ladowania sie zapala co jakis czas...
Witam wszystkich!!

Dziś zauważyłem niepokojące objawy w moim misku.
Od czasu do czasu zapala sie kontrolka ładowania (przede wszystkim na wolnych obrotach) jak go przygazuje to kontrolka gaśnie. Pasek klinowy sprawdziłem jest naciągnięty. No i teraz moje pytanie. Czy to może szczotki w altarnatorze. Może przyszedł juz na niego czas. Prosze o rychłą odpowiedz bo jutro mnie czeka dalsza trasa i teraz sie troche obawiam.
P.S. 1
W najgorszym wypadku jaka jest cena takiego alternatora i czy może ma ktoś z forumowiczów oczywiście za niezbyt duże pieniądze.
P.S. 2
Mój misiek to CAO 1.3 1993 201 tyś przebiegu
Pozdrawiam serdecznie i please o odp.

Hubeeert - 19-02-2007, 14:20

Berez napisał/a:
Czy to może szczotki w altarnatorze
Mozliwe
Mozliwe rowniez ze mostek diodowy. Albo obydwie mozliwosci.

Jadac w trase moim zdaniem ryzykujesz.

wojmi1 - 19-02-2007, 14:26

Oczywiscie ze to moga byc :
1 szczotki
2 regulator napiecia
3 za male obroty a za duzy pobor np padniety akumulator, dmuchawa, ogrzewanie szyby, swiatla itp
jezeli to jest swierza sprawa to bez obaw jeszcze zazwyczaj przy dobrym aku pojezdzisz-- wiec trase zrobisz.

Anonymous - 19-02-2007, 14:35
Temat postu: Re: Czy to alternator??
Berez napisał/a:
P.S. 1
W najgorszym wypadku jaka jest cena takiego alternatora i czy może ma ktoś z forumowiczów oczywiście za niezbyt duże pieniądze..
100-300 PLN jako używka. Do tego należy doliczyć koszt szczotek (10-50 PLN) i od razu je wymienić.
P.S. 2
Berez napisał/a:
Mój misiek to CAO 1.3 1993 201 tyś przebiegu.
Tym bardziej by wymienić szczotki. Koszt niewygórowany, a wymiana nieskomplikowana. Instrukcja na stronie u Krzyzaka.

Wydaje mi się, że to jednak padły szczotki i należy je bezwzględnie wymienić. Szczotka traci kontakt z wirnikiem i zapala się kontrolka ładowania. W przypadku uszkodzonego mostka kontrolka świeci się na stałe - temat przetrenowałem. :biggrin:

Anonymous - 19-02-2007, 14:39

A jest mozliwośc jakiejs regenaracji np wymiana szczotek lub cos w tym rodzaju.
Anonymous - 19-02-2007, 14:48

Wszystko co trzeba napisał Ci gregorbu.