To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Carisme! - Pierwszy samochód do 6k - Mitsubishi Carisma?

Eldier - 14-06-2015, 22:33
Temat postu: Pierwszy samochód do 6k - Mitsubishi Carisma?
Witam,
planuje zakupić pierwszy samochód ;) Mam do wydania około 6k na samochód oraz 1,5k na pakiet startowy (ubezpieczenie,przerejestrowanie,konieczne naprawy).
Najpierw w planach była Honda Civic, później Mazdy następnie zafascynowanie Roverem- które zresztą nadal pozostało, ale teraz przyszła pora na Carismę ;) Bardzo mi się podoba i opinie też ma dobre ;)
Co myślicie o tych trzech egzemplarzach:
http://moto.gratka.pl/tre...ce352c18a44f6,9
http://moto.gratka.pl/tre...ce352c18a44f6,7
http://olx.pl/oferta/mits...html#ec9ac20c41

Samochód ma służyć do dojazdów do pracy około 6km w jedną stronę, raz na 1-2 tyg dojazd na wieś 60km w jedną stronę i kilka razy w roku dłuższa trasa po Polsce ;)

Najchętniej pierwsza opcja ze względu na prosty silnik, który ogarnie każdy mechanik.
Ten dieselek też ujdzie mimo, że 1,9dCi ma złe opinie - ale jak się dba to raczej jest bezproblemowy ;)
Dodam, że na samochodach znam się jak świnia na gwiazdach, a wiec Wasze opinie jak najbardziej mile widziane ;)

Pozdrawiam
Tomek

robertdg - 14-06-2015, 23:18

Ten pierwszy mało rewelacyjnie wygląda, coś było przy nim grzebane, co do diesli to róznie bywa, zalezy jak były serwisowane, jezeli serwisy były skrupulatne to powinien posłużyć silnik w przeciwnym wypadku wpędzi w koszta większe niż kwota zakupu auta, dlatego tez zastanów się czy opłacalny jest zakup diesla ze względu na niskie przebiegi.
Eldier - 15-06-2015, 02:30

Dzięki za opinie ;)
Masz racje, w pierwszym było grzebane. Maska była lakierowana oraz wymieniony był reflektor, ponieważ właściciel uderzył w słupek - zderzak został nieruszony, a więc jest na nim ślad po tej kolizji.
Dwóch właścicieli w Polsce, ostatni jeździł nim 8 lat.
Rozrząd do wymiany za 50k.
I tak jak napisane w ogłoszeniu, wymiana cewki oraz parownika, filtrów od gazu.
Jutro, tfu tzn dzisiaj jadę obejrzeć, zwrócić na coś konkretnego uwagę? Czy tylko sprawdzić czy pali, jedzie, skręca, hamuje :D

robertdg - 15-06-2015, 08:19

Im więcej sprawdzisz tym lepiej bo będziesz wiedział czy jest się na co szykowac czy lepiej sobie głowy nie zawracać.
fanatyku - 23-08-2015, 19:44

Musisz mieć duży dystans do tego co mówi sprzedający... Chodzi mi tu o to "uderzenie w słupek", niegroźna awarie czy naprawy... Ja jak kupowałem swojego Miśka też pytałem o to czemu tylny zderzak był malowany - wersja była taka, że auto delikatnie się stoczyło (na słabym ręcznym) i zderzakiem leciutko puknęło w płot. Później się okazało, że auto było po prostu mocno walnięte.
W sumie to później na ustawieniu geometrii kół okazało się, że było "walone" chyba z każdej strony... I malowane też chyba była całe (zderzak tylny dwa razy).
O ukrytych problemach jak padnięte łożysko skrzyni biegów, oleju w świecach, uszkodzonej klimie która przestawała działać po 30min już nie będę lepiej pisać. Kupowanie używanego auta od kogoś obcego to zawsze loteria i raczej nie ma co liczyć na szczerość i prawdomówność :)