To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Zakup auta - Opłata recyklingowa - ciekawostka

RaVciO - 05-06-2015, 10:17
Temat postu: Zakup auta - Opłata recyklingowa - ciekawostka
Cześć.
Skoro ja nie wiedziałem, to przypuszczam, że nie jestem tak wyjątkowy by być jedyny, więc podzielę się z Wami pewną informacja odnośnie opłaty recyklingowej, którą trzeba ponieść w przypadku sprowadzanych aut.

Obowiązek uiszczenia opłaty recyklingowej spoczywa na osobie, która takie auto do kraju sprowadziła - czyli jeśli kupujesz auto sprowadzone i dostajesz normalną fakturę od polskiego sprzedawcy, to opłata leży w jego gestii.

Często sprzedawcy tego nie robią i przerzucają te koszty na kupującego. Taki kupujący dowiaduje się później w urzędzie komunikacji, że musi uiścić taką opłatę i że na dodatek na dowodzie wpłaty musi podać dane sprzedawcy, bo to on taką opłatę powinien zrobić.

Jeśli sprzedawca "lojalnie" nie ostrzegł o tym, że taką opłatę trzeba będzie jeszcze uiścić, można te pieniądze później od niego odzyskać. (oczywiście jeśli ostrzegł też można odzyskać, ale nie można mieć pretensji, że nie ostrzegał i o niczym nie wiedzieliśmy)

Więcej szczegółów tutaj http://forumprawne.org/pr...cyklingowa.html

Mam nadzieję, że komuś się przyda :-)

radek79 - 05-06-2015, 19:44

opłata recyklingowa ma być zniesiona od 1 lipca 2015 ale dochodzą słuchy ze politycy po cichu
przesuneli termin na 1 stycznia 2016.

John24 - 05-06-2015, 22:23

A niech ich ges kopnie. Tez slyszalem ze przesuneli ten termin na 1 stycznia 2016
Zniesc zniosa napewno,bo to wbrew prawą unii nawet mialy byc z tego powodu nalozone sankcje,ale jak widac nasi robia co moga

AidsD - 15-06-2015, 11:14

John24 napisał/a:
A niech ich ges kopnie. Tez slyszalem ze przesuneli ten termin na 1 stycznia 2016
Zniesc zniosa napewno,bo to wbrew prawą unii nawet mialy byc z tego powodu nalozone sankcje,ale jak widac nasi robia co moga

Taa ale wymysla inny podatek i to jeszcze wyzszy od dotychczasowej oplaty wiec nie ma sie co cieszyc.
Mi sprzedawca opuscil cene o ta oplate i to co wynegocjowalem.