To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Przegląd klimatyzacji w colcie

krzysieg - 11-06-2015, 18:43
Temat postu: Przegląd klimatyzacji w colcie
witam

Pełen serwis klimatyzacji robiłem 4 lata temu .
Po tym czasie tylko czyściłem,myłem filtr odkurzyłem z komory parownika paprochy,
a do odświeżenia użyłem tylko raz jakis tani spray który się wciska i kładzie za siedzeniem .

Filtr mam raczej oryginalny nie jest to papierowy badziew , harmonijka jest zrobiona z jakiegoś materiału coś jak bawełna -granatowa , nie papier , dlatego go płukałem wodą
i nic się nie stało .
Na innych filtrach nie oszczędzam ale na ten filtr można przymknąć oko nie jest tak ważny i nie jest to słaba jednorazówka ,tak mi się wydaje .

Sprawdzanie poziomu czynnika chłodzącego i wpuszczanie oleju to naciąganie na koszta czy trzeba to robić raz na 3 lata ? podobno zmniejsza ryzyko rozszczelnienia konserwuje i inne wspaniale rzeczy :)
Myślałem że tylko robi się odgrzybianie i porządek z filtrem .
Aha klimy używam rzadko , wyłączam kilka km przed postojem , nie śmierdziało nigdy .

robertdg - 11-06-2015, 20:13

Profilaktycznie można podpiąc pod maszyne, odciągnąc i zważyć czynnik, w razie dużego ubytku uzupełnić wagę czynnika potem sprawdzić na maszynie jak pracuje spręzarka, przy obecnych temperaturach LP powinno sie zawierać w okolicy 2bar a HP w okolicy 14bar w trakcie pracy spręzarki
apg2312 - 11-06-2015, 20:28
Temat postu: Re: Przegląd klimatyzacji w colcie
krzysieg napisał/a:

Sprawdzanie poziomu czynnika chłodzącego i wpuszczanie oleju to naciąganie na koszta czy trzeba to robić raz na 3 lata ?.

Nie co 3 lata, tylko co roku. Chociaż oczywiście są ludzie, którzy nigdy niczego nie sprawdzają, nie uzupełniają, nie czyszczą, nie odgrzybiają i jeżdżą sobie dalej :P

krzysieg napisał/a:

podobno zmniejsza ryzyko rozszczelnienia konserwuje i inne wspaniale rzeczy :)
(...)
Aha klimy używam rzadko , wyłączam kilka km przed postojem , nie śmierdziało nigdy .

Najlepiej klimatyzację konserwuje...używanie jej. Razem z czynnikiem chłodzącym uzupełnia się olej, który rozprowadzany jest w czasie pracy klimy. Zresztą, w instrukcji pojazdu zazwyczaj pisze, że klimę należy włączać minimum na kilka/kilkanaście minut tygodniowo.

MarcinZ - 15-06-2015, 09:27

apg2312 napisał/a:
Razem z czynnikiem chłodzącym uzupełnia się olej, który rozprowadzany jest w czasie pracy klimy.
smaruje sprezarke ,a wraz z ubywaniem czynnika ubywa i oleju ,co moze spowodowac zatarcie sprezarki ,serwisiowac trzeba by co roku .

A gdzie sa odplywy w colcie V ? bo nabilem klime w sobote .