Carisma - Techniczne - Carisma 1.8 gdi 2000 r - wyprzedzenie zapłonu
mawi - 21-06-2015, 18:55 Temat postu: Carisma 1.8 gdi 2000 r - wyprzedzenie zapłonu Witam
Ostatnio moja cari została podpieta pod KTs-a znajomy stwierdził że mam ustawione wyprzedzenie zapłonu na około 17 stopni - prawidłowo powinno to być okolo 5 stopni, próbował zmienić to ustawienie silnik ładniej chodził ale zapala się kontrolka check engin i z powrotem wraca do ustawienia 17 stopni. Ogólnie silnik chodzi w miarę poprawnie pomijając falowanie na wpolnych obrotach czy przyczyną tego może byc brudna przepustnica (jeszcze nie była czysczona) czy raczej to coś innego ?
Ponawiam pytanie czy nikt nie spotkał się z takim przypadkiem? Prośba zwłasza do kolegów ktorzy podpinają pod komputer jak jest u was czy ten parametr da sie przestawic . Być może to jest wina KTsa japonskie samochody są specyficzne , może KT sem sie nie da a czy może to wynikać np. z niewłasciwego działania egr może to kwestia podcisnienia w kolektorze dolotowym i stad komputer tak dobiera wyprzedzenie zapłonu . Prosze o jakies sugestie- auto chodzi w miarę normalnie ale mam wrażenie ze mocy mu trochę brak przez ten opóżniony zapłon.
|
|
|